Proslava sv. Vlaha u Dubrovniku 1944.
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.1°C
Vrijeme za 24.02.2021.
24.02.2021. Danas
Max. 15°C Min. 9°C
Vrijeme za 25.02.2021.
25.02.2021. Cet
Max. 18°C Min. 8°C
Vrijeme za 26.02.2021.
26.02.2021. Pet
Max. 17°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,922011
GBP
GBP
8,784579
USD
USD
6,235850
EUR
EUR
7,574064
Proslava sv. Vlaha u Dubrovniku 1944.
31.01.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
ZANIMLJIVOSTI IZ TISKA

Proslava sv. Vlaha u Dubrovniku 1944.

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero portal
"Sveti Vlaho je za Dubrovnik dan pun vjekova, pun dragih uspomena, pun priviđenja o prošlosti i sadašnjosti."

Piše: Damir Račić/Glas Grada

 

Dubrovački zaštitnik sv. Vlaho slavio se je i na talijanskoj bojišnici tijekom I. svjetskog rata, gdje je bila na položajima, na rijeci Soči 37. streljačka pješadijska regimenta (pukovnija), jer se sastojala uglavnom od unovačenih ljudi sa šireg dubrovačkog područja. Čak su napravili i dva barjaka 1915. i 1918. godine i poslali ih u Dubrovnik. Nažalost, nije sačuvan ni komadić tkanine. O tome sam objavio opširne napise u „GG“ prije 10-ak godina. (Uzgred napominjem; bilo je 12 bitaka na rijeci Soči između Austro-Ugarske i talijanske vojske. U zagrebačkoj Prvostolnici održan je 11.11.2018. g. vjerski obred, tj. Misa zadušnica posvećena svim unovačenim Hrvatima poginulim u I. svj. ratu, a povodom 100 godina od završetka I. svjetskog rata.) 

 

​Nakon kapitulacije Talijana u II. svjetskom ratu krajem 1943. godine, već sljedeće ratne godine ponovno je obnovljena svečanost sv. Vlaha. Predstavljam čitateljima opis sadržaja svečanosti kako je objavljen u nekoliko brojeva u lokalnoj tiskovini koja je izlazila od 7.11.1943. do 9.4.1944. godine. Tijekom NDH vrijedila su neka druga pravopisna pravila, kojeg su se moralipridržavati uredništva svih tiskovina, pa tekst donosim u izvornom obliku. Smatram da je važno upoznati čitatelje (dubrovačku javnost) sa prigodnim sadržajem programa svečanosti koji je na brzinu organiziran prema tadašnjim ratnim mogućnostima.    

 

​„Dnevne viesti“ od 2.2.1944. godine, broj 55.

 

​SVEČANOST SVETOG VLAHA

 

​Svečanost sv. Vlaha kao u mirno doba čut ćete ove godine preko Krugovalne postaje u Dubrovniku. Ovih dana održan je sastanak kulturnih krugova (naših) sugrađana, na kojem su izmienjene misli o svečanosti sv. Vlaha koja će se izvesti preko dubrovačke Krugovalne postaje. Pošto se nije do sada moglo računati na električnu razsvjetu i sam razpored se je morao stvoriti u brzini, ali ipak po onome što će Krugovalna postaja izvesti na Kandeloru i sv. Vlaha, bit će svakome omogućeno da učestvuje (u) proslavi sv. Vlaha kao u mirno doba. Pod naslovom: „Ovo je dan ki dohodi jednom nami na godište“, čut ćete svečanost sv. Vlaha sa svim efektima, svirkom glasbe i pucnjavom trombuna. Izvedba počinje na Kandeloru u 7 sati u večer. U toku ova dva dana bit će izvedena ciela Gotovčeva „Dubravka“ u priredbi članova Zagrebačkog državnog kazališta i krugovalnog orhestra, zatim Vojnovićev „Suton“, (i) „Gundulićev san“. Svršetak izvedbe vrši se u hramu sv. Vlaha, gdje se izvodi najnovija kompozicija maestra g. Vrutickog na rieči novinara g. Rudimira Rottera „Našem Parcu“. I dubrovačka glasba odnosno naši autori bit će tog dana sa svojim kompozicijama na razporedu i to Zdenko Šapro, Mane Jarnović te Iveglia.(Josef Vlach Vruticky, 1897-1977, poljski skladatelj, živio u Dubrovniku od 1926. do 1944. godine. - nap. D.R.)

 

​„Dnevne viesti“ od 3.2.1944. g; br. 56.

 

​DUBROVČANI ČESTIT VAM SVETI VLAHO

 

​Sveti Vlaho je za Dubrovnik dan pun vjekova, pun dragih uspomena, pun priviđenja o prošlosti i sadašnjosti. Ove godine neće se ponavljati stari običaj, kad je biskup u svečanoj procesiji nosio gradskim ulicama Svečevu glavu. Pobožni puk neće moći probijati guste kordone gledalaca da položi svoje usne na Svečeve moći, ali će zato molitvom se uteći svetom Vlahu da ga čuva i brani od sada kao i do sada.

 

​Po starom tradicionalnom običaju i ceremonijalu i ove će godine Dubrovčani gdje god se nalazili proslaviti svoga Parca pa i ako tiho i skromno. Sveti Vlaho je dan Dubrovnika, blagdan Dubrovčana združenih danas u jednoj misli i jednom obećanju: u želji da sveti Vlaho čuva naš dragi Dubrovnik, našu milu Hrvatsku.

 

​Ove godine neće biti ni pucanja trombuna, svirke srebrenih trubalja sa Sponze, vijanja tradicionalnih barjaka, lepršanja bielih golubica, svietla razkošnih vatrometa, gospodske šetnje i dostojanstvenog hoda zdura (ovaj starinski običaj u procesiji trebalo bi obnoviti! – nap. D.R.). Ali će zato ovogodišnja svečanost biti iskrenija molitva svetom Vlahu da čuva ovaj Svoj grad kojeg nosi u rukama i kojeg ne ispušta iz ruku.

 

​„Dnevne viesti“ od 5.2.1944. g; broj 57.

 

​SVEČANOST SV. VLAHA

 

​Svečanost sv. Vlaha naš veliki blagdan, najveći ki nam dohodi (jednom) na godinu, pomolimo se svetom Vlahu da dan sliedeće godine donese mir, i da nam nepomučenom radosti proslavimo u mirisu lovorike i pucnjavi dubrovačkih prangija.

 

​Ovogodišnja svečanost sv. Vlaha prošla je bez ikakovih naročitih svečanosti. Sve se je svelo na crkvene funkcije, kojima je prisustvovalo veliko množtvo građana. Gundulićeva  glazba je na blagdan sv. Vlaha dva puta obišla grad i predgrađe, odsviravši na kraju Svećevu himnu pred crkvom. Ulazna vrata svečeve crkve bila su okičena lovorom, dok je grad bio izkičen sagovima i zastavama. Na Orlandovom stupu vijao se ratni (!) barjak Dubrovačke republike.

 

​„Dnevne viesti“ od 6.2.1944. g; broj 58.

 

​PRAIZVEDBA „NAŠEM PARCU“ OD ROTTERA – VRUTICKOG

 

​Krugovalna postaja u Dubrovniku prilikom svoje svečane izvedbe povodom blagdana sv. Vlaha izvela je po prvi put kompoziciju Mo Josipa Vrutickog na rieči Rudimira Rottera „Našem Parcu“. Uz pratnju orgulje krasnoslovio je g. Lino Šapro, poglavar Kotarskog suda u Stonu, a pjevao je Crkveni pjevački zbor. Kraj izvedbe popračen je pucnjavom trombuna i zvonjavom zvona. Na sv. Vlaha u večer preko postaje izveden je „Gundulićev san“ od Vojnovića, zatim II. dio trilogije „Suton“, te Gundulićeva Dubravka u muzičkoj obradi Jakova Gotovca. Ciela svečanost odpočela je sviranjem himne „Slobodi“ iz Gundulićeve „Dubravke“.

 

​„Dnevne viesti“ od 8.2.1944. g, broj 59.

 

​„DUBROVAČKO VEČE“

 

​Pod ovim naslovom zaključena je ovogodišnja svečanost sv. Vlaha sinoć na Krugovalnoj postaji u našem gradu. Izveden je po članovima Hrvatskog državnog kazališta u Zagrebu, a u režiji g. dr. Branka Gavelle II. dio Vojnovićeve „Dubrovačke trilogije“ – „Suton“, i to preko ploča snimljenih u Zagrebu. Zaključak svečanosti bio je (završen) himnom sv. Vlaha od Iveglie, koju je izveo mješoviti zbor Crkvenog pjevačkog zbora pod ravnanjem g. Antuna Đivanovića.

 

​U novinskim izvješćima, sigurno su čitatelji uočili jednuzanimljivost koja je pretpostavljam veoma rijetkima poznata. Radi se o glazbeno-dramskom djelu „Našem Parcu“ autora J. Vrutickog i R. Rottera. Po njemu se naziva ulica prema parku Gradac. Godine 2022. navršiti će se 1050. Festa sv. Vlaha. Nadamo se, da će se proslaviti u normalnim uvjetima življenja. Trebalo bi istražiti u DAD-a, u dubrovačkom biskupskom arhivu, fonoteci radio postaje Dubrovnik i Zagreba, eventualno i u NSK-a..., je li sačuvano glazbeno-dramsko djelo spomenutih autora?  Ako se pronađe, isto izvesti uživo u KMD-a uz sudjelovanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra i zbora „Libertas“. Nisam siguran, ali pretpostavljam da će riječi (tekst) Rudimira Rottera trebati lektorirati na hrvatski standardni jezik. ( Rudimir Rudolf Rotter, Potomje, 1897. – Dubrovnik, 1959. godine. Yad Vashem ga je 2004. godine stavio na popis Pravednika među narodima – nap. D.R.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji