upozorila na onečišćenja koja stižu iz susjednih zemalja
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.4°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 upozorila na onečišćenja koja stižu iz susjednih zemalja
18.01.2018 | Politika
DUBROVNIKU I OTOCIMA PRIJETI EKOLOŠKA KATASTROFA Šuica

upozorila na onečišćenja koja stižu iz susjednih zemalja

Autor: Libero Portal
Foto: Dubravka Šuica
Zastupnica Šuica pokazala je zastupnicima šokantne fotografije otpada koji se u prosincu našao u dubrovačkoj luci

Nakon što je u utorak Europska komisija usvojila prvu europsku strategiju za plastiku kao dio postupka prelaska na više kružno gospodarstvo, u srijedu je u Europskom parlamentu održana rasprava na istu temu.

Novom strategijom Europske komisije okoliš će se zaštititi od onečišćenja plastikom i istovremeno poticati rast i inovacije te će tako zahtjevna situacija dati pozitivne rezultate za budućnost Europe. U skladu s novim planovima, do 2030. sva će plastična ambalaža na tržištu EU-a biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanjit će se, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena.

Iako je Hrvatska jedna od rijetkih država u Europskoj uniji koja ima sustav povratne naknade za ambalažni otpad, uključujući i PET ambalažu, problemi plastičnog otpada koji je zapljusnuo Jadran katastrofalnih su razmjera. Nakon što je u prosincu već treći put upozorila Europsku komisiju i Europsku agenciju za okoliš na ekološku katastrofu koja prijeti Dubrovniku i hrvatskim otocima, zastupnica Dubravka Šuica danas je na raspravi ponovo upozorila i Parlament i Komisiju:

"Drago mi je da je Europska komisija donijela novu strategiju za plastični otpad koja će pomoći u zaštiti prirode od onečišćenja plastikom te poticati rast i inovacije, no kao građanka Dubrovnika i nekadašnja gradonačelnica grada pod UNESCO-vom zaštitom još jednom vas i ovim fotografijama želim upozoriti na ekološku katastrofu koja prijeti Dubrovniku i hrvatskim otocima zbog plastičnog otpada koji u dubrovačku luku stiže iz susjednih zemalja koje aspiriraju na članstvo Europskoj uniji! Smatram da je ovo nedopustivo i da su postojeće regulative nedovoljne za regulaciju morskog otpada te još jednom apeliram na poštivanje postojećih konvencija i direktiva a sve kako bi se spasio Jadran ali i sva svjetska mora!“

Zastupnica Šuica pokazala je zastupnicima šokantne fotografije otpada koji se u prosincu našao u dubrovačkoj luci, nošen južnim vjetrom.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 % prikuplja radi recikliranja. U svijetu plastika čini 85 % otpada na plažama. Plastika se čak uvlači građanima u pluća i u hranu koju jedu, a još nije poznat učinak mikroplastike u zraku, vodi i hrani na zdravlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji