li gradonačelnik Dubrovnika sinkopu?
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 li gradonačelnik Dubrovnika sinkopu?
12.05.2019 | Politika
SRĐ JE NAŠ: "Ima

li gradonačelnik Dubrovnika sinkopu?"

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero Portal
Inicijativa SJN govori o izjavama na dubrovačkom Gradskom vijeću gdje se nitko više od odgovornih ne sjeća tko je pogodovao i služio tvrtki Razvoj golf doo

U cijelosti prenosimo priopćenje.

Sinkopa je u našoj zemlji često birani način izbjegavanja odgovornosti. Posljednji biser hrvatske sinkope je u srijedu 7.5.2019. na govornici Gradskog vijeća imao dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Franković je postavio dva  pitanja koja ukazuju na to da mu je sinkopa vjerovatno zahvatila i lijevu i desnu polovicu mozga: „Tko je bio sluga Razvoj golfa?“ i „Gdje je iz GUP-a nestala postojeća cesta koja vodi do tvrđave Imperijal?“ U prvom pitanju sinkopa je natjerala ne više tako mladog i neiskusnog gradonačelnika Frankovića da zaboravi kako je stožerni kamen Dubrovačkom dogovoru bio upravo dubrovački HDZ čiji su vijećnici predstavljali većinu članova te golf koalicije te kako su i stranačka središnjica i dubrovački gradski odbor HDZ-a, čiji je Franković tad bio član, podržali formiranje te koalicije. Zaboravio je gradonačelnik Franković tko je sve 2009. godine prodavao zemlju na Srđu tvrtki Razvoj golf doo: bivši premijer i sada zatvorenik koji ga je primio u stranku i bivša gradonačelnica koja je tako dobro branila interese Razvoj golfa da zaslužuje kandidaturu za novi mandat u EU parlamentu kao jedini i najbolji kadar HDZ-a iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Franković i kolege iz HDZ-a su oni koji su jednako zaslužni za izglasavanje Urbanističkog plana uređenja za Srđ (UPU) 2013. godine poput njihovih kolega iz SDP-a i HNS-a usprkos tome što se više od 10.000 Dubrovčana demokratski izjasnilo protiv predloženog projekta (1.000 više Dubrovčana nego što je glasalo za Frankovića u drugom krugu lokalnih izbora). Na pitanje „Gdje je nestala cesta iz GUP-a?“ odgovor je sasvim jednostavan: svi oni koji su u koaliciji Dubrovačkog dogovora glasali za UPU golf resorta na Srđu podigli su ruke za brisanje postojeće ceste prema tvrđavi Imperijal, a to su opet Frankovićeve stranačke kolege iz HDZ-a i koalicijski partneri iz DUSTRE koju Franković bezrezervno tetoši komplimentima i uhljebljivanjima.

Dakle, svaki put kad je Mato Franković glasno viknuo“Ja sam za golf“ da ga Zagreb i tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko čuju, poručivao je da je za projekt i sve ono što on sadrži: za brisanje postojeće ceste, za apartmanizaciju, za izgradnju nove infrastrukture potrebne golf resortu novcem građana i za sramotno propadanje vrijedne povijesne građe u Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal.

Jedino zakonito i za građane bezbolno rješenje je raskidanje Ugovora o koncesiji nad tvrđavom Imperijal pošto ugovorna klauzula, ugovorna obveza da se za tvrđavu odredi turistička namjena 2013. godine, nije ugrađena u UPU projekta i samim tim se istim ugovorenim člankom koncesijskog ugovora nužno aktivira raskid tog ugovora. Time za građane Dubrovnika prestaje važiti obveza izgradnje ceste od vidikovca do tvrđave Imperijal potrebne za funkcioniranje golf resorta koju je za Razvoj golf doo velikodušno novcem građana koji se procjenjuje na 60 milijuna kn ugovorila tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica.

Mato Franković izbjegavanjem konstatiranja da je Ugovor o koncesiji stvarno raskinut održava na životu obvezu financiranja izgradnje nove ceste kao i obvezu izmještanja odašiljača s tvrđave o trošku građana, što je sve suprotno odluci Gradskog vijeća po kojoj Grad Dubrovnik i javne tvrtke u njegovom vlasništvu neće platiti ni kune za infrastrukturu projekta golfa na Srđu. Gradonačelnik, dakle, postupa suprotno zaključcima Gradskog vijeća te riskirajući gubitak 60 milijuna kn građana Dubrovnika riskira počinjenje kaznenog djela jer bi neodgovornim ponašanjem izložio novce građana tolikom gubitku. Zaključno, gradonačelniče Frankoviću, građani su vas izabrali da štitite njihove interese, a ne da sinkopom pokrivate Vlahušićeve, Šuičine, Sanaderove, Karamarkove, Vrdoljakove, Zmajlovićeve aranžmane i pogodovanja golferima. Vrijeđate inteligenciju građana time što se ne sjećate tko je vikao „Ja sam za golf“ i tko je sudjelovao i još sudjeluje u pogodovanjima golferima u Dubrovačkim dogovorima. Vaši kolege iz HDZ-a su na županijskoj skupštini prije samo dva mjeseca opet povećale obuhvat golf resorta na Srđu s 100 na 310 ha, a Plenkovićeva HDZ/HNS-ova vlada je 2018. godine golferima izdala novu seriju nezakonitih Rješenja i Dozvola pošto su raniju dokumentaciju pravomoćno ukinuli hrvatski sudovi. Vi ste, gradonačelniče Frankoviću, pritom šutali i pokrivali kolege u stranci kao pravi timski igrač. Problem je, gradonačelniče Frankoviću, što vaša momčad svih ovih godina igra za Razvoj golf, a ne za građane Dubrovnika i teško da ikakva sinkopa može pomoći da se to promijeni.

Đuro Capor, koordinator Inicijative SJN

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji