umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.4°C
Vrijeme za 24.05.2020.
24.05.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Pon
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
Predstavljena druga zbirka Lucije Kovačević (FOTOGALERIJA)
01.10.2019 | Foto libar Željka Tutnjevića
ZAHVAĆENOST ŽIVOTOM

Predstavljena druga zbirka Lucije Kovačević (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Ovo je druga njena zbirka koja, ovaj put, uz stihove sadrži i prozne uratke

Predstavljanje knjige Lucije Kovačević ‘’Zahvaćenost životom’’ održalo se 1. listopada u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. U predstavljanju su, uz autoricu, sudjelovali i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. Milan Perić, urednica knjige docentica na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija, mag. educ. kroat. Nikolina Kuraica, a stihove je čitala dipl. oec. Marija Zdrilić. Glazbom su događaj uveličali prof. Jakov Kakarigi i prof. Dubravka Kakarigi.

 

Ovo je autoričina druga knjiga, a izdalo ju je Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Prva je zbirka pjesama ‘’Trenuci neprolaženja’’ objavljena 2016. u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

 

Ispred Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Milan Perić izrazio je ‘’posebnu čast’’ biti večeras ovdje, posebno kad se radi o novoj knjizi Lucije Kovačević.  Istaknuo je kako bi ovu knjigu preporučio mladima koji danas stalno nešto ‘’traže po internetu’’, a ‘’knjiga je knjiga – kad se napiše ona ostaje’’.

 

Nikolina Kuraica objasnila je kako ova zbirka sadrži i poeziju i prozu u pedesetak dužih i kraćih pjesničkih oblika. Teme su ljubav, obitelj, vjera, uspomene i Konavle koje se provlače kroz svaki tekst

- Svojom raznolikošću tema, motiva i oblika tekstovi tvore savršenu cjelinu – rekla je Kuraica.

 

Urednica knjige Katja Bakija, koja je i dala ime zbirci, istaknula je kako se ovdje radi o pjesmama u prozi.

 

- Ono što je mene u prvom susretu s autoricom i njenim tekstovima odmah osvojilo i privuklo je ta temeljna privlačna snaga. Bilo da je pisanje u poeziji ili prozi, prisutan je taj snažan, gotovo zarazan optimizam koji zrači i isijava iz svega što ova autorica stvara. Tematski dijapazon njenih priča i pjesama  pokriva čitav jedan bogato i sretno proživljen život usprkos neprežaljenom gubitku majke koju nikad nije upoznala. Ipak sve što je ova autorica napisala pohvala je životu … - rezimirala je Bakija.

 

Autorica Lucija Kovačević zahvalila je svima na dolasku.

 

- Doživljavam se veoma mladom, puna sam poleta razigranosti i te neke čudesne slobode koja me čini slobodnom za pozitivno. Obje moje knjige me čine zadovoljnom, i raduje me kada pišem i čitam napisano – rekla je Kovačević, dodavši kako ‘’u nekim danima bude prisutna patnja, ali kratko traje’’ jer ona zna da je prolazna.

 

Nakon promocije uslijedio je tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji