Vodovodu održan terenski obilazak kao preduvjet realizacije EU projekata
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.3°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Danas
Max. 12°C Min. 12°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 20.04.2024.
20.04.2024. Sub
Max. 17°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,970400
GBP
GBP
0,856280
USD
USD
1,067900
 Vodovodu održan terenski obilazak kao preduvjet realizacije EU projekata
22.11.2018 | Vijesti
VODOVOD DUBROVNIK U

Vodovodu održan terenski obilazak kao preduvjet realizacije EU projekata

Autor: Libero Portal
Foto: Vodovod Dubrovnik
Planira se izgradnja novih 31 kilometra vodoopskrbnih cjevovoda, rekonstrukcija 12 kilometara postojećih te izgradnja 25 kilometara mreže odvodnje, uz rekonstrukciju osam kilometara postojeće mreže

U Dubrovniku je održan terenski obilazak čiji je cilj bila procjena spremnosti pripreme EU projekata Aglomeracije Dubrovnik. Riječ je o nužnom preduvjetu za povlačenje sredstava iz EU fondova, a na ovom sastanku s predstavnicima Vodovoda Dubrovnik, koje su predvodili predsjednik Uprave Lukša Matušić i član Uprave Vicko Begović, sudjelovali su zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Valentin Dujmović sa suradnicima te načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Karmen Cerar.

Ukupne vrijednosti 658 milijuna kuna, od čega će 71% biti financirano novcem iz EU fondova, a dvije trećine preostalog iznosa iz nacionalnih izvora (proračun RH i sredstva Hrvatskih voda), projekt Aglomeracija Dubrovnik ima za cilj poboljšanje i modernizaciju postojećeg sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Dubrovnika.
Najbitniji projekti u sklopu Aglomeracije su, nakon izgradnje pročistača pitke vode Ombla koji je u završnoj fazi, izgradnja pročistača otpadnih voda Lapad, čija se ukupna vrijednost zajedno s postrojenjem za sušenje mulja, procjenjuje na 218,5 milijuna kuna te izgradnja novih dijelova vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje, rekonstrukcija zastarjelih dijelova postojeće mreže te izgradnja sekundarne mreže vodoopskrbe.

Tako se planira izgradnja novih 31 kilometra vodoopskrbnih cjevovoda i rekonstrukcija 12 kilometara postojećih te izgradnja 25 kilometara mreže odvodnje, uz rekonstrukciju osam kilometara postojeće mreže. Time će se dovršetkom projekta postotak priključenja na sustav odvodnje na cjelokupnom području Grada Dubrovnika povećati na planiranih 92%.

Dovršetak svih aktivnosti po projektu planira se do 2023. godine, a dovršetak kompletne dokumentacije već u prvoj polovici sljedeće godine. 

U sklopu ovog obilaska, uz sastanak i prezentaciju trenutnog stanja projekata, organiziran je i obilazak buduće lokacije UPOV-a Lapad te obilazak gradilišta pročistača pitke vode u Komolcu. Izvještaj s ovog sastanka sastavni je dio ocjene kvalitete projekta koji će se uputiti Europskoj komisiji kao dio procesa odobravanja ugovorenog iznosa sredstava iz EU fondova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji