Oni su stvarali dubrovački turizam – Đino Romani (2)
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.2°C
Vrijeme za 26.10.2021.
26.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 9°C
Vrijeme za 27.10.2021.
27.10.2021. Sri
Max. 20°C Min. 12°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Cet
Max. 20°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,036591
GBP
GBP
8,895203
USD
USD
6,468822
EUR
EUR
7,520005
Oni su stvarali dubrovački turizam – Đino Romani (2)
26.09.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
FELJTON 395: IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA

Oni su stvarali dubrovački turizam – Đino Romani (2)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Dana 29.10.2011. g. Udruga za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma „Dubrovački izlog“ s grupom turističkih entuzijasta organizirali su u restoranu „Mimoza“ druženje te promovirali knjižicu o Đinu Romaniju – jednom od najpoznatijih hotelijera u našem Gradu početkom prošlog stoljeća

Piše: Lukša Lucijanović, tiskano izdanje Glasa Grada

 

U prošlom broju pisali smo općenito  o njegovom životnom putu a u današnjem feljtonu prenijeti će što su o njemu napisali u spomenutoj knjižici xx i xx

 

Đuro Veselić

Došao sam iz konavoskog sela Pridvorja, 1958. godine u Ugostiteljsku školu kao stipendist Hotela Excelsior. To je bio moj prvi susret s hotelom, nečim sasvim novim i za mene, malog dječaka, potpuno nepoznatim.

 

Nikada neću zaboraviti prvi susret s gosparima Dinom Romanijem i Srećkom Kristićem, te gospođom Natalijom Gržetić. Gledao sam ih kao očaran i upijao svaku njihovu riječ.

 

U Dinu Romaniju sam odmah vidio, bolje je napisati, osjetio, velikog znalca i meštra od struke. Uistinu, bio je osoba od koje seje moglo mnogo naučiti.

 

Kao ugledni znalac i stručnjak, poznat i priznat diljem bivše države, a naročito u Hrvatskoj, gospar Dino je bio jedan od voditelja dubrovačke ekipe hotelijera koji su otišli u Beograd kako bi svojim radom i umijećem pridonijeli uspjehu Prve konferencije nesvrstanih zemalja, održanoj 1961. godine. Svoj posao su odradili na najbolji način i za to dobili pohvale i priznanja.

 

Vrijedi se podsjetiti daje Dino Romani predavao predmet „Ugostiteljsko posluživanje“ u Ugostiteljskoj školi Dubrovnik, koja je, među prvima omogućila redovno školovanje za visokokvalificirane radnike - VKV. Tu su školu pohađale i starije osobe, među kojima su bili i mnogi direktori hotela uzduž Jadranske obale. O našem Dinu mogu govoriti samo najbolje i najljepše. Od njega smo svi učili i dosta naučili. Svih nas je zadužio.

 

Davor Vukićević

Moj prvi susret s Dinom Romanijem dogodio seje 1967. godine prilikom otvaranja Hotela Plat, u kojem sam počeo raditi kao recepcionar. Radeći dvadesetak godina u tom hotelu, imao sam prigodu dobro upoznati svog direktora, gospara Dina. Bio je čovjek velike energije, životne i radne, izuzetan poznavatelj hotelijerske struke i vrlo društvena osoba. Jača strana u njegovu znanju bio je restoran i organizacija posla u njemu. Znao je dobro i pravilno izabrati stručne ljude za odgovorna mjesta u hotelu, ali i za ona, nazovimo ih tako, manje odgovorna. Bio je neumorni radnik, zaljubljenik u svoj posao. Za njega nije postojalo radno vrijeme, mi zaposlenici smo imah osjećaj da je „stalno u hotelu“.

 

Ponajviše zahvaljujući njemu, Hotel Plat je postao ugledni objekt ,,B“ kategorije, koji je, zahvaljujući svojim sadržajima, dobroj svekolikoj usluzi i vrijednim ljudima, redovito dobivao vrlo visoke ocjene svih organizatora putovanja, čiji su gosti u njemu rado boravili. Odgojio je brojne generacije dobrih ugostitelja. Bio je primjer dobrog direktora hotela, kojega su voljeli svi zaposlenici, iako je tražio profesionalnost i odgovornost, poštivanje struke i gostiju. Uvijek je bio spreman za razgovor sa svima nama, tako da mogu napisati da su naši problemi, ako smo ih imali, bili dobrim dijelom i njegovi. Za svakoga je imao vremena, toplu ljudsku riječ i savjet. Kratko rečeno, Dino Romani je bio veliki čovjek.

 

1 nastavnici.jpg Đin Romani bio je vanjski suradnik Ugostiteljsko turističke škole u Dubrovniku

 

2 Copy of Direktori.jpg Đino Romani odlazi u mirovinu. Oproštaj s kolegama: Bobo Radović, Ivo Đanović, Đino Romani i Lukša Lucianović (s lijeva na desno)

 

Libertas međunarodno sveučilište ugostilo je radnu skupinu iz Vukovara u sklopu projekta Step up.

 

U utorak, 21.09.2021, u sklopu projekta Step up.  Libertas međunarodno sveučilište ugostilo je radnu skupinu iz Vukovara 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020). Nositelj projekta je Veleučilište „Lavoslav Ružička” iz Vukovara s partnerima na projektu: Razvojna agencija Vukovar VURA, Učilište Studium, 

 

Ekonomska škola Vukovar. Cilj provedbe projekta je unaprjeđenje i provedba stručne prakse za studente Veleučilišta kako bi im se omogućilo stjecanje praktičnih znanja i vještina te povećanje zapošljivosti.

 

Predstavnici dubrovačkog turističko-hotelijerskog gospodarstva, županijske komore Dubrovnik te turističke zajednice grada Dubrovnika zajedno s predstavnicima Libertas međunarodnog sveučilišta su radnoj skupini iz Vukovara približili situaciju studentske stručne prakse na Libertas međunarodnom sveučilištu te u samom gradu Dubrovniku i dubrovačko-neretvanskoj županiji. Današnji radni sastanak, suradnja, razmjena iskustava, znanja i problema pri provođenju studentske prakse predstavlja motiviranost sveučilišta za sudjelovanje u projektu koji služi unapređenju iskustva provođenja studentske prakse, kako za studente tako i za poslodavce.

 

Današnji radni sastanak je dodatno učvrstio međusobnu suradnju između Libertas međunarodnog sveučilišta i Veleučilišta Lavoslav Ružička te otvara dodatne mogućnosti za daljnju suradnju i razvoj.

 
IMG_20210921_130321.jpg

Iz tiskanog izdanja Glasa Grada

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji