vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.8°C
Vrijeme za 27.02.2020.
27.02.2020. Danas
Max. 9°C Min. 5°C
Vrijeme za 28.02.2020.
28.02.2020. Pet
Max. 11°C Min. 3°C
Vrijeme za 29.02.2020.
29.02.2020. Sub
Max. 11°C Min. -1°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
-0.03%
CHF
CHF
7,026304
-0.79%
GBP
GBP
8,853994
-0.44%
USD
USD
6,848856
+0.03%
EUR
EUR
7,457719
Ekumenska molitva održana u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike (FOTOGALERIJA)
26.01.2020 | Foto libar Željka Tutnjevića
JEDINSTVO KRŠĆANA

Ekumenska molitva održana u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Molitvu je predvodio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, a propovijedao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Dimitrije Rađenović

Ekumenska molitva u Dubrovniku održana je u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u subotu, 25. siječnja. Molitvu je predvodio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, a propovijedao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Dimitrije Rađenović. Običaj je da se ekumenski susreti u Dubrovniku održavaju naizmjenično u pravoslavnoj crkvi i u katedrali te također naizmjenično biskup i episkop imaju homilije. Na molitvi su se okupili pravoslavni i katolički svećenici, đakoni, monasi i redovnici, redovnice te vjernici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti.

 

Tema ovogodišnje molitvene osmine za jedinstvo kršćana izrečena je riječima iz Djela apostolskih: „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ (Dj 28, 2). Prvo čitanje (Dj 27, 18 - 28, 10) iz kojeg je izabran spomenuti redak kao tema molitve za jedinstvo kršćana, govori o Pavlovom brodolomu i susretu s urođenicima. Materijale za molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2020. godine pripremile su kršćanske crkve na Malti i Gozu koje se spominju tog događaja i zahvaljuju za dolazak sv. Pavla i kršćana na njihove otoke. Spominjući otok Maltu, biskup Uzinić u uvodu je istaknuo kako postoji tradicija koja vjeruje da je sv. Pavao nakon što je doživio brodolom, iskrcao se na Malti, ali postoji i ono drugo mišljenje koje bi također moglo biti točno, a u kojem se radi ne o Malti, već o našemu Mljetu. Prije samog navještaja Božje riječi, okupljeni su zajednički zazvali Duha Svetoga i izmolili molitvu kajanja u kojoj su molili Božje oproštenje za trenutke kada su kršćani iz različitih crkava i tradicija jedni druge susretali s nepovjerenjem i prouzročili bol. Biskup Uzinić naglasio je kako je razjedinjenost grijeh i moramo moliti Boga da nam oprosti kada je i sami produbljujemo, a ne radimo na jedinstvu Kristove Crkve.

 

Homiliju je održao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije Rađenović. "Draga braćo i sestre, govoriti o jedinstvu kršćana za mene je velika čast, ali i ujedno izazov. Bojim se ipak samo govoriti o jedinstvu, jer smo prvenstveno pozvani na djelovanje, a svako dobro i blagoslovljeno djelo zahtijeva veliki napor, žrtvu, ustrajnost i povjerenje u Boga i u ljude, a uza sve to naše osobno preobraženje i uvjerenje", započeo je homiliju episkop Dimitrije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji