Za početak Tjedna sakupljačke ovisnosti Mihovil Miško Ercegović otvorio izložbu Smeće (FOTOGALERIJA)
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.1°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
Za početak Tjedna sakupljačke ovisnosti Mihovil Miško Ercegović otvorio izložbu Smeće (FOTOGALERIJA)
08.06.2021 | Foto libar Željka Tutnjevića
ART RADIONICA LAZARETI

Za početak Tjedna sakupljačke ovisnosti Mihovil Miško Ercegović otvorio izložbu Smeće (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Tjedan sakupljačke ovisnosti u praksi i teoriji, u Art radionici Lazareti, počeo je večeras izložbom Mihovila Miška Ercegovića, pod nazivom Smeće. Nastavlja se u četvrtak, 10. lipnja, Izložbom bez šminke, Vere Fischer, a završava u petak, 11. lipnja, predavanjem Sakupljači i njihovi muzeji: Vladimir Dodig Trokut i Tomislav Gotovac, koje će održati Darko Šimičić

Večeras je u Art radionici Lazareti,otvaranjem izložbe Smeće, Mihovila Miška Ercegovića, počeo Tjedan sakupljačke ovisnosti u praksi i teoriji.

O izložbi je povjesničarka umjetnosti Helena Puhara u tekstu Smeće, ili divni novi svijetovi, između ostaloga, napisala:

Što slučajnom promatraču mogu ponuditi predmeti koji završe na otpadu? Ili, možda ispravnije pitanje - što tim predmetima može ponuditi drugo oko, osim onog, koje ih je, u svojim intimnim evokativnim prostorima, oblikovalo u nijeme baze podataka nečijih osobnih emocija? Novu budućnost?
Upravo nam zbirka koju je na otpadu, višekratno, u dužem vremenskom periodu, iz različitih izvora, uočio i okupio Mihovil Ercegović, govori da je to moguće.Smeće, kako stoji u naslovu, možda jest intrinsična odrednica tih predmeta. Odbačeni su, izgubili su ono značenje i emocije koje je njihov imatelj na njih bio prenio. Ali, ono što možemo ustvrditi i što je zajedničko svim prikupljenim predmetima činjenica je da se tu uopće ne radi o smeću, što je naravno, prije svega, bilo jasno i samome sakupljaču. I to, ne samo da nije riječ o smeću niti običnim stvarima kojima tek neki sentiment vlasnika daje vrijednost, ovdje odbačenu nalazimo umjetnost.
Nije to ništa čudno, povremena odlagališta otpada, kakva smo u gradskim prostorima poznavali do prije par godina, prepoznajemo kao privremene heterotopije, foucaultovske druge prostore. Dubrovačka odlagališta otpada, a naročito ono iza Gospebila su svojevrsne utopije, ali ipak stvarna mjesta, uprostorena zahvaljujući odbačenoj ponutrici starih kuća, palača, butiga, institucija... Bili su to jednovečernji pop up muzeji, otvoreni za gledanje, ali i za prisvajanje tj. posvajanje, ili spašavanje. Naravno, teško je spasiti cijeli grad, jer malo je toga još ostalo za odbaciti, ali spasiti čak i nekoliko predmeta, odabranih pronicljivim okom sakupljača, a onda ih slagati u duhovite suodnose, može biti katarzično iskustvo.
Na smeću prikupljene predmete, bila to, više ili manje, umjetnička djela ili tek dopadljive, sladunjave sličice, naš promatrač će, slažući ih u nove suodnose i napete dijaloge, pretvarati u promišljene vizualne scenarije, naglašavajući sasvim nove poretke putem nekih, njemu svojstvenih, izmišljenih priča i dosjetki. Oko svakog predmeta stvorit će melodramatsku auru. Tako će kopija Lawrenceove slike s prikazom dječaka u crvenom baršunastom odijelcu, dobiti sasvim novo čitanje. Novoustoličeni Princ Oholosti dobit će i mirisnu dimenziju. Malo parfema, poprskanog po drvenom okviru, samo će naglasiti dječakovu samodopadnost. (...) 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji