to bi vas moglo koštati 6.000 kuna
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.3°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 to bi vas moglo koštati 6.000 kuna
24.11.2017 | Kućni ljubimci
AKO NISTE MIKROČIPIRALI PSA

to bi vas moglo koštati 6.000 kuna

Autor: Libero Portal
Foto: metro.co.uk
S novim Zakonom o zaštiti životinja nastupila na snagu i obaveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa

S novim Zakonom o zaštiti životinja nastupila je na snagu i obaveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, te su sve lokalne zajednice dužne osigurati nadzor do 30. lipnja iduće godine zbog čega je već krenula kontrola mikročipiranja, izvijestila je u petak udruga Prijatelji životinja

U većim sredinama već su krenule brze akcijske kontrole koje često rezultiraju značajnim porastom mikročipiranja pasa. Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom na snazi je od 2004., no procjenjuje se da oko 30 posto pasa u Hrvatskoj nije mikročipirano. Građani su dužni komunalnom redaru dokazati da su ispoštovali svoje zakonske obveze i mikročipirali psa, a komunalni redar očitavanjem mikročipa može provjeriti vjerodostojnost dokumenata, izvijestili su Prijatelji životinja.

Prema podacima kojima raspolaže udruga vrlo mali broj građana, oko tri posto, komunalnim redarima stvara probleme, jer ponovni dolazak redara s policijom donosi znatno veće sankcije.

"Dovoljno je napomenuti da mikročipiranje stoji 90, a kazna za nemikročipiranje i do 6000 kuna", naglasili su Prijatelji životinja.

Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji otkriva podatke o skrbniku i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i sl.

Mikročipiranje znatno snižava troškove lokalnim zajednicama

Udruga Prijatelji životinja apelirala je da se u proračunu za iduću godinu osiguraju sredstva za kontrolu mikročipiranja i donese pravovremeni plan za provedbu. Istaknuli su da se mikročipiranjem znatno snižavaju troškovi koje lokalne zajednice izdvajaju za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje pasa zbog onih koji su napustili pse.

Nadzor provedbe obaveznog mikročipiranja provode komunalni redari, a Prijatelji životinja su predložili lokalnim zajednicama zapošljavanje novih, koji će s postojećim djelatnicima lakše provesti kontrolu i obići kućanstva.

U slučaju da netko napusti ili izgubi psa, skloništa i veterinarske ambulante mogu očitanjem podataka na mikročipu saznati tko mu je skrbnik, što je korisno ponajviše skloništima za napuštene životinje jer omogućava da se psi odmah vrate skrbnicima, poručili su Prijatelji životinja.



Izvor: Tportal.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji