povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.9°C
Vrijeme za 25.11.2020.
25.11.2020. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 26.11.2020.
26.11.2020. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 27.11.2020.
27.11.2020. Pet
Max. 15°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,967811
GBP
GBP
8,460747
USD
USD
6,354452
EUR
EUR
7,557985
Tužna vijest: Pronađena olupina helikoptera i tijelo drugog stradalog pilota
28.01.2020 | Crna kronika
TRAGEDIJA

Tužna vijest: Pronađena olupina helikoptera i tijelo drugog stradalog pilota

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga pronašli su olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Olupina je pronađena zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus HRM-a, piše Jutarnji.

U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u ponedjeljak u more Zlarinskog kanala kod Zablaća, smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) bojnik Marin Klarin, čije su tijelo ubrzo nakon nesreće pronašli ribari.

Kako doznaje Morski.hr, iz vojne luke Lora na putu je i zapovjedni brod Hrvatske ratne mornarice pod brojem 73, “Faust Vrančić”. Pretpostavlja se da će “Faust Vrančić” sudjelovati u izvlačenju helikoptera s 30 m dubine.

U povodu smrti bojnika Klarina od devet sati bit će otvorene knjige žalosti, u vojarni u Zemuniku te u Ministarstvu obrane u Zagrebu, piše HRT.

U akciju traganja za natporučnikom Baturinom bila su uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice (HRM) te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Istražno povjerenstvo utvrdit će okolnosti nesreće, a do tada su prekinuti svi letovi helikoptera Kiowa.

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000., a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Godine 2013. sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije.

Za uspješno izvršavanje zadaća bojnik Klarin ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga  RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pilot helikoptera za kojim se traga, natporučnik Tomislav Baturina, također je bio pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji