Narodne knjižnice Grad predstavljen prvijenac Mata Maričevića
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.5°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Danas
Max. 17°C Min. 12°C
Vrijeme za 20.04.2024.
20.04.2024. Sub
Max. 16°C Min. 9°C
Vrijeme za 21.04.2024.
21.04.2024. Ned
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,970400
GBP
GBP
0,856280
USD
USD
1,067900
 Narodne knjižnice Grad predstavljen prvijenac Mata Maričevića
04.12.2018 | Vijesti
DUBROVAČKE KNJIŽNICE U Čitaonici

Narodne knjižnice Grad predstavljen prvijenac Mata Maričevića "Lastovska elegija"

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačke knjižnice
"Lastovska elegija" sjetna je knjiga o otoku koji je od davnina prolazio bolnu priču iz čega je proizašao i sam naslov knjige

Predstavljanje prve knjige Lastovčanina Mata Maričevića ''Lastovska elegija'' održano je u ponedjeljak, 3. prosinca, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz samoga autora o knjizi su govorili Maja Milošević, lektorica i recenzentica knjige, te predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, Boris Njavro. Klapa Kolafjaka upotpunila je glazbom ovu promociju.

Večer posvećena Lastovu, skrivenoj luci, predivnom otoku i raju na zemlji, kako je uvodno rekao Njavro, ujedno je i priča o tegobama Lastova kroz povijest pa do dan danas. ''Lastovska elegija'' sjetna je knjiga o otoku koji je od davnina prolazio bolnu priču iz čega je proizašao i sam naslov knjige.

Uz knjigu govorilo se i o avanturi dvoje predstavljača i autora kad su krenuli na Lastovo, na putovanje koje je trajalo 13 sati, od susreta s biskupom do ispijanja lastovskog vina. A sve je počelo još prije godinu dana kada je autor Maričević donio svoje zapise Njavru kojemu se to veoma svidjelo.

Prva promocija ''Lastovske elegije'' dogodila se na blagdan Svetog Kuzme i Damjana, zaštitnika otoka. „Knjiga je simbioza prošlosti i sadašnjosti, ali povijest je dokazala kako je Lastovo, lastovsko i svoje“, kazala je Milošević.

Ovaj prvijenac sadrži mali lastovski rječnik, note lastovskih pjesama koje su proizašle iz starih priča koje su stavljene na kraj kao podsjetnik mladima da su se i stariji znaju zapjevati u životnim nedaćama,  ovo je knjiga sjećanja, u kojoj će se saznati sve o Lastovu, njihovim svađama s Višanima oko otoka Palagruže i Sušeca, kao i o ljepotama otoka, šalama i zgodama, ljubavnim mladenačkim  avantarama, ne zaboravljajući pritom opisati i povijest samog otoka.

Na kraju, utvrđeno je samo kako je pomalo žalosno što nitko od predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije nije bio na predstavljanju, s obzirom kako Lastovo još uvijek pripada ovoj Županiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji