vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.0°C
Vrijeme za 10.07.2020.
10.07.2020. Danas
Max. 28°C Min. 25°C
Vrijeme za 11.07.2020.
11.07.2020. Sub
Max. 29°C Min. 22°C
Vrijeme za 12.07.2020.
12.07.2020. Ned
Max. 32°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,092729
GBP
GBP
8,421428
USD
USD
6,654481
EUR
EUR
7,538862
Večernjakova domovnica u Bad Homburgu: Ovo su najpopularniji Hrvati u dijaspori (FOTOGALERIJA)
01.03.2020 | Foto libar Željka Tutnjevića
GRAD PRIJATELJ

Večernjakova domovnica u Bad Homburgu: Ovo su najpopularniji Hrvati u dijaspori (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Večernjakova domovnica okupila je velik broj Dubrovčana

Hrvatski nogometni reprezentativac osoba je godine po izboru čitatelja inozemnog izdanja Večernjeg lista. To je bio vrhunac sinoćnjeg događaja u Bad Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika, gdje se okupilo oko petstotinjak uzvanika iz svih zemalja Europe gdje Hrvati žive, među kojima je bilo puno Dubrovčana. 

 

Osim dodjele Večernjakove domovnice za osobu godine podijeljeno je još 12 Večernjakovih domovnica za postignuća u iseljeništvu u kategoriji sporta, glazbe, spektakla i radu udruga i klubova.

 

Domagoj Duvnjak, hrvatski rukometni reprezentativac i član njemačkoh THW Kiela, odlukom čitatelja inozemnog izdanja Večernjeg lista proglašen je sportašem godine, a isto prizanje žiri je dodjelio i nogometašu Bayerna Ivanu Perišiću.

 

Njemačka voditeljica i glumica Jasmin Gerat iz Berlina, koja s majčine strane ima hrvatsko podrijetlo, po ocjeni čitatelja najbolja je glumica u iseljeništvu, a za najboljeg redatelja proglašen je Danijel Hadrović iz Frankfurta. Večernjakovu domovnicu za pjevačicu godine čitatelji su dodijelili mladoj kantautorici iz Njemačke Stelli Šolaji, a najboljim glazbenikom po ocjeni žirija proglašen je mladi pijanist iz Beča Hrvoje Jugović.

 

Najboljim sportašom amaterom žiri je proglasio Manuela Bodrožića, hrvatsku boksačku nadu iz Wiesbadena, a iseljenički nogometni klub Croatia iz Munchena izabrana je za najbolju amatersku momčad u iseljeništvu. Hrvatska nastava u Baden-Wurttembergu iz Stuttgarta po mišljenju čitatelja najuspješnija je udruga u iseljeništvu, a istu Večernjakovu domovnicu odlukom žirija dobila je Hrvatska kulturna udruga Bremen.

 

Dodijeljene su i dvije jedinstvene Večernjakove domovnice i to: za događaj godine u iseljeništvu proglašen je Susret čuvara hrvatske etno baštine u Filferstadtu, a Domovnicu u kategoriji showbiz dobile su Mažoretkinje Croata iz Munchena. Kao i svih dosadašnjih godina priređen je bogat i sadržajan program koji je vodio poznati hrvatski voditelj Frano Ridjan i Dora Puđa, studentica iz Frankfurta koja živi u Dubrovniku, inače kći organizatora Večernjakove domovnice Dubravke i Stipe Puđe.

 

U glazbenom dijelu programa nastupili su Vanna, dubrovački slavuj, tenor Stijepo Gleđ Markos,  sopranistica Kristina Šop iz Munchena, mlada kantautorica Chiara Ament, čija majka Maja je iz Čilipa, Domovnicom nagrađena Stella Šolaja i Duo Domižana - Ilko Đivanović i  i Nasko Miftarević, raspjevani Dubrovčani, omiljeni u hrvatskoj dijaspori.

Slikovitosti ceremonije doprinijeli su i Dubrovački trombunjeri Ivan Čerjan i Ivan Mitrović.

 

 

Ovogodišnja Večernjakova domovnica održana je pod visokim pokroviteljstvom ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana i pod tradicionalnim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda izvan Hrvatske kojeg vodi državni tajnik Zvonko Milas.

 

Tamo je bila i naša ekipa, a svečanu ceremoniju pogledajte u fotogaleriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji