Tko je sve koristio zgradu Pucić na Pilama (poznatiju kao Atlasova direkcija) od 1849.g. do danas i čime su se bavili ti korisnici
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
27.5°C
Vrijeme za 28.09.2021.
28.09.2021. Danas
Max. 25°C Min. 20°C
Vrijeme za 29.09.2021.
29.09.2021. Sri
Max. 24°C Min. 19°C
Vrijeme za 30.09.2021.
30.09.2021. Cet
Max. 24°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,907712
GBP
GBP
8,773175
USD
USD
6,405108
EUR
EUR
7,491414
Tko je sve koristio zgradu Pucić na Pilama (poznatiju kao Atlasova direkcija) od 1849.g. do danas i čime su se bavili ti korisnici
13.09.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
FELJTON 393: IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA

Tko je sve koristio zgradu Pucić na Pilama (poznatiju kao Atlasova direkcija) od 1849.g. do danas i čime su se bavili ti korisnici

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Veliku zgradu na Pilama, podignutu u neposrednoj blizini gradskih vrata, izgradio je Mateja Pucić 1760. godine

Piše: Lukša Lucijanović/Glas Grada

 

Od tada pa do današnjih dana bilo je mnogo korisnika ovog prostora a danas ćemo govoriti o putničkoj agenciji Atlas koja je pedesetih godina prošlog stoljeća uselila u ovu zgradu. Materijal za ovaj feljton sam preuzeo iz moje knjige „Iz povijesti dubrovačkog turizma“ koju sam tiskao 2007. g. U toj knjizi objavio sam razgovor s prvim direktorom Atlasa g. Veljkom Kavurčićem koji mi je direktno ispričao kako se osnovao Atlas i kako su uselili u ovu zgradu.

1 Putnik a.jpg

Prvo, evo nekoliko osobnih podataka g. Kavurčića. Rođen je 17.3.1922. godine u Dubrovniku, a srednju školu završio u Novom Mestu, budući je njegov dundo po majčinoj strani radio u tom slovenskom mjestu. Radi u nekoliko poduzeća da bi se nakon  Drugog svjetskog rata zaposlio u Mjesnom komitetu te u Narodnom odboru Grada Dubrovnika. U to vrijeme (1948.) osnovano je «Povjereništvo za turizam i ugostiteljstvo», a Veljko Kavurčić postaje voditelj povjerenstva gdje radi sve do 1.9.1951. godine

 

Odmah poslije rata, u Dubrovniku se osniva Putnička agencija «Putnik» iz Beograda, sjeća se gospar Veljko. Naime, «Putnik» je imao po čitavoj Jugoslaviji svoje podružnice. U Hrvatskoj su bile u Zagrebu, Opatiji i Splitu. «Putnik» u Dubrovniku bio je podružnica splitske, šef podružnice je bio gospar Zvonko Gojić, a kasnije (vrlo kratko) Lule Bašić. Veljko Kavurčić uskoro prelazi u «Putnik» (1.9.1951.) kao direktor splitske podružnice. Prostorije «Putnika» su prvo bile u zgradi preko puta Široke ulice, a nešto kasnije u prostorijama današnje OTP banke ili bivše Dubrovačke banke. No, uskoro se sele u zgradu na Pilama (današnja zgrada Atlasa).  Veljko Kavurčić počinje formirati razne službe u novim reprezentativnim prostorijama da bi 1963. pokrenuli inicijativu o odcjepljenju od «Putnika» želeći postati odvojeno turističko poduzeće. Tako komisija u sastavu Tonko Poković, kap. Lujo Šoletić i Veljko Kavurčić u Zagreb uspijeva dobiti dozvolu za stvaranje vlastitog poduzeća. Prije njih, to je uspjelo i Opatiji. Već je prije bio raspisan interni natječaj za novo ime poduzeća. Stiglo je desetak prijedloga, ali je jednoglasno prihvaćen prijedlog Vlaha Demovića o imenu 'Atlas' pod kojim ova putnička agencija počinje raditi 1.1.1964. godine, sjeća se s nevjerojatnom točnošću svih datuma gospar Veljko nastavljajući: kada smo se preseljavali iz stare gradske jezgre u nove prostorije na Pilama,  sami smo prenosili namještaj, dokumentaciju i ostalo. 

 

Bilo je to početkom pedesetih godina prošlog stoljeća (1953. g.)

 

U ovim prostorima Atlas je bio sve do početka devedesetih, kada prema priči g. Mladena Bendera, seli u prostorije SDK (preko puta hotela „Imperial“) jer se zgrada na Pilama trebala obnoviti od šteta nastale potresom. U međuvremenu je došlo do Domovinskog rata i Atlas se nikad više nije vratio u ove prostore. Drugim riječima, putnička agencija Atlas boravila je u ovom prostoru nešto manje od 40 godina.

 

Godine 2008. u taj prostor useljava poslovnica DM Drogerija i koristi taj prostor narednih 10 godina - do 2017.g.  Poslije DM-a jedno vrijeme ovaj prostor koristi  Društvo Intermediator d.o.o. iz Turske, a danas je taj prostor zatvoren.

 

Još par riječi o g. Veljku: dana 1.5.1971. gospar Veljko napušta «Atlas» (zamjenjuje ga Jakov Gaćina) te odlazi u Transportno poduzeće «Libertas» gdje osniva turistički odjel i postaje njegov šef. Godine 1979. postaje direktor poduzeća Libertas da bi 1983. otišao u mirovinu. U turizmu je radio punih 35 godina. 

 

2 Ispred Atlasa.jpg1. Vlaho Demović, 2. Marija Kvezić,  3. Vera Radeljić, 4. Egidio Baldani, 5. Filo Guca, (6) 7. Tomo Mikić, 8. Lile Bogdanović –Vasiljević, 9. Ivo Medi, 10. Olga Stevović, 11. Mišo Račić, 12. Marija Matičević, 13. Nikša Vlahušić,14. Alma Disopra, 15. Miše Munitić, 16. Veljko Kavurčić, 17. Čičo Petrušić, 18. Zvonko Gojić ,19. Buda Novak.

 


_______________________________________________________________________

Na Libertas međunarodnom sveučilištu u Dubrovniku započela nova akademska godina

6. rujna 2021. godine Libertas međunarodno sveučilište u Dubrovniku je započelo s novom akademskom godinom.
Voditelj podružnice Dubrovnik profesor Milan Perić srdačno je pozdravio sve nove studente koji su prepoznali Libertas međunarodno sveučilište kao mjesto na kojem će se obrazovati za svoje buduće karijere čime će sigurno doprinijeti dubrovačkom gospodarstvu. 
Ove godine sveučilištu su se pridružili i studenti iz Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke te su time dodatno obogatili međunarodno okruženje prvog privatnog sveučilišta u Republici Hrvatskoj.

Svim studentima sveučilišta Libertas želimo ugodan i uspješan početak akademske godine! 

 In memoriam 

Gordana.jpg

Gordana Lucianović

 

Pred par dana napustila nas je Gordana Lucianović, dugogodišnja pravnica putničke agencije Atlas.

Gordana je rođena  2.veljače 1941. g. u Splitu. Poslije završene srednje škole odlazi u Zagreb gdje završava pravni fakultet. Dolazi u Dubrovnik gdje se prijavljuje na raspisani natječaj za pravnika u hotelskom naselju „Plat“ gdje je i primljena.

Nakon nekoliko godina rada u hotelu „Plat“ prelazi raditi u putničku agenciju Atlas gdje postaje voditelj pravne službe ove agencije. Godine 1988. stjecajem okolnosti odlazi u Zagreb i također radi u pravnom odjeljenju ove agencije do odlaska u mirovinu. Drugim riječima, svoj čitav radni vijek provela je u putničkoj agenciji Atlas.

Neka joj sva slava i hvala

Počivala u miru.  

 

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Glasa Grada

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji