vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
7.0°C
Vrijeme za 23.01.2020.
23.01.2020. Danas
Max. 15°C Min. 2°C
Vrijeme za 24.01.2020.
24.01.2020. Pet
Max. 14°C Min. 3°C
Vrijeme za 25.01.2020.
25.01.2020. Sub
Max. 11°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
-0.25%
CHF
CHF
6,905438
+0.34%
GBP
GBP
8,762622
+0.14%
USD
USD
6,706734
+0.01%
EUR
EUR
7,435085
Neopisivo: Sjećate li se ovog slavnog tobogana na Copacabani? (FOTO)
05.09.2019 | Dubrovnik očima prošlosti
KUPANJE NEKAD

Neopisivo: Sjećate li se ovog slavnog tobogana na Copacabani? (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Grupa Dubrovnik nekad
Zavirite u fotođir dubrovačkim plažama prošlog stoljeća

U vrijeme kad su ljudi bili mobilni, a telefoni fiksni, kad ste na plažama imali gdje stavit šugaman i parkirati auto, kad su sladoledi bili na kuglice i nisu koštali kao prosječna marenda, sve je bilo jednostavnije. 

 

Danas to vrijeme gledamo samo u starim fotoalbumima i kartolinama prošloga stoljeća, a u današnjoj rubrici Dubrovnik očima prošlosti, napravili smo mali đir najpopularnijim dubrovačkim kupalištima šezdesetih i sedamdesetih godina. 

 

Tko se sjeća ovog tobogana na Copacabani? Nostalgični plavi tobogan koji je stršao iz mora nasred plaže bio je izrazito strm pa bi se na njega peli samo oni hrabriji, no uvijek je bio pun. Red je bio duž cijelih bijelih skala i strpljivo bi se čekalo za skliznut se. I tako bi se ekipa sklizala, otplivala do početka skala i opet pela... po cijelo popodne. Neopisivi trenuci, složit će se mnogi koji su imali čast biti dio generacije tog doba...

 

copacabana nekad by Dubrovnik nekad.jpg

 

Na Copacabani su se i gobleni pleli. Kad ste zadnji put vidjeli ovaj prizor?

 

Copacabana sedamdesete by Dubrovnik nekad.jpg

 

O slavnoj plaži u Uvali Lapad, kupalištu Sumratin, već smo pisali, a ovo je trenutak kad nije bilo nijedne kuće ni vile, a kamoli apartmana, bez ležaljki, bez brodica i barki... trenutak uhvaćen jednog davnog vremena, kad smo se na plažu išli kupati i sunčati, igrati picigina i zaista uživali... Bilo je to šezdesetih godina, prije nego se Hotel Kompas izgradio. 

 

Uvala lapad šezdesetih godina by Dubrovnik nekad.jpg

 

A ovako se banjalo na Adriaticu i plaži Vis. Sjećate li se ovih šarenih veselih suncobrana karakterističnih za ono doba?

 

adriatic i plaza 60-tih by Dubrovnik nekad.jpgplaza vis 1965 by Dubrovnik nekad.jpg

 

Posebno je bilo i na kupalištu Libertas gdje se uvijek skupljala poznata ekipa. Prepoznajete li koga? 

 

plaza hotela libertas by Dubrovnik nekad.jpg

 

Plaža na Presidentu, velika kraj hotela i ova mala na ulazu bliže Neptunu, u vijeme kad je bilo većeg kamenja. Danas su tu sitniji žali i puno je komotnije ući u more. 

 

president sedamdesetih by Dubrovnik nekad.jpgplaza na presidentu sedamdesetih by Dubrovnik nekad..jpg

 

Kad smo kod Babinog kuka, ne možemo ne spomenuti Solitudo, jedinstveni gradski kvart s pitomim susjedstvom koji je danas potpuno izgubio svoje nekadašnje vizure. Gledate kupalište pokraj ronilačkog kluba gdje su se kupali uglavnom lokalci i stanovnici Solituda. Puteljak na uzbrdici vodi prema danas popularnoj plaži Mandrač, valjda jedinoj u gradu koja je podređena isključivo domaćem stanovništvu. 

 

Solitudo nekad by Dubrovnik nekad.jpg

 

A tu su i slavne Banje, mnogima najljepša dubrovačka plaža s najljepšim pogledom. Fotografije Banja obišle su svijet, svi se žele fotografirati upravo na ovom mjestu, a ova fotografija je iz doba kad je na plaži prevladavalo lokalno stanovništvo. Nema ležaljki, suncobrani i šugamani se šarene, barke su na vesla, a kako se danas Dubrovčani koji su mladost proveli u ovom vremenu sjećaju - nitko se nije mazao zaštitnim faktorima. Pocrnili bi, izgorili par puta tijekom ljeta i nitko puno o tome nije mario...

 

banje nekad s barkama na vesla by Dubrovnik nekad.jpg

 

Izvor fotografija: Grupa Dubrovnik nekad 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji