potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.5°C
Vrijeme za 24.10.2020.
24.10.2020. Danas
Max. 19°C Min. 13°C
Vrijeme za 25.10.2020.
25.10.2020. Ned
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.10.2020.
26.10.2020. Pon
Max. 18°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,068037
GBP
GBP
8,364208
USD
USD
6,391424
EUR
EUR
7,571281
Kako vrijeme leti: Hotel Komodor slavi 85 godina! (FOTO)
17.09.2020 | Dubrovnik očima prošlosti
VELIKA OBLJETNICA U MAESTRALIMA

Kako vrijeme leti: Hotel Komodor slavi 85 godina! (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Iz arhive Hotela Maestral
U svojoj povijesti je samo dva puta ostao zatvoren; u doba Domovinskog rata i ove godine, za vrijeme COVID-19 pandemije

1a Sumartin.jpg

 

Hoteli Maestral d.d. u čijem sastavu se nalazi i Hotel Komodor, ove godine slave veliki jubilej – 85 godina od izgradnje hotela KOMODOR i hotela Praha.

 

Hotel Komodor, jedan od najstarijih dubrovačkih hotela, smješten na poluotoku Lapad, predstavlja vjerni primjer mediteranske arhitekture, staru kamenu kuću koja ponosno prkosi zubu vremena.

 

U knjizi gospara Lukše Lucianovića „Povijest dubrovačkog hotelijerstva” spominje se kronologija nastanka hotela Komodor i hotela Praha u kojem se navodi kako je hotel Praha izgrađen 1934. godine.

 

PTDC0013.jpg

 

Godine 1938. bio je u vlasništvu gospođe Marije Maričević i brojio je samo 29 kreveta. Prije početka Drugog svjetskog rata u neposrednoj blizini hotela Praha izgrađen je današnji hotel Komodor. Svoje prve goste hotel Komodor je primio tek nakon Drugog svjetskog rata.

 

Hotel Komodor, jedan od lidera dubrovačkog turizma, godinama konstantno radi na kvaliteti smještaja. Tako godine 1999. hotel Komodor postaje PRVI hotel u Hrvatskoj koji je uspostavio i certificirao sustav kvalitete ISO 9002:1994 za područje „smještaj i ostale usluge za turiste”. Godine 2006. hotelu Komodor je dodijeljen i certifikat ISO 22000:2005 za sustav upravljanja sigurnošću hrane.

 

Hotel Komodor zajedno s paviljonom danas broji 113 soba.

 

U svojoj bogatoj povijesti ugostio je mnoge poznate osobe iz političkog i javnog života. Među njima bio je i Jiří Menzel, poznati češki filmski i kazališni redatelj koji je nekoliko godina boravio u ovom hotelu, a jednom je prilikom i izjavio: „Hotel Komodor je najljepši dubrovački hotel u kojem se gost osjeća kao kod kuće!”

 

komodor by Maestrali.JPG

 

Svih ovih godina, Hotel Komodor je gradio imidž hotelske kuće kojoj se gosti rado vraćaju zbog msvoje iznimne domaćinske atmosfere, a o tome svjedoče mnogi gosti povratnici - od kojih su mu neki i više od 40 godina ostali vjerni. Tako je gospođa Maja Milobar iz Zagreba, preko 40 godina ostala vjerna hotelu Komodor zbog čega joj je osoblje hotela organiziralo prigodni domjenak na kojem su joj predstavnici Grada Dubrovnika i TZ Grada uručili zahvalnicu za dugogodišnju vjernost Dubrovniku.

 

Zanimljivo je spomenuti kako je i 2004. godine švicarski bračni par Pfäffli svoju 50. godišnjicu braka proslavio upravo u hotelu Komodor u kojem je daleke 1954. godine otputovao na svoje bračno putovanje.

 

Od otvaranja vrata svojim prvim gostima Hotel Komodor u svojoj povijesti je samo dva puta ostao zatvoren; u doba Domovinskog rata i ove godine, za vrijeme COVID-19 pandemije.

 

Za one koji žele znati više o povijesti hotela Komodor

 

- Preteča hotela Komodor – hotel Praha otvoren je 1934. g.

 

- Uoči Drugog svjetskog rata izgrađen je hotel Komodor, ali za vrijeme rata nije radio jer je bio okupiran od strane njemačke i talijanske vojske.

 

- Poslije rata obnavljaju se svi dubrovački hoteli pa hotel Komodor i hotel Praha rade kao samostalne jedinice dok se nisu integrirali u „Ugostiteljsko poduzeće Lapad“ sa svim hotelima koji su se u to vrijeme nalazili na području Lapada. Od tada se hotel Praha više ne spominje već samo hotel Komodor.

 

- S druge strane svi hoteli oko stare gradske jezgre integriraju se u „Hotelsko poduzeće Dubrovnik“ da bi se kasnije ovo poduzeće i „Ugostiteljsko poduzeće Lapad“ spojili u jedno poduzeće i to u „Hotelsko turističko poduzeće Dubrovnik“ (HTP Dubrovnik) pa tako hotel Komodor s hotelom Praha posluje u okviru spomenutog hotelskog poduzeća.

 

- U periodu od 1970. do 1983./85. godine hotel Komodor jedno vrijeme radi kao samostalna radna jedinica, a jedno vrijeme u sklopu hotela Adriatic.

 

- Godine 1983./85. dolazi do opće integracije hotelsko – ugostiteljskih poduzeća na ovom području pa se tako formira nekoliko hotelskih poduzeća, a među njima i Hoteli Maestral d.d. sa sljedećim hotelima: Dubrovnik Palace, Splendid, Vis, Adriatic i Komodor.

 

- Vlasnička pretvorba počela je 90-ih godina kada dolazi do raspada HTP Dubrovnik. Stoga svi hoteli koji su bili u njegovom sastavu, počinju raditi kao samostalna hotelska poduzeća.

 

Tako Hoteli Maestral d.d. sa spomenutim hotelima nastavljaju s radom u novim ekonomskim uvjetima.

 

- Godine 2019. dioničko društvo Hoteli Maestral u čijem je sastavu i hotel Komodor prolazi proces privatizacije te u ožujku iste godine mijenja svoju vlasničku strukturu. Danas se nalazi u vlasništvu tvrtke PND Strategija d.o.o.

 

Tekst i fotografije ustupili Hoteli Maestral d.d.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji