KONVOJ LIBERTAS Na današnji dan 1991. u Grad je stigla nada u povoljni ishod ratnih događanja (FOTO)
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.3°C
Vrijeme za 08.12.2022.
08.12.2022. Danas
Max. 14°C Min. 13°C
Vrijeme za 09.12.2022.
09.12.2022. Pet
Max. 15°C Min. 13°C
Vrijeme za 10.12.2022.
10.12.2022. Sub
Max. 16°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,637906
GBP
GBP
8,759668
USD
USD
7,192641
EUR
EUR
7,550834
KONVOJ LIBERTAS Na današnji dan 1991. u Grad je stigla nada u povoljni ishod ratnih događanja (FOTO)
31.10.2022 | Dubrovnik očima prošlosti
31 GODINU POSLIJE

KONVOJ LIBERTAS Na današnji dan 1991. u Grad je stigla nada u povoljni ishod ratnih događanja (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Muzej Domovinskog rata Dubrovnik
U humanitarnom pohodu, koji je Dubrovniku tada donio prijeko potrebnu pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama i lijekovima bilo je više turističkih brodova, jedrenjaka, ribarskih koća, remorkera i brojnih manjih plovila iz svih krajeva Jadrana

Dana 31. listopada 1991. godine uplovljavanjem u grušku Luku broda „Slavije“ na čelu Konvoja „Libertas“ donesena je nada u povoljni ishod ratnih događanja i barem trenutni prekid razaranja Grada.

 

U humanitarnom pohodu, koji je Dubrovniku donio prijeko potrebnu pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama i lijekovima bilo je više turističkih brodova, jedrenjaka, ribarskih koća, remorkera i brojnih manjih plovila iz svih krajeva Jadrana.

 

Inicijativu za probijanja pomorske blokade i dostave neophodne humanitarne pomoći stanovnicima i prognanicima u Dubrovniku pokrenuli su u Zagrebu Fond za spas Dubrovnika Sveti Vlaho, Društvo hrvatskih književnika i Matica Hrvatska, a grad Rijeka bila je organizacijski i logistički centar za prikupljanje pomoći i početna luka Konvoja „Libertas“.

 

Jugoslavenska ratna mornarica zaustavila je konvoj kod Mljetskog kanala i zapovjedila da se brodovi vrate. Ipak, nakon dužih pregovora i pretresa brodovi su propušteni u Dubrovnik koje su „dopratili“ brodovi ONB-a.  

 

Konvoju „Libertas“ dobrodošlicu je poželjelo oko tisuću stanovnika Grada, a obratio im se i Stjepan Mesić, tadašnji predsjednik predsjedništva i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Jugoslavije, porukom da nisu zaboravljeni. Konvojem je stigao i predsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregurić, te brojni drugi političari, kulturni i javni djelatnici.

 

Nakon mjesec dana od početka otvorene agresije na dubrovačko područje u Grad je stigla toliko očekivana pomoć koja je stanovništvu vratila vjeru i nadu u konačnu slobodu i deblokadu okupiranog Grada, ali i pored „Prijedloga za normalizaciju života u Dubrovniku“, koje je Komanda VPS Boka uputila 26. listopada Kriznom štabu, i nastavka pregovora uz nazočnost promatračke misije EZ, napadi neprijatelja nastavili su se zauzimanjem Žarkovice.

 

Tekst: V.J. Turk, M Đuraš

Izvor: Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

A

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji