Dvije povijesne zanimljivosti o spomen - pločama u čast Napoleonu
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.4°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
Dvije povijesne zanimljivosti o spomen - pločama u čast Napoleonu
05.06.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
UZ "NAPOLEONOVU CESTU"

Dvije povijesne zanimljivosti o spomen - pločama u čast Napoleonu

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovački muzeji
Ima priča i o spomen-ploči koja nikada nije bila postavljena

Piše: Viša kustosica Lucija Vuković

 

Donosimo vam dvije povijesne zanimljivosti o spomen-pločama uz „Napoleonovu cestu“ na dubrovačkom području koje su s nama podijelili naši dragi posjetitelji.

 

Gospodin Damir Račić prenosi nam priču o spomen-ploči koja nikada nije bila postavljena. Za nju je isklesano mjesto u stijeni na Boninovu kod današnjeg donjeg ulaza u Kino Slavica. Natpis je sastavio dubrovački pjesnik i prevoditelj Brnja Zamanja, a u prijevodu koji nam je ustupio gospodin Račić glasi:

 

Velikog Napoleona / Primjere slijedivši / Princ dubrovački Augustus Marmont / Hridine uklonivši, nasipe sravnivši, mostove sagradivši / Duž / Gornje i Donje Ilirije / Provincija / Put vojnički probije / Valjano učini / Na najveću dobrobit naroda

 

Izvorni tekst na latinskom jeziku nalazimo u dubrovačkom glasilu „Slovinac“ iz 1879., a  ploču spominje i Josip Bersa u svojim „Dubrovačkim slikama i prilikama“ iz 1941. godine.

 

Gospodin Luko Stahor upoznao nas je s postojanjem još jedne spomen-ploče, ovaj put u Dubrovačkom Primorju. U narodu nazvana Kraljeva ploča nalazi se na dionici „Napoleonovog puta“ iznad Slanoga na danas teško pristupačnom terenu. Nažalost, ploča je znatno oštećena te je natpis nečitak. U svojim „Zapisima o prošlosti Majkova“, dostupnima na internetskim stranicama, Pero Cvjetović bilježi: „Francuzi u velikom stijeni iskopaše lijepo i prikladno mjesto u koje ubaciše ploču koju su predhodno donijeli sa groblja iz Slanoga i na kojom dodaše napisati ove riječi: Francuski car Napoleon Bonaparte prvi napravi i provede ovaj put od Boke do Pariza a da ne potroši svoga ni jednog Luiđa. Luiđo je bijo najniži Francuski platežni novac“. Rijedak spomen Kraljeve ploče nalazimo u recentnoj literaturi, u članku Antuna Domaćina “Napoleonova cesta u Dubrovačkom Primorju od 1808. do 1813.“ iz 2006. godine.

 

Zahvaljujemo našim sugrađanima što nas prate i sudjeluju u muzejskim programima te nas potiču na daljnja istraživanja.

 

Ako već niste, izložbu „Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća“možete posjetiti još samo ovaj vikend u Kneževu dvoru!

 

Izvor: Dubrovački muzeji

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji