povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
25.7°C
Vrijeme za 19.09.2020.
19.09.2020. Danas
Max. 26°C Min. 23°C
Vrijeme za 20.09.2020.
20.09.2020. Ned
Max. 26°C Min. 21°C
Vrijeme za 21.09.2020.
21.09.2020. Pon
Max. 26°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,004293
GBP
GBP
8,254649
USD
USD
6,360608
EUR
EUR
7,537320
Odvjetnik Krešimir Škarica: Razumijem ogorčenje Dubrovnika i obitelji, ali moj branjenik ne osjeća se odgovornim
11.06.2019 | Crna kronika
TRAGEDIJA U HE PLAT

Odvjetnik Krešimir Škarica: Razumijem ogorčenje Dubrovnika i obitelji, ali moj branjenik ne osjeća se odgovornim

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Razgovarali smo s odvjetnikom jednog od privedenih zbog tragedije u HE Plat

Nakon nekoliko mjeseci istrage jučer su u Zagrebu i Splitu krenula prva uhićenja osumnjičenika odgovornih za veliki požar u Hidroelektrani Plat u siječnju kada su život izgubila tri radnika. Privođenja su se danas nastavila i u Dubrovniku.


Kriminalističko istraživanje nad tragedijom koja se dogodila u Hidroelektrani Plat 10. siječnja ove godine, u kojoj su život izgubila tri radnika privodi se kraju. Jučer su u policijskim upravama Zagrebačkoj, Splitsko- dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj ispitani zaposlenici što Hidroelektrane što članova HEP-a.

 

Negdje oko 13 sati član uprave HEP-a Nikola Rukavina, jedan od dvojice prvoosumnjičenih doveden je pred Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku koje je nadležno u ovom slučaju.


Njegov odvjetnik Krešimir Škarica kazao je:

"Ono što mogu reći je da se moj branjenik ativno branio, iznosio obranu, očitovao se na sve okolnosti koje ga se u ovom trenutku terete i ostavili smo vrijeme da državni odvjetnik nakon ispitivanja drugog prvoosumnjičenika odluči da li će predložiti za njih određivanje  istražnog zatvora o čemu će sutra odlučivati istražni sudac. Policija je neke navode iz kaznene prijave pustila kroz medije čime se stvorio negativan dojam i slika o mom branjeniku, razumijem ogorčenje i Dubrovnika i članova njihove obitelji, ali smatram da je u ovom trenutku nikakve niti objektivne niti građanske niti kazneno pravne okolnosti nema na strani mog branjenika. Osim toga on je jedan od rijetkih koji je došao na sprovod pomogao obitelji i pomogao da se njih materijalno obešteti, i mislim da on nema nikakve veze s intignacijom za koju ga se tereti.

Hidroelektrana nakon rekonstrukcije 2016. godine nije ispunjavala zakonske uvjete za proizvodnju, odnosno nisu ishođene zakonski obvezne dozvole, a pojam odgovorne osobe, kako navodi Škarica je relativan.

 

"Odgovorna osoba je osoba koja  provodi sve mjere kontorle i nadzora, koja na jedan način sprječava katastrofe koje se nažalost mogu dogoditi, ali se nikad ne mogu sa sigurnošću predvidjeti.

Što se tiče objektivne odgovornosti, u cijelom tom lancu postupanja i odlučivanja u Hepu on je bio samo jedna od karika niti prva niti zadnja"

 

Nakon što se privedeni osumnjičenik aktivno branio, izrazio je suosjećanje s obitelji, ali i da se ne osjeća odgovornim za nesretni događaj.

 

"On se ne smatra odgovornim. To će morati utvrditi državno odvjetništvo. Mi danas nakon današnjeg iskazivanja možemo izvršiti uvid u spis, tek sada možemo vidjeti koji su dokazi od strane državnog odvjetništva izvedeni, kakva je kvaliteta rekonstrukcije i vještačenja koja su provedena i na temelju toga ćemo bazirat svoju obranu", kazao je odvjetnik.

 

Nakon što i drugi prvoosumnjičeni, direktor HEP proizvodnje, iznese obranu, odvest će ih pred suca istrage, koji će odlučivati o zahtjevu za određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora. Za ostalih šest osumnjičenika policija je podigla kaznenu prijavu redovitim putem te za sad ostaju na slobodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji