Izvanredne vijesti
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.3°C
Vrijeme za 05.04.2020.
05.04.2020. Danas
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 06.04.2020.
06.04.2020. Pon
Max. 18°C Min. 10°C
Vrijeme za 07.04.2020.
07.04.2020. Uto
Max. 18°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,229743
GBP
GBP
8,670101
USD
USD
7,053179
EUR
EUR
7,624487
Sjećanje grada Joška Juvančića u Kinu Sloboda (FOTO)
01.10.2019 | Dubrovnik očima prošlosti
PROJEKT 24 SATA

Sjećanje grada Joška Juvančića u Kinu Sloboda (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: screenshot Sjećanje grada
Gledajte arhivske snimke Dubrovnika na velikom platnu

Umjetnički i zabavni događaj 13. Sjećanje Grada na kojem će se uz arhivske filmske snimke Dubrovnika prikazati i novi filmski radovi na temu Dubrovnika autora Hrvoja Juvančića i Branka Ištvančića, održat će se u subotu 5. listopada u 19 sati u Kinu Sloboda, a ulaz je besplatan.

 

Projekt prikupljanja i javnog prikazivanja arhivske građe o Dubrovniku „Sjećanje grada“ autora Hrvoja Juvančića, prije 2 godine dobio je osim povijesnih i nove, suvremene teme, kao i novi način prikazivanja. Nakon 12. projekcija u otvorenim prostorima, ove će se godine „Sjećanje grada“ po prvi puta održati u kinu Sloboda, i izvan glavne turističke sezone, jer je Juvančićeva želja pružiti Dubrovčanima ovaj ekskluzivni dubrovački kulturni sadržaj u razdobljima s manje javnih događanja.

 

Druga novost je što je „Sjećanje grada“ proširilo svoj opseg djelovanja. Osim prikupljanja arhivske građe o Gradu, „Sjećanje grada“ od 2017. godine počinje stvarati i vlastite vizualne dokumente, odnosno buduću arhivu života Dubrovnika kroz niz novostvorenih dokumentarnih i umjetničkih filmova u sklopu projekta „24 sata“.

 

Osnovna ideja toga filmskog i digitalnog formata jest da se snimi 20 minutni film ili umjetnički video rad o životu suvremenog Dubrovnika unutar 24 sata, koliko mora trajati i samo snimanje. Kada se film završi, prikazuje se u sklopu „Sjećanja grada“, te se zatim stavlja na Internet (https://vimeo.com/user70564097 ) kao novostvorena arhiva Dubrovnika.

 

Iako počivaju prije svega na dubrovačkim filmskim i likovnim stvarateljima , „24 sata“ su i umjetnička rezidencija za autore iz cijele Hrvatske, a uskoro i iz inozemstva. Tijekom 10 dnevnog boravka u Dubrovniku, gostujući redatelji i umjetnici dat će nam svoje umjetničko viđenje života našega grada unutar jednoga dana. Tako ćemo u subotu 5. 10. u kinu Sloboda vidjeti dokeumntarni film „Anonimno jato“ redatelja Branka Ištvančića i scenariosta Nikše Kušelja.

 

Uz ovaj novostvoreni film, na ovogodišnjem Sjećanju grada u Kinu sloboda prikazat će se i novi rad Hrvoja Juvančića utemeljen na arhivskim, rijetko viđenim snimkama iz 1951. s naslovom „Grad i mravi“, a također će se prikazati i dijelovi dosadašnjih Sjećanja Grada uz gitarski recital Darka Pelužana.

 

Za umjetničko gostovanje u ovogodišnja „24 sata“ odabran je jedan od najuglednijih, a i međunarodno najnagrađivanijih hrvatskih dokumentarista, redatelj Branko Ištvančić. Različito od dosadašnjih radova „24 sata“ autora Juvančića i Piplice koji su se prije svega temeljili na snimanju uličnog života, Ištvančić je uz pomoć scenarista Nikše Kušelja odabrao format klasičnog dokumentarnog filma s dvije osobe koje pričaju o svome životu u Gradu, kao i o gradu samome.

 

Evo što kaže sam Ištvančić o filmu „Anonimno jato“:

 

Jato ili plova ribe kreće se prema 3 pravila: uvijek plivaju jedna uz drugu, stalno zbijaju redove i neprestano paze da se ne sudare. No ponekad dođe do poremećaja u jatu, pa pravila nestanu, a jato se rasprši. Snimajući jednog kolovoškog dana Dubrovnik od jutra do večeri, sav sklad i sve suprotnosti Dubrovnika prema ljudima koji po njemu hode, postali su pred objektivom kamere prepoznatljivi gradski akvarij. Kretanje ljudi i kretanje jata riba se preklapaju, a njihove sličnosti i razlike opisuju čuvar riba u Gradskom akvariju ihtiolog dr Nikša Glavić, i Vedrana Divić, žena koja svako jutro čisti ribu na placi u Gružu.

 

Projekt Sjećanje grada ostvaren je uz potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Kinematografa Dubrovnik.

 

PROGRAM:

1. "Grad i mravi”, Hrvoje Juvančić (1951., 16mm kolor/2019., HD, 9’,46’’)

2. "8 mm: Plimni val na Batali”, Dubravko Kaminski (1978., 3 ')

3. "24 sata: Anonimno jato", Branko Ištvančić, Nikša Kušelj (2019., HD, 17’, 22’’)

4. "Sjećanje grada: Stradun u koloru", Hrvoje Juvančić (1975.-1988., 16mm kolor, 20’, uz gitarsku pratnju Darka Pelužana)  

 

Program će voditi Nila Miličić Vukosavić, a gitarski recital izvodi akademski glazbenik Darko Pelužan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji