Sljedeći put kad posegnete za vrećicom čipsa u trgovini, provjerite njegov sastav. Detaljnije provjerite sadrži li monosodium glutamat (MSG), pojačivač okusa koji se dodaje prerađenoj hrani>
Postoji razlog zašto se želudac ponekad naziva drugim mozgom. Crijeva proizvode oko 90% serotonina, neurotransmitera središnjeg živčanog sustava, odgovornog za dobro raspoloženje. Rachel Kelly, autorica knjige Najsretnija prehrana (The Happiness Diet) otkrila je za Business insider koja hrana loše utječe na raspoloženje i zašto.>
1. Dijetna pića>
Aspartam, umjetni zaslađivač u dijetalnom gaziranom piću, sadrži aminokiselinu nazvanu fenilalanin. U nekim znanstvenim istraživanjima, poput ovog iz National Institutes of Health, fenilalanin je pokazao da onemogućava proizvodnju serotonina. Ljudi koji žele popiti kofeinsko piće, bolje da ga popiju s crnim čajem ili kavom.>
2. Žitne pahuljice>
Nije potrebno ih u potpunosti izbjegavati, ali bolje je birati žitne pahuljice koje imaju manje od 8 g šećera. Mnoge vrste pahuljica sadrže puno šećera koji uzrokuje privremeno povećanje energije i bolje raspoloženja, ali to je jako kratkog trajanja i uglavnom brzo dolazi do naglog pada. Kad razina šećera u krvi padne ispod normalne, tijelo počinje otpuštati hormone stresa, koji uzrokuje nagle promjene raspoloženja.>
3. Pakirani slatkiši>
Nije tajna da je šećer krivac za loše raspoloženje. No, slatkiši koji se kupuju u trgovinama često se sadrže i umjetne boje, koje su povezane sa smanjenom pažnjom i hiperaktivnošću - naročito kod djece. >
4. Brza hrana>
Pomfrit, koji je najčešći dodatak jelima u restoranima brze hrane, je prepun trans mastima. Djelomično hidrogenirana ulja (nastaje kad se hidrogen dodaje tekućim uljima) produžuju rok trajanja brze hrane, ali također ometaju ravnotežu Omega-3. Istraživanja s Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu pokazuju da su niske razine masnoća u krvi povezane s pesimizmom, depresijom i agresijom.>
5. Margarin>
Margarin je u osnovi čista trans masnoća, koja, kao što smo već spomenuli, utječe na loše raspoloženje. Umjesto margarina, probajte maslac. Maslac se radi od mlijeka ili vrhnja i obično se može kupiti običan ili posoljeni. Kad pričamo o margarinu, ni mlijeko ni vrhnje nemaju veze s njim. On se radi od ulja, soli i emulgatora.>
6. Slane grickalice>
Sljedeći put kad posegnete za vrećicom čipsa u trgovini, provjerite njegov sastav, detaljnije provjerite sadrži li monosodium glutamat (MSG),pojačivač okusa koji se dodaje prerađenoj hrani. Može uzrokovati glavobolje te osjećaj slabosti i migrene.>
7. Konzervirana hrana>
Konzervirani grah i juhe također mogu sadržavati MSG i previše natrija, ali ako se osjećate loše i bezvoljno nakon obroka koji je sadržavao konzervirani proizvod, ponovno provjerite naljepnicu. Na limenki potražite natpis bez BPA-a. Neka istraživanja, poput ovog iz Yale School of Medicine, pokazala su da BPA (bisfenol A) ometa područja mozga koja reguliraju raspoloženje i formiranje sjećanja.>
|