pretežno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.5°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Danas
Max. 22°C Min. 19°C
Vrijeme za 26.09.2020.
26.09.2020. Sub
Max. 19°C Min. 14°C
Vrijeme za 27.09.2020.
27.09.2020. Ned
Max. 20°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,001682
GBP
GBP
8,195272
USD
USD
6,435044
EUR
EUR
7,538011
Svečano zatvaranje IX. šahovske olimpijade u Dubrovniku 1950. godine (FOTO)
11.09.2020 | Dubrovnik očima prošlosti
NA DANAŠNJI DAN

Svečano zatvaranje IX. šahovske olimpijade u Dubrovniku 1950. godine (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovački muzeji
Glavni sudac olimpijade dr. Milan Vidmar proglasio je tadašnjeg pobjednika – ekipu FNR Jugoslavije

muzeji olimpijada1.jpg

 

Na današnji dan 1950. godine u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku svečano je zatvorena IX. šahovska olimpijada.

 

Svi igrači, članovi reprezentacija, novinari i gosti okupili su se u velikoj dvorani u prizemlju, gdje je glavni sudac olimpijade dr. Milan Vidmar proglasio pobjednika – ekipu FNR Jugoslavije.

 

O svečanosti zatvaranja dubrovačke olimpijade tekst je napisao mr. sc. Tonko Marunčić, viši kustos Kulturno-povijesnog muzeja. Prenosimo ga u cijelosti sa službenih stranica Dubrovačkih muzeja: 

 

"Nakon odigranih četrnaest kola, odluka o pobjedniku IX. šahovske olimpijade u Dubrovniku, rješavala se u uzbudljivoj završnici posljednjeg, petnaestog, kola. U tom trenutku reprezentacija FNR Jugoslavije imala je 42 ½ boda, a iza nje slijedila je Argentina s 41, dok je treće mjesto zauzimala ekipa Zapadne Njemačke s 37 bodova. Bilo je jasno da će se za pobjednički pehar boriti Jugoslavija i Argentina, dok će Zapadna Njemačka pokušati obraniti treću poziciju ispred SAD-a (36 ½) i Nizozemske (34 ½ ).

 

Jugoslavija je u posljednjem kolu 10. rujna igrala protiv Finske, a Argentina protiv Francuske. Na prvoj ploči S. Gligorić je pobijedio Bööka, a na drugoj S. Pirc je remizirao s Ojanenom.

 

P. Trifunović je na trećoj ploči donio presudnu pobjedu nad Niemelom, dok je konačni rezultat (3 : 1) potvrdio M. Vidmar remiziravši s Helleom. Budući da je reprezentacija Argentine pobijedila Francusku s minimalnih 2 ½ : 1 ½ , to joj nije bilo dovoljno da prestigne ekipu Jugoslavije koja je tako postala pobjednik IX. šahovske olimpijade.  Reprezentacija Zapadne Njemačke lako se obračunala s Norveškom prepustivši joj samo pola boda (3 ½ : ½ ) i tako zauzela treće mjesto.

 

Svečano zatvaranje IX. šahovske olimpijade je održano u Umjetničkoj galeriji 11. rujna u 11 sati. Svi igrači, članovi reprezentacija, novinari i gosti okupili su se u velikoj dvorani u prizemlju, gdje je glavni sudac olimpijade dr. Milan Vidmar proglasio pobjednika IX. šahovske olimpijade – ekipu FNR Jugoslavije. Članovi ekipe su pristupili pred Marcela Bermana, potpredsjednika FIDE, koji im je uručio prijelazni Hamilton-Rusellov pehar. Ljuban Jakše predao im je potom i srebrnu vazu, koju je kao dar pobjedniku pripremio Šahovski savez Jugoslavije. Nakon ekipe Jugoslavije velikim pljeskom pozdravljene su reprezentacija Argentine, koja je osvojila drugo mjesto, i trećeplasirana ekipa Zapadne Njemačke. Dodijeljene su i prigodne nagrade. Na posljetku je pročitan konačni poredak svih reprezentacija na olimpijadi.

 

Zatim je Šahovski savez Jugoslavije u obližnjem hotelu »Excelsior« za sve sudionike priredio zajednički ručak. Tada su podijeljene i nagrade za najbolji pojedinačni uspjeh šahistâ. Nagradu za najbolji rezultat na prvoj šahovskoj ploči podijelili su velemajstor Miguel Najdorf iz Argentine i međunarodni majstor Wolfgang Unzicker iz Zapadne Njemačke, jer su obojica osvojila 11 bodova iz 14 partija. Na drugoj ploči najbolji rezultat imao je međunarodni majstor Julio Bolbochan (11 i ½ iz 14), također iz argentinske reprezentacije. Petar Trifunović najviše je bodova osvojio kao igrač na trećoj ploči (10 iz 13), a Braslav Rabar bio je najbolji na četvrtoj ploči na olimpijadi osvojivši devet bodova iz deset partija, što je bio najbolji pojedinačni rezultat u jugoslavenskoj ekipi. Mladi Larry Evans, član ekipe SAD-a, s devet osvojenih bodova iz deset partija proglašen je najboljim prvim pričuvnim igračem, a Nizozemac Johannes Donner s 4 ½ boda iz osam partija bio je najbolja druga pričuva.

 

Članovi svih ekipa na dar su dobili po tabakeru u drvorezu i olimpijske šahovske garniture posebno izrađene za ovu prigodu. Također, reprezentacijama su podijeljeni prigodni albumi s fotografijama s olimpijade, koji su bili ukrašeni narodnim motivima iz Jugoslavije. Održavanjem IX. šahovske olimpijade 1950. godine Dubrovnik je zauzeo posebno mjesto na svjetskoj šahovskoj karti."

 

Autor: mr. sc. Tonko Marunčić, viši kustos Kulturno-povijesnog muzeja

 

muzeji olimpijada.jpg

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji