Iz povijesti dubrovačkog hotelijerstva: Od pada Dubrovačke Republike do otvaranja hotela „Imperial“ (3)
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.1°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
Iz povijesti dubrovačkog hotelijerstva: Od pada Dubrovačke Republike do otvaranja hotela „Imperial“ (3)
21.05.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
FELJTON 378: IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA

Iz povijesti dubrovačkog hotelijerstva: Od pada Dubrovačke Republike do otvaranja hotela „Imperial“ (3)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Prva gostionica, koja se u 19. stoljeću spominje kao objekt u kojem se profesionalno nude sobe i smještaj, bila je ona što ju je 1854. godine uredio gostioničar Andro Mitrović u dvorcu Pucića na Pilama

Piše: Lukša Lucijanović/Glas Grada

 

Ozbiljnije i kontinuirano bavljenje smještajem kao obrtom javlja se tek u 19. stoljeću kada je znatnije narastao broj putnika, a potražnja za smještajem postala stalna i postupno organizirana. Putnike koji su stizali u Dubrovnik početkom i sredinom 19. stoljeća i dalje su prihvaćali građani i institucije kojima su takvi posjetitelji dolazili poslom ili drugom namjerom, ali je uz to počela jačati i ponuda smještaja u objektima koji su za tu svrhu uređivani i registrirani kao obrt. Tada je već bilo prilično razvijeno bavljenje izdavanjem privatnih soba jer su poneki građani primali putnike uz naknadu za noćenje slobodnom pogodbom o cijeni. Za prehranu i razonodu gostiju korištene su brojne krčme i kafane. Kako se povećavao broj posjetitelja, pretežito parobrodskih putnika, rasla je i potrošnja u ugostiteljstvu, a uz to i broj ugostiteljskih radnji. Povećana potražnja za smještajem umnožila je broj ugostiteljskih radnji koje su nudile usluge smještaja, odnosno sobe i postelje.

 

Prva gostionica, koja se u 19. stoljeću spominje kao objekt u kojem se profesionalno nude sobe i smještaj, bila je ona što ju je 1854. godine uredio gostioničar Andro Mitrović u dvorcu Pucića na Pilama (nekad Atlas, danas prodavaonica DM-a). Ta gostionica je, uz jelo i piće, nudila i smještaj pa se tako smatra prvim gradskim svratištem. Ova okolnost (prvo svratiste) je javno obznanjena tek kasnije, u lokalnim novinama /Gušterica 2 i 3/1882./, kad je gostionica bila preuređena, a njena djelatnost oglašavana. 

 

Dvije godine nakon otvaranja ove gostionice spominje se i druga, "K Pelegrinu", u kojoj je 1856., za 'vrijeme boravka u Dubrovniku, odsjeo Ivan Kukuljević. Kukuljević je pisao kako je smješten u sobu iz koje je neki mladić bio premješten u drugu. Soba nije imala ključa, a na njegovo traženje gospodarica se čudila zašto mu ključ treba, kazavši: "Gospodaru, ne treba vam toga, vi ste u Dubrovniku, a tu se nekrade i neotimlje". Ova nedvojbeno simpatična opaska gostioničarke dokazuje da je tada Dubrovnik bio daleko od pravog profesionalnog shvaćanja ukonačivanja stranaca. To je vrijeme kada se već počela osjećati potreba za većim brojem soba koje bi bile na raspolaganju za smještaj rastućeg broja posjetitelja grada pa su pojedine gostionice počele uređivati vlastite ili zakupljivati privatne sobe za izdavanje.

 

Naziv "hotel", kako smo to već spomenuli, za jedan smještajni objekt prvi put se pojavio u Dubrovniku tek 1875. godine kad je spomenuta gostionica A.Mitrovića, nazvana "Hotel Miramar" u jednom lokalnom listu. Pored hotela "Miramar", koji se nalazio na području Pila, u neposrednoj blizini (Brsalje) je početkom sedmog desetljeća djelovala i gostionica "Al Bosschetto", vlasnika N. Andrijaševića, koja je imala i sobe za izdavanje (u zgradi u koju je 1881. uselila Nautička škola, što znači da je prije toga prestala djelovati i ova gostionica). Nešto kasnije, u Gružu je otvoren hotel „Petka", vlasnika A.Puljizevića. Taj hotel se nalazio uz  pristanište   i   u  blizini   stajališta  za  kočije,   što   se   smatralo   pogodnom lokacijom za putnike koji stižu brodovima.

 

U međuvremenu, do 1893. godine, nema najave nekih novih smještajnih objekata, a tada, u okviru priprema za veliku javnu manifestaciju otkrivanja spomenika pjesniku Ivanu Gunduliću u proljeće 1893. godine, otvorene su (uređene) dvije gostionice koje su imale sobe za izdavanje. To su bile: "Al Sole", i "Lacroma". Ova druga, u vlasništvu gostioničara Roberta Odaka, otvorena je u starom dijelu grada (Ulica od Mula). Ta gostionica je kasnije preuređena i nazvana "Hotel Lacroma". Isti vlasnik, R.Odak, 1895. godine adaptirao je zgradu Mavneri na uglu Gundulićeve poljane, namjenivši je za hotel koji je dobio ime "Hotel de la Ville" (prethodno je 1894. godine u prizemlju ove zgrade bio  otvoren restoran).

 

409757_2658213027612_1624483042_2450605_55050966_n.jpg

 

Zgrada lijevo: nekad hotel „Miramar“, po onda ured Pošte, hotel „Pošta“, agencija Atlas, DM a danas ?.

 

Zgrada u kojoj je otvoren prvi hotel u Dubrovniku hotel „Miramar“

 

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Glasa Grada 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji