slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.7°C
Vrijeme za 23.09.2020.
23.09.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 24.09.2020.
24.09.2020. Cet
Max. 23°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Pet
Max. 22°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,001682
GBP
GBP
8,195272
USD
USD
6,435044
EUR
EUR
7,538011
Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić nastupom oduševili publiku u Kneževom dvoru (FOTOGALERIJA)
09.08.2020 | Foto libar Željka Tutnjevića
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić nastupom oduševili publiku u Kneževom dvoru (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Izveli su program prožet mediteranskim sadržajima, od grčkih pjesama Maurica Ravela preko španjolske glazbe za gitaru do novog djela Zorana Juranića inspiriranog Dalmacijom

U sklopu glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastupili su mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić sinoć u atriju Kneževa dvora i izveli program prožet mediteranskim sadržajima, od grčkih pjesama Maurica Ravela preko španjolske glazbe za gitaru do novog djela Zorana Juranića inspiriranog Dalmacijom.

 

Uz Ravelov ciklus Pučkih pjesmi i Dvije hebrejske pjesme u obradi za gitaru Maroja Brčića te spomenutih Pučkih grčkih pjesmi, u prvom dijelu koncerta publika je čula i Poklon učitelju iz ciklusa 24 Caprichos de Goya talijanskog skladatelja Marija Castelnuova-Tedesca. Drugi dio ove jedinstvene glazbene večeri donio je praizvedbu ciklusa Pjesmice sa dna škrinje Zorana Juranića, koje je ovaj kompozitor napisao na tekstove iz dalmatinske narodne poetske baštine. Prve dvije pjesme, Mare moja, dušo moja i Ninaj, ninaj, zlato moje, su iz Konavala, Savila se tuga, oko mene potječe iz Prvić Luke, dok je Oj, pitomi sokole iz Splita. Slijede španjolski skladatelji, Tri mala komada Joaquína Rodriga, a zatim i Sedam španjolskih pučkih pjesama Manuela de Falle u obradi za gitaru Darka Petrinjaka.

 

Rođeni Dubrovčani, Janja Vuletić i Maroje Brčić svoje su glazbeno obrazovanje započeli u Dubrovniku u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića te u međuvremenu izgradili svjetski značajne karijere. Iako su oboje bez sumnje rado viđeni gosti festivala, Maroje Brčić nešto je češće nastupao i to u raznim glazbenim formacijama, a za koncert sa Zoranom Dukićem nagrađen je 2009. godine nagradom Orlando, baš kao i za koncert 4 gitare, uz Zorana Dukića, Petrita Çekua i Tvrtka Sarića, 2017. godine. Zapaženi debi na Igrama Janja Vuletić imala je 2012. godine kad je u atriju Kneževa dvora uz klavirsku pratnju Jonasa Vitauda izvela pjesme Schumanna, Brahmsa i Fauréa. Najranije uloge ostvarila je u züriškoj operi, nastupa zatim u Karlsruhe operi, u briselskom La Monnaie kazalištu, ženevskom Grand Théâtre te brojnim drugim uglednim europskim kućama. Zadnjih godina, uz ostale uloge, Carmen je u Deutsche Oper am Rhein u Düsseldorfu, u beogradskoj operi je Nerone u L&incoronatione di Poppea, Gertruda je u Hamletu, Lukrecija u Silovanju Lukrecije i Klitemnestra u Iphinegie in Aulis u nacionalnom teatru u Ostravi i u praškom nacionalnom teatru Antonin Dvořák.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji