Izvanredne vijesti
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.0°C
Vrijeme za 08.04.2020.
08.04.2020. Danas
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 09.04.2020.
09.04.2020. Cet
Max. 20°C Min. 9°C
Vrijeme za 10.04.2020.
10.04.2020. Pet
Max. 21°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,207457
GBP
GBP
8,635888
USD
USD
7,011944
EUR
EUR
7,625489
Luka Šulić i Aljoša Jurinić održali koncert u prepunom Kneževom dvoru (FOTOGALERIJA)
22.08.2019 | Foto libar Željka Tutnjevića
GLAZBENI PROGRAM 70. IGARA

Luka Šulić i Aljoša Jurinić održali koncert u prepunom Kneževom dvoru (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Održali su prvi zajednički koncert

Svjetski priznati mladi glazbenici, violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić nastupili su večeras u atriju Kneževa dvora te izvesli Schumannov Adagio i Allegro, Brahmsovu Prvu sonatu za violončelo i klavir u e-molu, Pärtove Spiegel im Spiegel i Fratres te Piazzollin Le Grand Tango.

 

Upravo su jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre povod prve suradnje istaknutih mladih umjetnika Luke Šulića i Aljoše Jurinića koji su se svojim uspjesima i karizmom već etablirali na međunarodnoj glazbenoj sceni, a ovaj svoj zajednički program posvećuju repertoarnim djelima za violončelo i klavir velikana romantizma Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa, ali i djelima skladatelja 20. stoljeća Arva Pärta i Astora Piazzolle.

 

Miljenik festivalske publike, violončelist Luka Šulić posljednjih godina nastupa diljem svijeta kombinirajući solističke koncerte i nastupe kao član planetarno popularnog dua 2CELLOS.

 

 Kao klasični glazbenik, na Dubrovačkim ljetnim igrama prvi je put nastupio 2009. godine te zatim 2011. godine u prepunom atriju Kneževa dvora uz Stjepana Hausera i Zagrebačke soliste. Iste godine nastupio je ispred crkve sv. Vlaha kao dio 2CELLOS sastava na njihovom prvom koncertu u Hrvatskoj. Luka je s petnaest godina postao jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu gdje je studirao u klasi Valtera Dešpalja, a diplomirao je sa samo osamnaest godina. Obrazovanje je nastavio u Beču kod Reinharda Latzka, a magistarski studij je s izvrsnim ocjenama završio na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je diljem Europe, u Južnoj Americi i Japanu, u slavnim koncertnim dvoranama kao što su londonski Wigmore Hall, amsterdamski Concertgebouw te bečki Musikverein i Konzerthaus.

 

 Aljoša Jurinić se festivalskoj publici predstavio 2016. godine recitalom u sklopu programa U susret budućnosti, koji je predstavljao mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja. Ovaj je mladi pijanist tom prilikom oduševio publiku i kritiku koja je tada pisala o „čaroliji koju Aljoša Jurinić stvara“ navodeći kako „iza izvedenoga stoji u potpunosti svojom glazbenom osobnošću“. Svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom Zwickauu.

 

Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te laureat Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine. Dobitnik je i svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, a 2015. godine mu je uručena i godišnja nagrada Vladimir Nazor te nagrada Milka Trnina 2017. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji