pretežno oblačno, vjetrovito
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.2°C
Vrijeme za 02.12.2020.
02.12.2020. Danas
Max. 11°C Min. 7°C
Vrijeme za 03.12.2020.
03.12.2020. Cet
Max. 12°C Min. 11°C
Vrijeme za 04.12.2020.
04.12.2020. Pet
Max. 14°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,961662
GBP
GBP
8,426252
USD
USD
6,307897
EUR
EUR
7,549922
Bacio četvero djece s balkona, traži ukidanje istražnog zatvora
13.02.2020 | Crna kronika
OPTUŽEN ZA POKUŠAJ UBOJSTVA

Bacio četvero djece s balkona, traži ukidanje istražnog zatvora

Autor: Libero Portal
Foto: Libero portal
Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom.

Otac optužen da je svoje četvero maloljetne djece pokušao ubiti tako da ih je bacio s balkona kuće na Pagu tražio je od Vrhovnog suda da mu se istražni zatvor zamijeni mjerom opreza zabrane približavanja djeci i javljanja nadležnoj policijskoj upravi.

 


54-godišnji Josip Rođak kojem se suđenje na Županijskom sudu u Zadru nastavlja 18. veljače, tražio je ukidanje pritvora zbog teškog zdravstvenog stanja, no Vrhovni sud mu je to odbio jer postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili dovršiti pokušana kaznena djela, javlja Zadarski.hr.

 


"Navedena opasnost proizlazi iz dosadašnje osuđivanosti optuženika s obzirom da iz izvatka iz kaznene evidencije proizlazi da je osuđivan zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka i to presudom Općinskog suda u Zadru kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom provjeravanja od tri godine i iz koje proizlazi da je osnovano sumnjiv da je kaznena djela za koja se tereti u ovom postupku počinio za vrijeme trajanja roka provjeravanja- navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

 


"Navedena opasnost proizlazi iz dosadašnje osuđivanosti optuženika s obzirom da iz izvatka iz kaznene evidencije proizlazi da je osuđivan zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka i to presudom Općinskog suda u Zadru kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom provjeravanja od tri godine i iz koje proizlazi da je osnovano sumnjiv da je kaznena djela za koja se tereti u ovom postupku počinio za vrijeme trajanja roka provjeravanja", navodi se u rješenju Vrhovnog suda, a dodaje se i kako iz psihijatrijsko - psihologijskog vještačenja proizlazi da je osoba disocijalne strukture ličnosti kod koje je razvijen uznapredovali psihoorganski sindrom koji u svojoj podlozi ima hipertenzivni hidrocefalus zbog kojeg je indiciran hitan neurokirurški zahvat kao i da je kazneno djelo počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti. Vrhovni sud je naveo da postoji rizik od počinjenja novih kaznenih djela te je zbog redukcije budućeg rizičnog ponašanja preporučeno izricanje sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja.

 


Od prosinca prošle godine, Rođaku, koji je smješten u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode, sudi se u redovitom kaznenom postupku s obzirom da je vještačenje pokazalo kako, u trenutku zločina, nije bio neubrojiv, piše Zadarski.

 


Dok su spavala, svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, 28. veljače prošle godine, uzeo je iz spavaće sobe u naručje, te potom svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije djevojčice i jedan dječak bili su teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše. Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom.

 


Suđenje, na čijem je početku rekao kako se ne osjeća krivim za to što je učinio, zbog zaštite obiteljskog života žrtava odvija se iza zatvorenih vrata. Nakon što je počinio zločin nad djecom, rezultati toksikološke analize pokazali su da je u to vrijeme bio pod utjecajem lijekova za smirenje, te da u krvi nije imao alkohola.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji