Grob Ante Pavelića išaran komunističkim simbolima (FOTO)
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.5°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Danas
Max. 17°C Min. 12°C
Vrijeme za 20.04.2024.
20.04.2024. Sub
Max. 16°C Min. 9°C
Vrijeme za 21.04.2024.
21.04.2024. Ned
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,970400
GBP
GBP
0,856280
USD
USD
1,067900
 Grob Ante Pavelića išaran komunističkim simbolima (FOTO)
05.03.2019 | Vijesti
SRP, PETOKRAKA I SKOJ

Grob Ante Pavelića išaran komunističkim simbolima (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Facebook
Oba grobna mjesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvijezdom petokrakom

Nepoznati počinitelj išarao je grobnicu obitelji Pavelić u Madridu, nacrtavši nekoliko simbola srpa i čekića, zvijezdu petokraku i natpise SKOJ, objavili su u Facebook grupi Hrvati Deutschland, prenoseći je od "Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić". 

U cijelosti prenosimo njihovu objavu:

"U Madridu oskrnavljena grobnica obitelji Pavelić

Oba grobna mjesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvijezdom petokrakom.

Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, posljednje umrle od troje djece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice obitelji Pavelić u Madridu te kratko priopćenje u kojem osuđuje 'vandalski čin skrnavljenje grobnice obitelji Pavelić'.

Uz napomenu kako 'svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto', a živi 'na odavanje počasti svojim mrtvima', Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njezinoj obiteljskoj grobnici u Madridu, navodi kako su 'neokomunističi izgrednici grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja diljem Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije'.

Kao što se vidi na poslanoj fotografiji, grobnica u kojoj su pokopani dr. Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kćer Višnja Pavelić, je oskrnavljena grafitima ispisanim na ćirilici te komunističkim simbolima srpa i čekića. Na nekoliko mjesta na ćirilici je ispisana i skraćenice SKOJ, a koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Križ iznad dvaju grobnih mjesta je također oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana komunistička zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

Obzirom da se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić navodi kako su uputili prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražili saniranje oštećenja sa čišćenjem grobnice i uklanjanje jugokomunističkih simbola".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji