Na današnji dan 1991. osnovan je Odred naoružanih brodova, važan čimbenik uspješne obrane Dubrovnika
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.4°C
Vrijeme za 26.10.2021.
26.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 9°C
Vrijeme za 27.10.2021.
27.10.2021. Sri
Max. 20°C Min. 12°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Cet
Max. 20°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,036591
GBP
GBP
8,895203
USD
USD
6,468822
EUR
EUR
7,520005
Na današnji dan 1991. osnovan je Odred naoružanih brodova, važan čimbenik uspješne obrane Dubrovnika
23.09.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
DAN DUBROVAČKOG ODREDA NAORUŽANIH BRODOVA

Na današnji dan 1991. osnovan je Odred naoružanih brodova, važan čimbenik uspješne obrane Dubrovnika

Autor: Libero Portal
Foto: Izrezak YT/Himna ONB spot
Prvom plovidbom broda »Sv. Vlaho« u Dubrovniku, pod zapo­vjedništvom Aljoše Nikolića, osnovan je Odred naoružanih brodova koji je svo­ju iznimnu vrijednost pokazao nakon što je neprijatelj 5. listopada zauzeo Sla­no i time u potpunosti izolirao i okru­žio Dubrovnik

Video

Današnji dan 23. rujna, obilježava se Danom dubrovačkog Odreda naoružanih brodova, jednog od najvažnijih činitelja uspješne obrane Dubrovnika. Osnovan je na inicijativu Miljenka Bratoša, Aljoše Nikolića i Rudija Butkovića.

 

Na današnji dan, 23. rujna 1991. godine, prvom plovidbom broda nazvanog »Sv. Vlaho« u Dubrovniku, pod zapo­vjedništvom Aljoše Nikolića, osnovan je Odred naoružanih brodova koji je svo­ju iznimnu vrijednost pokazao nakon što je neprijatelj 5. listopada zauzeo Sla­no i time u potpunosti izolirao i okru­žio Dubrovnik.

 

Zadaća ovog odreda je bila probijanje pomorske blokade Dubrovnika i uspostava morskog koridora za dopremanje hrane, lijekova, naoružanja, streljiva i svega ostalog neophodnog za uspješnu obranu grada i kakvu takvu normalizaciju života stanovnika. Pripadnici odreda su od Dubrovnika do luka Broce i Prapratno na Pelješcu gliserima prevozili i ranjenike te branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći braniteljima Dubrovnika. Odred naoružanih brodova je bio žila kucavica koja je tijekom opsade Dubrovnika grad i njegove izmučene branitelje i žitelje održavala na životu.

 

Polovicom listo­pada 1991. postrojbu je činilo 7 brodova s posadama, te tehnička i ra­darska služba, a nakon 15. studenoga u njegovom sastavu djeluju mineri i diverzanti. Početkom 1992. ONB je u svom sastavu imao je ukupno 117 pomorskih dragovoljaca i 22 broda nami­jenjena za izvođenje ratnih operacija. U uvjetima potpu­ne neprijateljske pomorske blokade.

 

Tijekom brojnih zadaća poginulo je pet pripadnika, a gliseri Odreda naoružanih brodova su preplovili preko 35 000 Nm, prevezli više od 5 000 civila, ranjenika i vojnika te prebacili preko 4 000 tona različitog tereta, od naoruža­nja, streljiva i vojne opreme do osnov­nih živežnih namirnica. Zapovjedništvo i posade brodova bile su smještene u hotelima "Dubrovnik Palače" i "Vis-2", a najvažnije uporište Odreda bilo je na nenaseljenom elafitskom otoku Jakljanu u uvali Veliki Jakljan. Odred naoružanih brodova odlikovan je 2006. godine Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. Unatoč zaslugama u Domovinskom ratu ni jedan pripadnik Odreda naoružanih brodova Dubrovnik-Ston nije dobio ni časnički vojno-pomorski čin ni bilo koje ratno odlikovanje. Posljednji i jedini očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova Sveti Vlaho, restauriran je i izložen u parku Batali kao muzejski primjerak.

 

Kako se rat bližio Dubrovniku, Ministarstvo obrane RH izravno je i neizravno komuniciralo s dubrovačkim tijelima. Na današnji dan, 23. rujna 1991. godine, Ministarstvo obrane zatražilo je podatke o prihvatnim centrima i zarobljeničkim logorima, a Glavni Stožer Hrvatske vojske (GS HV) izvješće o broju oklopnih mehaniziranih vozila, protuoklopnih oružja, topova haubica, protuzrako-plovnih topova i raketa te minobacača.

 

Tijekom Domovinskog rata svoje živote za slobodu Dubrovnika i Hrvatske dali su na Južnom bojištu brojni heroji iz svih krajeva naše domovine, pri­padnici brojnih postrojbi Hrvatske vojske. Na današnji dan, 23. rujna 1992. godine, na Južnom bojištu poginuo je pripadnik 114. brigade HV-e, Josip Šimić.

 

Izvor: Gradoplov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji