Doznajte kako uštedjeti na hrani i kako smanjiti račune za režije
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 Doznajte kako uštedjeti na hrani i kako smanjiti račune za režije
15.01.2019 | Lifestyle
TRIKOVI

Doznajte kako uštedjeti na hrani i kako smanjiti račune za režije

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Promjenom navika možete uštedjeti dosta novca

Svaki novčić koji uštedite je kao da ste ga ponovno zaradili. Promjenom nekih životnih navika možete uštedjeti na režijama, hrani...

Planirajte jelovnik i kupujte hranu na veliko

Napravite jelovnik za dva tjedna unaprijed i tada krenite u kupovinu. Ili, ponekad složite jelovnik na osnovu onoga što ste već imate kod kuće. Velika pakiranja hrane u trgovinama su uglavnom jeftinija, a neplansko i brzinsko kupovanje je uglavnom skuplje. Također, često  imaju razne akcije i sniženja. Isto je i sa svom hranom koju inače kupujete. Kad vidite da je snižena, kupite više. Također, nemojte čekati da slučajno naiđete na sniženje već pratite promotivne letke pojedinih trgovina i kad vidite da vam nešto odgovara, ne čekajte, nego krenite u akciju.

Sendvič za posao napravite kod kuće, ne kupujte gotove

Pa makar se radilo o kupovini slanca svakoga dana, to je trošak koji vam nije potreban. Recimo da slanac u pekari stoji tri kune, mjesečno ćete za tih nekoliko zalogaja potrošiti 90 kuna, a godišnje 1.080 kuna. Ne bi li vam bilo draže taj novac potrošiti na obiteljski izlet, cipele za cijelu obitelj ili nešto treće što želite? Ne hodajte naokolo praznog želuca već zavirite u svoj hladnjak, napravite sendvič od bilo čega što imate i ponesete ga na posao ili u školu. Osim što je neusporedivo jeftiniji, znat ćete što jedete jer kod domaćeg sendviča nema prostora za neugodna iznenađenja. Na posao možete ponijeti i ostatke ručka od dana ranije ili skuhati nešto jednostavno i zdravo što volite. Najskuplja varijanta je doći na posao i naručiti kuhanu hranu. Ako imate tu naviku svakodnevno ili povremenu, zastanite na trenutak, razmislite i zbrojite koliko ste pojedini mjesec potrošili na dostavljenu hranu. Potom izračunajte koliko bi vas stajalo da ste sami skuhali ono što volite i ponijeli sa sobom. Razlika će biti velika.

Puno možete uštedjeti i na električnoj energiji

Jedni od najvećih potrošača u kućanstvu su klima, termoakumulacijska peć, pećnica, perilica za rublje i perilica posuđa. Ugasite štednjak ili pećnicu nekoliko minuta prije kraja jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se ne ohlade. Iako vam se možda čini da vam tih nekoliko minuta neće uštedjeti puno novca, razmislite o tome da kuhate ili pečete svaki dan i tih nekoliko minuta svakoga dana sigurno će vam smanjiti račun za struju.

Veliki potrošači su i hladnjak i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost isključiti uređaj i štedjeti, ali uštedjet ćete ako malo smanjite temperaturu hlađenja, hladnjak i zamrzivač držite na hladnim mjestima u kući i pazite da u njih stavljate dobro ohlađenu hranu. Također, kad otvarate hladnjak i zamrzivač pazite da vam vrata nisu dugo otvorena jer će inače puno topline ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovno morati spustiti temperaturu kakva je inače, a za to će morati povući dodatnu struju.

Električnu energiju možete uštedjeti i tako da smanjite količinu robe koju peglate. Da vam se rublje ne bi previše zgužvalo, izvadite ga iz perilice odmah nakon pranja i objesite. Prije ga obavezno dobro rastresite.  Puno toga će vam na taj način biti ravno i neće biti potrebe za peglanjem. Ako baš volite savršeno ravnu odjeću, vađenje rublja odmah iz perilice i rastezanje rukama skratit će vam vrijeme peglanja pa ćete i tako uštedjeti nešto energije.

Evo kako smanjiti račune za vodu u kućanstvu

Jeste li znali da ako iz slavine u vašem kućanstvu u sekundi izađe jedna kap vode, godišnje ćete potrošnju vode povećati za više od 6000 litara? Tako kad vidite da voda konstantno kapa, promijenite gumicu na slavini, jer sa svakom uzaludno izgubljenom kapljicom, u odvod ustvari bacate svoj novac.  A koliko tek litara vode nepotrebno trošite kod kućanskih poslova? Kad perete i ispirete posuđe poslije ručka, ne radite to pod mlazom vode, nego radije napunite sudoper vodom. Potrošnja će tako biti manja, a time i vaša ušteda novca veća.

Perilicu za rublje, a isto vrijedi i za perilicu posuđa, uključujte tek kad je puna. Naime, za jedno pranje potrošit ćete istu količinu vode uključite li punu ili polupraznu perilicu. Također, imajte na umu da novije perilice za rublje troše do 50 posto manje vode od starih. Prema nekim istraživanjima, najviše vode u kućanstvu, oko 75 posto, troši se u kupaonicama. Kod pranja zuba, umivanja, tuširanja, brijanja i ostalog usvojite naviku zatvaranja vode. Nema potrebe da voda curi dok sapunate tijelo ili kosu ili dok četkate zube. Primjerice, zatvaranjem vode kod pranja zuba dnevno možete smanjiti potrošnju za oko pet litara po članu kućanstva.

Kad god možete, izaberite tuširanje umjesto kupanja u kadi, ali neka tuširanje ne traje dulje od pet minuta. Tako ćete potrošiti do 50 posto manje vode. Obratite pažnju i na vodu koju pijete. Ako volite piti hladnu vodu, napunite boce i stavite ih u hladnjak. Tako ćete smanjiti potrošnju jer nećete morati puštati vodu da iz slavine curi dok ne naiđe hladna.

Također, stavite perlatore na sve slavine kući. Stavljanjem perlatora na slavinu godišnje se po umivaoniku i po članu obitelji može smanjiti potrošnja vode za oko 9000 litara. Perlator stoji oko 20 kuna, stavlja se na postojeću slavinu i miješa vodu s velikom količinom zraka. Tako teče puno manje vode, a da to i ne primjećujete. Mlaz je dovoljan za pranje.

Postoji i vrlo jednostavan način provjere vodovodnih instalacija. Zatvorite u kući i dvorištu sve slavine, recite ukućanima da ne otvaraju vodu, da se ne tuširaju, uključuju perilicu ili slično. Tada pogledajte okreće li se brojčanik na vodomjeru. Ako stoji, s instalacijama je sve u redu, ali ako se okreće, voda vam negdje curi. Ne vidite li gdje, moguće je da curi u zidu, a za to ipak trebate pozvati vodoinstalatera. Provjerite i vodokotlić koji ponekad zna curiti u vrlo tankome mlazu koji često ne vidimo. Ponekad u njega ubacite boju koja se topi u vodi. Ako u školjci vidite boju, znači da curi.

Uštedite i na grijanju, a da vam bude toplo

Postoje trikovi kako da u domu bude toplo bez diranja termostata. Ono najvažnije je provjeriti izlazi li vam toplina iz kuće. Toplina se u kućanstvima najčešće gubi kroz neadekvatna vrata ili prozore. Brtvljenje je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje problema izlaska topline iz kuće.

Također, ugradnja automatskog termostata na radijatore je mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini. Dobra ideja za uštedu na grijanju je stavljanje reflektirajuće folije iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora - tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućava širenje topline prostorom.

Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata 'na kipu' jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite. Pomaže i spuštanje vanjskih i unutarnjih roleta - tako će se toplina dulje zadržavati u prostoru.

Imate li u kući dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora. Tu je još jedan odličan savjet. Nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima jer će tako dodatno zagrijati prostor dok se hladi. Uz to, pripazite i kako zagrijavate kuću. Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva.



Izvor: 24 sata

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji