RATNE PRIČE Tenkovskom granatom u “Perast”, a minobacačkom po Mokošici
Izvanredne vijesti
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.6°C
Vrijeme za 13.05.2021.
13.05.2021. Danas
Max. 17°C Min. 15°C
Vrijeme za 14.05.2021.
14.05.2021. Pet
Max. 18°C Min. 15°C
Vrijeme za 15.05.2021.
15.05.2021. Sub
Max. 16°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,867221
GBP
GBP
8,775449
USD
USD
6,206813
EUR
EUR
7,531968
RATNE PRIČE Tenkovskom granatom u “Perast”, a minobacačkom po Mokošici
05.11.2020 | Dubrovnik očima prošlosti
IZ TISKANOG IZDANJA GLASA GRADA

RATNE PRIČE Tenkovskom granatom u “Perast”, a minobacačkom po Mokošici

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
I dok se znalo što se događa na istočnom dijelu dubrovačkog bojišta, zahvaljujući RTCG-u (Radio televiziji Crne Gore), koja je temeljito izvještavala i bodrila svoje mahnite rezerviste u uništavajućem pohodu na Hrvatsku, za ovo područje zapadnog dijela bojišta nije bilo nikakvih valjanih informacija za javnost

Piše: Silvio Market

 

„Perast“ se polako zbog presječenih cima odvojio od rive u Slanom i u punom smislu riječi kao brod bez kompasa počeo bezciljno lutati slanskom valom, nošen morskom strujom i vjetrom koji ga je okretao i nosio, čas na lijevu, čas na desnu stranu uvale. Nije se nasukao u pličinama, iako je bio prišao u jednom momentu skroz istočnom dijelu uvale, da bi se onda kao nekim čudom pojavio na sredini zaljeva, ili bi otplutao prema hotelu Osmine na zapadnu stranu. Nisu puno čekali naoružani monstrumi da ga potpuno unakaze.

 

Tako su 11.10.1991., doveli tenk T-55 na rivu, ispred hotela Admiral i naciljali „Perast“ koji je tog mirnog jutra kao usidren stajao na sred uvale, okrenut pramcem prema tenku, i njegovoj cijevi promjera 100 mm. U jednom momentu gruhnula je granata iz cijevi tenka i pogodila brod točno po sredini komandnog mosta. Od siline udara komandni most se prepolovio, urušio, da bi zatim buknula ogromna vatra iz nadgrađa, koja je sukljala iz njega kao iz otvorene peći, cijeli dan i noć.

 

Zbog siline udara granate u nadgrađe i morskih struja, „Perast“ se pomaknuo ulijevo, i zaljevom doplutao do same morske obale, na istok, ispod brda Kamenica, pa više nije bio na direktnom udaru pomahnitalih divljaka. Tu je prenoćio, kao da je bio privezan nekom nevidljivim konopom za obalu.

 

Sljedeće jutro je počela padati kiša, koja je uspjela ugasiti kompletan požar na brodu, ali i na objektima na kopnu koji su još dogorijevali nakon pljačke i paleži. I dok se znalo što se događa na istočnom dijelu dubrovačkog bojišta, zahvaljujući RTCG-u (Radio televiziji Crne Gore), koja je temeljito izvještavala i bodrila svoje mahnite rezerviste u uništavajućem pohodu na Hrvatsku, za ovo područje zapadnog dijela bojišta nije bilo nikakvih valjanih informacija za javnost.

 

Agresorska vojska se razmjestila po magistrali na Ratcu, istočno od Slanog, gdje je postavila haubice. Cijevi tih ubojitih oruđa su bile okrenute prema Šipanu i prema Orašcu, dok je na visoravni pored sela Majkovi bilo stvoreno još jedno snažno neprijateljsko artiljerijsko uporište. U samom selu Majkovi je bio stacioniran i kompletan bataljun JNA, te tenkovi i ostala artiljerija. Majkovi su im bili „prinudno“ uporište, jer zbog nenadanog sloma na Čepikućama nisu mogli napredovati prema zapadu; na poluotok Pelješac, te prema Neumu, Pločama, Splitu...

 

Istočno od Slanog okupatori nisu još bili zauzeli selo Brsečine, iako u mjestu nije bilo obrambenih snaga. Slabo naoružani branitelji su bili stacionirani u Trstenom, ali se „junaci“ agresorske vojske nisu usuđivali ulaziti u neprovjerena područja, a i bili su zauzeti pljačkom, tako da je napredovanje još dodatno bilo usporeno.

 

Baš zbog te i takve pljačke preostali mještani Slanog i naselja Banje u istočnom dijelu uvale bili su izvrgnuti neviđenom pljačkaškom pohodu, kakvog nema ni u horor filmovima. Duž cijelog dijela bojišnice, od Konavala, pa do Čepikuća, JNA je bila zaustavljana, tako da su im se planovi o brzom zauzimanju Dubrovačke općine izjalovili. Iako su prodirali kroz ukliješteno Konavle i napredovali prema Cavtatu, ipak im je muku činila obrana duž cijele crte bojišta, a posebno su bili kivni na točke obrane koje su bile na Osojniku i Brgatu. Zbog tih obrambenih položaja nisu uspjeli prići samom gradu i slomiti obranu užeg dijela Dubrovnika. Zato su primijenili već prokušanu taktiku granatiranja, po svemu što im je bilo u dometu, a to je bilo sve!

 

Tako su uz pomoć njihovih špijuna dojavljivača, koji su posebno bili aktivni na području Nove Mokošice, 7.10., u 15.45 sati naciljali i ispalili dvije granate na sam ulaz skloništa br. 5, u centru naselja. Granate su pale točno među ljude koji su bili izašli udahnuti malo svježeg zraka. Tolika silina udara je bila da je doslovno raznijela tijela devetorice ljudi, i ranila još četvoro. U tom gnusnom činu poginuli su i Hrvati, i Srbi, i Muslimani. 

 

Među poginulim je bio i uvijek nasmijani devetnaestogodišnji Denis Čimić, član posade m/b Perast, koji se iskrcao s broda tjedan dana prije početka agresije. Denis je bio tek nedavno oženjen i rodilo mu se dijete, malo prije nego se iskrcao sa „Perasta“. To je bila užasna sudbina nedužno stradalih. A ti agresori, te ništarije od ljudi, nisu čak htjeli propustiti ni posmrtna kola iz Dubrovnika kroz Rijeku dubrovačku, već su ih gađali s „Golubovog kamena“, iako su znali gdje i po koga idu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji