Gdje se u prošlom stoljeću kupalo u Dubrovniku, što se jelo, a što pilo? (FOTO)
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Gdje se u prošlom stoljeću kupalo u Dubrovniku, što se jelo, a što pilo? (FOTO)
30.12.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
DUBROVAČKI MUZEJI

Gdje se u prošlom stoljeću kupalo u Dubrovniku, što se jelo, a što pilo? (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovački muzeji
Zanimljiva izložba naziva "Biseri južnoga mora - Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća" otvorena je Kneževu dvoru

Izložba Dubrovačkih muzeja „Biseri južnoga mora - Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća“ autora Ivice Kipre i Dina Lokasa otvorena je 28. prosinca 2021. u Kneževom dvoru.

 

Kroz različite vizualne, memorijske, povijesne i fizičke segmente, izložba prikazuje povijest turizma na dubrovačkom području. Osim promidžbenih publikacija, bedekera, karata, razglednica, suvenira, plažnoga asortimana, izložbenu građu čini i hotelski inventar te hotelsko – ugostiteljsko posuđe. Predstavljena je turistička, odnosno tiskana promidžbena građa od Cavtata do Korčule kroz panele, kao i povijest dubrovačkog hotelijerstva kroz prikaze na turističkim razglednicama prve polovine 20. stoljeća. Izložba donosi i pregled doprinosa turističke arhitekture, dok se kroz odabrano hotelsko posuđe od metala i keramike publici želi približiti onodobni produkt dizajna, kao i duh jednog vremena. Predstavljena je i scena plaže sa pripadajućim predmetima koji uprizoruju lagodu boravka i odmora na moru, interijer restorana Luke Šarića iz 1930-ih godina s pripadajućim ugostiteljskim inventarom, kao i teme zračnog i brodskog prijevoza te turističko - informacijskog i agencijskog poslovanja.

 

Centar za turističku dokumentaciju i informaciju Sveučilišta u Dubrovniku, Muzej crvene povijesti te privatni kolekcionari Vladimir Šarić, Eduard Šuljak, Marojica Bijelić i Vladimir Tošović za potrebe izložbe ustupili su znatan broj građe koja je prezentirana uz predmete koji se čuvaju u fundusu Kulturno - povijesnog i Pomorskog muzeja. Stručni suradnik na izložbi je Božo Benić, dok likovni postav i grafičko oblikovanje potpisuje Studio Bonsenjo.

 

Na otvorenju su govorili autori Ivica Kipre i Dino Lokas te v.d. ravnateljice Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, dok je izložbu otvorio Vlaho Margaretić, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more. Za posjetitelje izložba ostaje otvorena do 31. ožujka 2022. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji