Iz povijesti dubrovačkog hotelijerstva: Hotel Petka Gruž
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Iz povijesti dubrovačkog hotelijerstva: Hotel Petka Gruž
26.12.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
FELJTON 408: IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA

Iz povijesti dubrovačkog hotelijerstva: Hotel Petka Gruž

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
Gruž je bio prvo veće naselje izvan zidina u čijem je zaljevu dubrovačka vlastela za vrijeme Dubrovačke Republike gradila svoje vile i ljetnikovce

Piše: Lukša Lucijanović/Glas Grada

 

Gradnja lijepo uređenih kuća započela je u 13. stoljeću, a ekspanziju doživjela u ranom 16. stoljeću . Razvojem grada razvijao se i Gruž pa je s vremenom postao stambeno, poslovno, industrijsko i trgovačko središte Dubrovnika u kojem je teretno-putnička luka , a u naselju je bio i željeznički kolodvor te sve dubrovačke tvornice.

 

15d.jpg

 

Razvojem trgovine i dolaskom željezničke pruge u Dubrovnik ukazala se potreba za gradnjom nove pomorske luke u Dubrovniku jer stara gradska luka ni svojim položajem ali ni mogućnostima nije ni približno udovoljavala zahtjevima za gradnju teretne luke.

 

Luka je u početku bila teretno-putnička pa je shodno tome uređen jedan putnički gat, a ostatak luke je izgrađen kao pristanište za teretne brodove s dizalicama za istovar i utovar brodskog tereta, kao i terminalom za istovar i utovar željezničkih vagona, kojima se vršio prijevoz raznih dobara diljem bivše Jugoslavije .

 

15a.jpg

 

Luka je bila specijalizirana za prihvat i daljnji transport drvne građe. Međutim, daljnjim razvojem luke izgrađena je velika hladnjača za prihvat i skladištenje lako kvarljivih prehrambenih proizvoda.Također je izgrađen veliki terminal za prihvat putnika s carinom i graničnim prijelazom , restoranom i ostalim sadržajima potrebnim za promet putnika.

 

Nagli razvoj ovog dubrovačkog predgrađa tražilo je i otvaranje raznih smještajnih kapaciteta pa je, među nekolicinom drugih, izgrađen i hotel „Petka“. Potkraj devetog decenija 19. stoljeća, pored hotela „Miramar“ u kojim je nakon smrti Andra Mitrovića rukovodio skrbnik Mitrovićeva nasljedstva — Marko Mitrović, otvoren je u Gružu „Hotel Petka“, nazvan po lijepom, vazda zelenom brdu koje se uzdiže na poluotoku Lapad, južno od Gruškog zaljeva. Taj je hotel otvoren u kući Andrije Puljizevića pok. Andra, koji je od 1886. uknjižen kao njen vlasnik. Kako se „Hotel Petka“ nalazio u neposrednoj blizini pristaništa putničkih parobroda i stanice za kočije, bio je za mnoge goste privlačan i uspješno je poslovao.

 

Godine 1893. svi su prostori u tom hotelu preuređeni i opskrbljeni novim namještajem. Zbog zimskog boravka turista, koji je u to vrijeme bio masovniji od njihovih ovdašnjih boravaka tokom ljeta, postavljeni su u svakoj sobi peć i dupli prozori.

 

U oglašavanju svojih usluga poslije tog preuređenja, „Hotel Petka“ je, ukazujući na tu svoju obnovu, isticao i vrsnoću svoje kuhinje, točnu podvorbu i umjerene cijene.

15c.jpg

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Glasa Grada

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji