Na današnji dan: U zrakoplovnoj nesreći u konavoskim brdima poginuo Ron Brown
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.5°C
Vrijeme za 23.04.2024.
23.04.2024. Danas
Max. 17°C Min. 14°C
Vrijeme za 24.04.2024.
24.04.2024. Sri
Max. 14°C Min. 10°C
Vrijeme za 25.04.2024.
25.04.2024. Cet
Max. 13°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,969300
GBP
GBP
0,863280
USD
USD
1,063200
Na današnji dan: U zrakoplovnoj nesreći u konavoskim brdima poginuo Ron Brown
03.04.2020 | Dubrovnik očima prošlosti
1996. GODINE

Na današnji dan: U zrakoplovnoj nesreći u konavoskim brdima poginuo Ron Brown

Autor: Libero Portal
Foto: DNŽ
U Dubrovniku je povodom prve obljetnice nesreće, pred ulazom na Peskariju otvoren muzej Memorijalna kuća Ronalda Browna, a lokalitet zrakoplovne nesreće označen je desetmetarskim križem od nehrđajućeg čelika.

Na današnji dan, 3. travnja 1996. godine, nedaleko od aerodroma u Čilipima u konavoskim brdima, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown i delegacija, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima, donosi Gradoplov.

 

Zbog navodne greške u navigaciji uslijed velikog nevremena zrakoplov tipa Boeing 737, preuređen za vojne svrhe, udario je u konavosko brdo Sveti Ivan, u blizini sela Velji Do. Svi putnici u zrakoplovu su poginuli uključujući i dvoje hrvatskih državljana.

 

Ovaj tragični događaj iznjedrio je nekoliko misterija. U zrakoplovu je bilo 35 osoba, a jedina preživjela je bila stjuardesa Shelley Kelley. Letjela je u repu aviona, i čudom je prošla s modricama i ogrebotinama, te je sama mogla hodati i ući u helikopter Hitne pomoći. No, kada je helikopter Hitne pomoći sletio, bila je mrtva. Uzrok smrti bio je rez na bedrenoj arteriji za koju je mrtvozornik utvrdio da je nastala tri sata nakon drugih ozljeda.

 

Nestali su audio zapisi iz kontrolnog tornja, crna kutija, rengenska snimka Brownove glave na kojoj je navodno vidljiva rupa od metka, a jedini koji je mogao znati što se dogodilo, šef navigacije aerodroma Čilipi Niko Jerkić, pronađen je tri dana nakon nesreće s prostrjelnom ranom na prsima, što je utvrđeno kao samoubojstvo. No, tu nije kraj. 'Djelatnik Zračne luke Dubrovnik, nadležan za ispravnost zemaljskih radionavigacijskih uređaja ubio se mjesec dana nakon nesreće,' rekao je stručnjak Milošević.

 

Sve to pokrenulo je priče, teorije zavjere, da je tadašnji predsjednik Bill Clinton naručio Brownovo ubojstvo te da je on naredio da se tijelo mrtve stjuardese, ministra kao i ostalih stradalih Amerikanaca kremiraju. U Dubrovniku je povodom prve obljetnice nesreće, pred ulazom na Peskariju otvoren muzej Memorijalna kuća Ronalda Browna. Danas je lokalitet ove najteže zrakoplovne nesreće na dubrovačkom području označen desetmetarskim križem od nehrđajućeg čelika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji