umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.4°C
Vrijeme za 24.05.2020.
24.05.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Pon
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
“Sve je u novcu” u režiji Borisa Bakala (FOTOGALERIJA)
10.09.2019 | Foto libar Željka Tutnjevića
PREDSTAVA I PREDAVANJE

“Sve je u novcu” u režiji Borisa Bakala (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Kazališna predstava-predavanje-radionica održana je u ponedjeljak u Art radionici Lazareti

Homo sine pecunia est imago mortis/Čovjek bez novca je slika smrti  kaže stara latinska poslovica a na temelju te ideje davne 1994 osnovana je u Zagrebu i poznata sekta Sljedba štovatelja banaka koja je tijekom 90-tih pohodila mnoge hrvatske banke u iskazivanju svoje vjere.

 

Dvije tisuće i nešto godina nakon te poslovice te dva i pol desetljeća po osnivanju spomenute sekte nismo se puno maknuli od tih osnovnih ideja o novcu. Još uvijek nam je on najmiliji i najstrašniji. Ljudi u kulturi, pogotovo kazalištarci žrtve su neadekvatnog obrazovanja u tom području. Upravo zato za sve njih napravljena je kazališna predstava-predavanje-radionica “Sve je u novcu”.

 

Uz pomoć talijanske kazališne trupe Mamarogi, Stalnog slovenskog gledališča u Trstu, staračkog doma ITIS u Trstu, centra za inovativno kazalište CSS iz Udina, Etičke banke Italije, Rottari udruženja, centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON  te književnog kluba Booksa iz Zagreba iz te brojnih hrvatskih, slovenačkih i talijanskih stručnjaka iz područja ekonomije i prava, Bacači Sjenki osmislili su ovaj kratki kurs za “osobno obogaćivanje” umjetnika i njihove publike. Program je sinoć predstavljen dubrovačkoj publici u Art radionici Lazareti.

 

Projekt-radionicu-predavanje “Sve je u novcu” režira i vodi Boris Bakal, a osim hrvatskih umjetnika u njemu sudjeluju slovenske redateljice, koreografkinje, plesačice i glumice Elena Husu i Daša Grgič kao i talijanski umjetnici Adriano Girardi, Manuel Butus i Matteo Sabattini.

Svjetlo, video i zvuk: Saša Bogojević.

Organizacija i izvršna produkcija: Zvonimir Bešlić, Roberta Collaccino

Administracija projekta i obračun: Nela Katić Novačić

 

U fazi pripreme projekta  “Sve je u novcu” sudjelovali su i pisac, glumac i redatelj Maurizio Zacchignia, glumica Maria Grazia Plos, fizičar, povjesničar ekonomije te dramski pisac Guido Chiarotti, likovni umjetnik Massimo Racozzi te brojni drugi hrvatski, slovenski i talijanski suradnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji