Postaja prometne policije Dubrovnik započela s akcijom koju provodi tijekom veljače
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 Postaja prometne policije Dubrovnik započela s akcijom koju provodi tijekom veljače
08.02.2019 | Crna kronika
"VIKEND S NULA PROMILA"

Postaja prometne policije Dubrovnik započela s akcijom koju provodi tijekom veljače

Autor: Libero Portal
Foto: PU dubrovačko-neretvanska
Projekt je započeo danas ispred trgovačkog centra Tommy, gdje su se građani mogli upoznati sa štetnim utjecajem alkohola na sposobnost vožnje

„Vikend s nula promila“ naziv je preventivnog projekta kojeg Postaja prometne policije Dubrovnik provodi tijekom mjeseca veljače.

Projekt je započeo danas u jutarnjim satima, štandom ispred trgovačkog centra Tommy u Dubrovniku, gdje su se građani mogli upoznati sa štetnim utjecajem alkohola na sposobnost vožnje i dobiti promotivni letak na tu temu te provjeriti stupanj alkoholiziranosti uređajem za mjerenja alkohola i kao nagradu dobili sok.

Ovakve preventivne aktivnosti provoditi će se u dane vikenda prema sljedećem rasporedu:

16. veljače od 10 do 12 sati ispred TC Konzum u Gružu,

23. veljače od 10 do 12 sati ispred TC  Studenac u Lapadu,

2. ožujka od 10 do 12 sati ispred TC Sub City u Župi dubrovačkoj.

Radi se o projektu čiji je osnovni cilj građane, prije svega vozače, upoznati sa štetnim utjecajem alkohola na sposobnost percepcije i koncentracije, što neminovno dovodi do zakašnjele reakcije vozača u prometu i samim tim veće mogućnosti izazivanja prometnih nesreća.  

Naime, vozač pod utjecajem alkohola vrlo često relativizira možebitne opasnosti i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Kod takvih vozača dolazi do suženja vidnog polja, krive procjene brzine, udaljenosti i širine ceste, a i zanemaruje se postojanje drugih sudionika u prometu. Vrijeme psihičkog i motornog reagiranja vozača se produljuje i vozaču treba dulje vrijeme za procjenu situacije u prometu, prepoznavanje opasnosti te brzo i točno reagiranje pri čemu se smanjuje koordinacija pokreta ruku i nogu.

Prije svega treba voditi računa o činjenici da se vožnjom pod utjecajem alkohola ne ugrožava samo život vozača i njegovih putnika iz vozila već i svih ostalih sudionika u prometu koji zbog takve vožnje mogu nastradati.

Ovakve opasnosti mogu se izbjeći alternativnim metodama prijevoza poput taksija, gradskog prijevoza ili pješice.

Na području koje je u teritorijalnoj nadležnosti ove policijske postaje, tijekom 2018. godine dogodilo se 456 prometnih nesreća, odnosno 4% manje nego u 2017. godini, a broj smrtno stradalih osoba pao je za 29 %. Prema statističkim podacima, kod 66 prometnih nesreća uzrok je bio vožnja pod utjecajem alkohola, a spomenuta Policijska postaja je prema vozačima koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola poduzela ukupno 483 represivne mjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji