Gostionica „Al Sole ili „K Suncu“ i Hotel i restoran „Sarajevo (FOTO)
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Gostionica „Al Sole ili „K Suncu“ i Hotel i restoran „Sarajevo (FOTO)
20.12.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
FELJTON 407: IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA

Gostionica „Al Sole ili „K Suncu“ i Hotel i restoran „Sarajevo (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Veliki broj gostiju koji je posjećivao Dubrovnik početkom prošlog stoljeća boravio je pretežno u svratilištima, pansionima ili privatnim kućama, a manje po hotelima

Piše: Lukša Lucijanović/Glas Grada

 

Zanimljivo je napomenuti, kako dubrovački smještajni kapaciteti nisu prestajali s radom u prvim godinama Prvog svjetskog rata, sve do 1917.godine. Tek tada su se počeli zatvarati, prije svega zbog nestašica hrane i znatno smanjenog broja posjetitelja. Uglavnom, tek u trećoj (kalendarski u četvrtoj) godini rata bili su prisiljeni prekinuti rad. Do tada, veliki dio hotela i svratišta radio je tijekom ljeta ugošćavajući pretežito posjetitelje iz Bosne i Hercegovine.

 

Uoči Prvog svjetskog rata u dubrovačkoj okolici su radili slijedeće smještajni objekti i to: Thermo-Therapija (Mokošica), Svratiste Miramar (Cavtat), Pansion Glavović (Lopud), Gost. Jakov Skočić (L.Šipanska), Gostionica Federik Glumčić (Slano), Svratiste L.Baća (Ston) a u Dubrovniku: Grand hotel Imperial (grad-Pile), Hotel Hollman (Gruž), Grand hotel Petka (Gruž), Pansion vila Hariett (Gruž), Pansion Helena (G.Kono), Vila Roma (put Gruž-Boninovo), Hotel Gradac (grad-Pile), Pansion Šoletić (grad-Brsalje), Hotel de la Ville (grad), Svratiste Lacroma (grad), Pansion Adria (grad- Ploče) te Svratište Al Sole (grad), i Svratiste hotel i restoran Sarajevo.

 

U današnjem feljtonu biti će riječi od ova dva zadnja smještajna objekta.

 

Gostionica „Al Sole“ ili „K Suncu“

 

Gostionica „Al Sole“, kasnije „K Suncu“ nalazila se pokraj pravoslavne crkve. U početku je hotel vodio bogati Dubrovčankin Mato Bajo i dao mu ime „Al Sole“. Međutim, kad je taj objekt kasnije preuzela obitelj poznatog glumca Miše Martinovića, odmah su promijenili ime u „K Suncu“. Ovaj smještajni objekt nastavio je raditi i poslije Prvog svjetskog rata. Inače, ovaj smještajni objekt mijenjao je često svoje ime pa imamo „Il Sole“, „K Suncu“, pansion „K Suncu“ ili „Konačište Sunce. 

 

Jednom zgodom razgovarao sam s g. Mišom Martinovićem koji mu je rekao kako u potkrovlju još čuva drvenu tablu s nazivom „Konačište Sunce“ koji je vodila njegova majka. Posjetio sam ga da je vidim i kad je vidio koliko mi je drago da takvo nešto postoji - poklonio mi je.

 

Još jedna dopadljiva priča vezana je uz ovaj smještajni objekt. Kada se 1933. godine u našem gradu održavao kongres PEN kluba njega je posjetio poznati hrvatski pisac i pjesnik Tin Ujević. Veliki pjesnik ali i veliki boen. Konačište „K suncu“ imalo je nekoliko soba u potkrovlju koje nisu bile tako dobro uređene kao ostale sobe i iznajmljivale su se vrlo jeftino. Stjecajem okolnosti Tin Uljević je pronašao taj smještaj i bio neobično sretan što je za „male novce“ boravio u centru našeg grada.

 

Svratiste hotel i restoran Sarajevo nalazio se jednim dijelom na Gundulićevoj poljani a drugim dijelom preko puta Dvora. Cjenik pansiona nam govori kako je za duži boravak cijena bila mnogo povoljnija. Imao je dobar položaj – baš u centru današnje stare gradske jezgre. Ovaj smještajni objekt prestao je raditi poslije Prvog svjetskog rata. Vlasnici hotela su i u to vrijeme prepoznali prednost oglašavanja pa tako u raznim novinama iz tog vremena susrećemo reklamu ovog hotela, ne samo na našem, već na talijanskom i njemačkom jeziku.

 

10  Sarajevo.jpg Reklamna poruka hotela „Sarajevo“

 

11 Sarajevo.jpg Hotel „Sarajevo“

 

12 All sole.jpgReklama tabla „Konačište Sunce“

 

13 Sunce.jpg Pansion „K Suncu“ pokraj pravoslavne crkve

 

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Glasa Grada

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji