Prijavljeni slučajevi krađe identiteta birača
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.0°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 16°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 Prijavljeni slučajevi krađe identiteta birača
15.09.2018 | Vijesti
BOSNA I HERCEGOVINA

Prijavljeni slučajevi krađe identiteta birača

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Neki su birači provjeravali svoj status na biračkom popisu i tražili podatke o biračkom mjestu, a onda je stigla poruka kako su već glasovali poštom

Najmanje 150 registriranih birača u Bosni i Hercegovini prijavilo je do subote krađu identiteta odnosno činjenicu da ih je netko bez njihova znanja prijavio za glasovanje u inozemstvu.

Iz nevladine udruge "Pod lupom" koja nadzire regularnost predizborne kampanje i cijeli izborni proces upozorili su kako postoje naznake da je riječ o masovnim zloporabama osobnih podataka koje se mora temeljito istražiti.

Mediji u BiH u subotu prenose kako je opravdano sumnjati da je riječ o tisućama slučajeva u kojima su osobama s prebivalištem u BiH ukradeni podaci a potom ih je netko prijavio za glasovanje putem pošte.

Za to se doznalo kada su neki birači provjeravali svoj status na biračkom popisu i tražili podatke o biračkom mjestu a automatizirani sustav im je proslijedio poruku kako su oni već glasovali poštom.

Za glasovanje na taj način na izborima u BiH zakazanim za 7. listopada ove je godine registrirano rekordnih 77 tisuća birača, najviše iz Hrvatske.

Središnje izborno povjerenstvo odbilo je pak prihvatiti prijavu za glasovanje poštom za nešto više od devet tisuća brača jer je utvrđeno da nisu dostavili traženu doumentaciju.

Pretpostavka je da su osobni podaci potencijalnih birača ranije prikupljani kroz lažne nagradne igre pri čemu je od onih koji su se nadali kakvom dobitku tražena i preslika osobnih iskaznica.

Iz koalicije "Pod lupom" u subotu u izvanrednom priopćenju pojasnili su da su u svibnju i lipnju utvrdili postojanje većeg broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH pri čemu je uvjet za sudjelovanje bio priložiti presliku osobne iskaznice. Sumnja se da su upravo ovi profili bili korišteni za zloporabe koje su sada evidentne.

Zabilježeni su i slučajevi pritisaka stranačkih aktivista u Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasovanje putem pošte te masovne stranačke kampanje za glasovanje poštom u drugim državama.

''Sve to upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom u cilju utjecanja na izborni rezultat. Jedini koji imaju interes za takvo nešto jesu politički subjekti koji su registrirani za sudjelovanje na izborima te među njima treba tražiti nalogodavce i počinitelje ovakvih kaznenih djela'', izjavio je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom'' i nekadašnji predsjednik SIP-a.

Pravo glasa na listopadskim izborima ima nešto više od 3,3 milijuna upisanih birača, jedva 200 tisuća manje od ukupnog broja stanovnika evidentiranih popisom iz 2013.

Na dosadašnjim izborima izlaznost birača bila je oko 55 posto a u brojnim slučajevima, primjerice 2014., pobjednike je odlučivala razlika od tek nekoliko stotina glasova.



Izvor: N1

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji