vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.2°C
Vrijeme za 30.11.2020.
30.11.2020. Danas
Max. 12°C Min. 6°C
Vrijeme za 01.12.2020.
01.12.2020. Uto
Max. 12°C Min. 3°C
Vrijeme za 02.12.2020.
02.12.2020. Sri
Max. 11°C Min. 5°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,984681
GBP
GBP
8,436864
USD
USD
6,334902
EUR
EUR
7,551837
Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježen u Dubrovniku (FOTO)
21.10.2020 | Foto libar Željka Tutnjevića
PRVI PUT

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježen u Dubrovniku (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Sugrađane se, pogotovo mlade vozače, informiralo o važnosti pridržavanja prometnih propisa i pravila tijekom vožnje, o potrebi humanog odnosa između svih sudionika u prometu, posebice djece, pješaka, biciklista i motociklista, kao i mogućim posljedicama koje u protivnom mogu nastupiti

Povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa koji se obilježava 21. listopada danas je, prvi put, u devet hrvatskih gradova, među kojima je i Dubrovnik, uz strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera, organizirano informiranje građana, posebice mladih vozača, o važnosti pridržavanja prometnih propisa i pravila tijekom vožnje, o potrebi humanog odnosa između svih sudionika u prometu, posebice djece, pješaka, biciklista i motociklista, kao i mogućim posljedicama koje u protivnom mogu nastupiti.

Građani su tom prilikom potpisivali prisegu kojom se simbolično obvezuju pridržavati se prometnih propisa, a za uzvrat su dobili bedž i naljepnicu „KAD SIGURNO VOZIŠ, SIGURNO STIŽEŠ“ što je ujedno parola ove preventivne aktivnosti.

 

U Republici Hrvatskoj godišnje se dogodi oko 15.600 prometnih nesreća u kojima 80% sudionika zadobije lakše tjelesne ozljede, 18% dobije teške tjelesne ozljede, a 2% smrtno stradava, što je u prosjeku oko 350 ljudi koji kroz jednu godinu izgube život na cesti. Iako je na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske broj smrtno stradalih ove godine bio četiri, što je za 60% manje u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo deset, potpuno zadovoljni možemo biti tek kada ne budemo imali niti jednu smrtno stradalu osobu u prometu. Diljem svijeta godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada 1.300.000 ljudi.

 

Stoga policija nastoji kroz razne edukativne i preventivne, ali i represivne  aktivnosti upozoravati sudionike u prometu na najčešće uzročnike prometnih nesreća (brzina, alkohol, pojas i mobitel) koji se kolokvijalno nazivaju i četiri ubojice u prometu, kako bi na taj način u što većoj mjeri utjecali na svijest vozača da prilikom sjedanja za volan vozila budu svjesni opasnosti neoprezne vožnje, odnosno mogućnosti da sami stradaju ili da ugroze život drugih sudionika u prometu.

Danas je također budućim mladim vozačima, odnosno učenicima završnih razreda Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik i Gimnazije Dubrovnik na ovu temu održano virtualno predavanje putem pametne ploče i preko video projektora. Učenici su potom potpisali prisege i na poklon dobili bedževe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji