Kakvi su bili brakovi u Dubrovačkoj Republici?
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Kakvi su bili brakovi u Dubrovačkoj Republici?
10.12.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
VJENČANJA NEKAD

Kakvi su bili brakovi u Dubrovačkoj Republici?

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka Baština
Nisu se svi mirili s krutim društvenim pravilima pa se bilježe pokušaji mladića da bijegom iz grada, glumljenjem bolesti, čak odlaskom u zatvor, izbjegnu neželjeni brak, ali uglavnom su pritisci obitelji i države pobjeđivali i buntovni zaručnici morali su prihvatiti svoju sudbinu...

Brakovi u Dubrovačkoj Republici nisu bili stvar intimnog izbora, već važna društvena institucija nad kojom je bdjela država strogo kažnjavajući one koji su pokušavali izbjeći bračne ugovore dogovorene između obitelji bez uvažavanja mišljenja budućih mladenaca. Navedeno se odnosi prvenstveno na brakove plemića sklapane zbog postizanja društvenog prestiža i stvaranja mreže korisnih rodbinskih veza, dok su brakovi nižih društvenih slojeva uključivali veću razinu slobode izbora. 

 

Nisu se svi mirili s krutim društvenim pravilima pa se bilježe pokušaji mladića da bijegom iz grada, glumljenjem bolesti, čak odlaskom u zatvor, izbjegnu neželjeni brak, ali uglavnom su pritisci obitelji i države pobjeđivali i buntovni zaručnici morali su prihvatiti svoju sudbinu. Jedini društveno prihvatljiv način izbjegavanja neželjenog braka za oba spola bio je odlazak u samostan, pri čemu je država vodila računa da mladići uredno vrate miraz koji su dobili od zaručničine obitelji.

 

Djevojke su stupale u brak gotovo u djetinjoj dobi, najčešće s 16 do 18 godina, dok su mladoženje bili značajno stariji i prosječno su imali 30 do 40 godina, a često i više.  Djevojka je nekada bila prisiljena na brak s tridesetak godina starijim muškarcem - motiv mlade energične žene i nemoćnog starijeg muža dobro nam je poznat iz starije književnosti. Posljedica je to stava kako muškarac mora biti odgajatelj svoje žene te tolerancije prema produljenoj mladosti i slobodnom životu muškaraca, potpuno nezamislivom za mlade žene. 

 

Brakovi vlastele i boljih trgovačkih i obrtničkih obitelji sklapali su se unutar istog društvenog sloja i iste vjerske pripadnosti, a budući da je izbor partnera bio limitiran, nerijetki su bili brakovi među bliskim srodnicima. Ova komplicirana bračna strategija čiji je cilj bio održavanje položaja i obiteljskog imutka, uz promjene ekonomskih i političkih okolnosti, dovela je s vremenom do demografske i biološke degeneracije vlastele koja je tako živo i dojmljivo prikazana u Vojnovićevoj „Dubrovačkoj trilogiji“. 

 

Naravno, povijest kršenja pravila stara je koliko i pravila sama pa tako arhivi bilježe razvrgnuća zaručništva, odbjegle zaručnike i ostavljene trudne zaručnice, nevjere, tajne brakove, afere pripadnika različitih vjera, ubojstva zbog požude ili ljubomore, ukratko, sve ono što čini turbulentnu povijest ljudskih veza.

 

Izvor: Dubrovačka baština

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji