vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.8°C
Vrijeme za 20.01.2020.
20.01.2020. Danas
Max. 12°C Min. 4°C
Vrijeme za 21.01.2020.
21.01.2020. Uto
Max. 12°C Min. 3°C
Vrijeme za 22.01.2020.
22.01.2020. Sri
Max. 11°C Min. 1°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
+0.00%
CHF
CHF
6,929843
+0.00%
GBP
GBP
8,737345
+0.00%
USD
USD
6,696666
+0.00%
EUR
EUR
7,443344
Robert Kralj prikazao portrete dubrovačkih umjetnika (FOTOGALERIJA)
17.07.2019 | Foto libar Željka Tutnjevića
IZLOŽBA "PORTRETI IZ GRADA"

Robert Kralj prikazao portrete dubrovačkih umjetnika (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero Portal
Izložba ostaje otvorena do 29. kolovoza

Otvorena je izložba ”Portreti iz Grada” Roberta Kralja večeras u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Izložba je napravljena u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, udruge DART i Galerije Artur, a ostaje otvorena do 29. kolovoza 2019.

 

Egzaktan i dosljedan, razvijene opažajne i perceptivne kulture, a istovremeno pokretljiv i samosvjestan u svojoj stvaralačkoj razvojnoj krivulji, konstanta je dubrovačkog umjetnika i restauratora, Roberta Kralja čiji bi se novi opus crteža mogao sažeti kroz jednu osnovnu misao: slično u različitome. Ovoga puta, umjetnik se publici predstavio novim ciklusom crteža na manjim formatima papira koji je nedvojbeno sinteza njegovih dosadašnjih istraživanja i novopronađenih likovnih rješenja. Iako je Kralj restaurator po struci, svojim najnovijim ciklusom autor je pokazao zavidnu razinu crtačkog umijeća i svoj put ka zrenju u osnovnom likovnom mediju – crtežu na papiru.

 

Robertovi portreti dubrovačkih umjetnika: slikara, glazbenika, književnika, ali i svima nama dobro poznatih dubrovačkih „lokalaca“ nude užitak na visokoj perceptivnoj razini. Kralj u svojim portretima ne opisuje samo lice, već pokušava prikazati i narav portretirane osobe.

 

Brojne Dubrovčane i Dubrovkinje umjetnik je ovjekovječio na svojim radovima (Viktor Šerbu, Josip Pino Trostmann, Luko Paljetak, Ivo Grbić…) u snažnoj i energičnoj maniri, vrlo ekspresivnog slikarskog rukopisa. Rezultati su zanimljivi i pomalo intimistički prikazi naših sugrađana s izravnom, figurativno – realističkom ikonikom. Ovaj ciklus Kralj je okrunio portretom nedavno preminulog dubrovačkog maestra, Đela Jusića, pritom odajući hommage jedinstvenom umjetniku koji je svoj neizbrisivi trag ostavio, ne samo na dubrovačkoj, već i hrvatskoj kulturnoj sceni.

 

Ovim ciklusom, dubrovački restaurator i umjetnik pokazao je svoju zrelost i neporeciv potencijal na djelu. Izložbom „dubrovačkih portreta“, Robert Kralj iskazao je vlastitu senzibilnost prema Gradu i njegovim sugrađanima te omogućio da njihova lica zauvijek žive, kako na papiru tako i u našim srcima!, piše u katalogu izložbe kojeg je pripremila povjesničarka umjetnosti i kustosica, Andrea Batinić Ivanković.

 

Robert Kralj rođen je 1968. godine u Dubrovniku. Tijekom školovanja je pohađao sate pripreme za likovnu akademiju kod profesora Josipa Trostmana, ali zbog ratnih okolnosti prekinuo je studij i dragovoljno pristupio Domovinskom ratu. Godine 2008. upisao je studij restauracije u Dubrovniku. Nakon završenog studija zaposlio se u Dubrovačkim knjižnicama kao restaurator papira gdje i danas radi. Do sada je imao četiri samostalne i nekoliko skupnih izložbi. Ilustrirao je tri edukativna vodiča iz povijesti Dubrovnika u projektu “Pavlin i Đivov vremeplov” Dubrovačkih muzeja s kojima kontinuirano surađuje. Vodio je desetak i sudjelovao u mnogim likovnim radionicama u programu Dubrovačkih knjižnica i Dubrovačkih muzeja. Živi u Dubrovniku sa suprugom i četvero djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji