slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.6°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Danas
Max. 23°C Min. 17°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 22°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.05.2020.
30.05.2020. Sub
Max. 20°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,090949
GBP
GBP
8,488806
USD
USD
6,872954
EUR
EUR
7,578806
Usred ljeta Pile prazne: Dubrovački tramvaj ulicama Grada pedesetih i šezdesetih (FOTO)
25.07.2019 | Dubrovnik očima prošlosti
TAKO SE PASAVALO NEKAD

Usred ljeta Pile prazne: Dubrovački tramvaj ulicama Grada pedesetih i šezdesetih (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Grupa Dubrovnik nekad
Vječna nostalgija i inspiracija!

Nema veće nostalgije i sjete od one kad se spomene stari dubrovački tramvaj. Ovo prometno sredstvo polagano je pasavalo ulicama Grada, a stariji Dubrovčani uvijek se s osmijehom sjete nekadašnje izreke: "Ma preša mi je, pa idem pješke". 

 

Dubrovački tramvaj zauvijek će ostati u srcima i mislima, pogotovo onih koji su se vozili u njemu, po ulicama koje su sada zakrčene od raznoraznih vozila, motora, taksija, autobusa i kamiona... 

 

U današnjoj rubrici "Dubrovnik očima prošlosti" iz mora starih fotografija dubrovačkog tramvaja, prisjetimo se nekoliko omiljenih odredišta gdje je tramvaj redovito pasavao. 

 

Fotografija je snimljena na Pilama jednog lijepog sunčanog dana negdje 1952. godine. Usred ljeta, a Pile prazne, danas nezamisliv prizor... Na tramvaju vidimo relaciju: "Veza Lapad", a i spuštene roletne kao sjenilo za jako sunce, dok je vozač sebi otvorio prozor za malo promaje. 

 

tramvaj by Dubrovnik nekad.jpg

 

Jedna od rijetkih fotografija unutrašnjosti tramvaja i ljudi kako sjede unutra. Bilo je to 1969. godine u proljeće, tijekom jedne od vožnji prema Pilama. Slika vjerno prikazuje kako je marčano sunce omamilo putnike...

 

tramvaj by Dubrovnik nekad 1.jpg

 

Početak šezdesetih, kod Sakupljača, u Ulici dr. Ante Starčevića, gdje je bilo mimoilaženje s drugim tramvajem iz suprotnog smjera. Tada još nije bila izgrađena zgrada suda, a stariji Dubrovčani sjećaju se da je tu nekad bila ledina na kojoj su dugo vremena bile naslagane nemontirane kade, banje i cijevi...

 

tramvaj by Dubrovnik nekad 2.jpg

 

Na ovom tramvaju se vidi da on nema ni broj 1 ni broj 2 jer ta linija nije ni postojala osim povremeno te na sebi ima samo oznaku "Lapad". Riječ je o povremenoj vožnji Gruž-Lapad, pretpostavlja se šezdesetih godina. Tada se, za poć iz Lapada na placu moralo presjedati na stanici Lapad u gruški. 

 

tramvaj dubrovacki by Dubrovnik nekad.jpg

 

Gruška jedinica i lapadska dvica idu pomalo nizbrdo 1966. godine u Ulici Ante Starčevića. Još uvijek nema današnje zgrade Suda...

 

tramvaj jedinica i dvica by Dubrovnik nekad.jpg 

 

Na Pilama - gruška "jedinica" i "dvica" za Uvalu Lapad su spreme za vožnju. Kad bi putnici ušli, vozač bi dvaput sa zvonom dao znak "glin-glong" i tramvaj bi krenuo!

 

tramvaj by Dubrovnik Dubrovnik nekad.jpg

 

Kod ove slike tramvaja je zanimljivo da se vide nekadašnje šine koje su vozile iz Gruža za Uvalu Lapad, iako se mnogi Dubrovčani danas više toga ne sjećaju da je takva linija postojala jer su iz Uvale Lapad, kad bi htjeli ići u Gruž, morali presjedat.  Ova fotografija otkriva da je i ovdje bilo mjesto za mimoilaženje jer se vide od tramvaja prema nama još jedne šine za mimoilaženje. Međutim, prema danas poznatim podacima, malo tko se sjeća da se tu mimoilazilo pa se pretpostavlja da je to bilo namijenjeno za manevriranje u nuždi.  

 

tramvaj prema gružu by Dubrovnik nekad.jpg

 

Izvor: Grupa Dubrovnik nekad 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji