Počinje obnova bivše svjećarne u samostanskom vrtu(FOTOGALERIJA)
umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.6°C
Vrijeme za 01.03.2021.
01.03.2021. Danas
Max. 10°C Min. 10°C
Vrijeme za 02.03.2021.
02.03.2021. Uto
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 03.03.2021.
03.03.2021. Sri
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,882857
GBP
GBP
8,777835
USD
USD
6,288620
EUR
EUR
7,575272
Počinje obnova bivše svjećarne u samostanskom vrtu(FOTOGALERIJA)
21.01.2021 | Foto libar Željka Tutnjevića
SAMOSTAN MALE BRAĆE

Počinje obnova bivše svjećarne u samostanskom vrtu(FOTOGALERIJA)

Autor: Željko Tutnjević
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Bivše svjećarna je "nestala" u požaru 27. travnja 1983.

Velika kuća u fratarskom vrtu (na mjestu na kojem se nekad uzgajalo bilje za lijekove) napravljena je 1925. za proizvodnju voštanih svijeća. Tada je kod njezine izgradnje koja je trajala dvije godine korišten privremeni prolaz u istočnom zidu samostanskog vrta, koji je još i danas vidljiv s vanjske strane zida. Kuća je, osim zidova, skoro potpuno nestala u požaru koji se dogodio u noći 27. travnja 1983. Od tada, zgrada bez krova tu stoji već skoro četiri desetljeća, a određenim nestabilnim dijelovima prijeti i ljudima koji se oko nje kreću, pa i djeci koja traže loptu kad im ona s igrališta ispod Minčete dospije u vrt.

 

Budući da je izgorena kuća postala dio prostora pod zaštitom UNESCO-a  i ne može se rušiti, iako začudo nije bila ni upisana u katastar, kapitul Franjevačke provincije sv. Jeronima, kojoj pripada samostan Male braće, zaključio je na svom zasjedovanju u travnju 2019. da se kuća obnovi i da se jedan njezin dio koristi u humanitarne svrhe. 

 

Gradonačelnik grada Dubrovnika, Mato Franković nakon najave o rekonstrukciji građevine dao je 21. kolovoza 2019. usmenu suglasnost za korištenje gradske površine za postavljanje dizalice, kada se za to ostvare uvjeti. 

 

Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine dalo je na osnovi toga na svojoj redovnoj sjednici 20. listopada 2019. pismenu suglasnost za prebacivanje materijala preko gradskih zidina. Konzervatorski odjel u Dubrovniku dao je 14. listopada 2019. posebne uvjete po kojima se zgrada može rekonstruirati. Slijedila je izrada projekta i dobivanje svih potrebnih suglasnosti od nadležnih institucija, pa su građevinsku dozvolu dobili tek 11. prosinca 2020. 

 

Investitor je Franjevački samostan Male braće. Gradnja u ovom teško dostupnom dijelu je izuzetno komplicirana i skupa, a bez dizalice bio bi to "robovski posao" radnika koji bi na svojim leđima sve morali nositi.

 

Grad Dubrovnik je i pored teškoća u kojima se našao zbog problema povezanim s taksi prometom i s tužbom skupine taksista, ipak uspio odobriti korištenje prostora "paščare" na šest mjeseci bez naknade, shvativši da je riječ o poslu od šireg društvenog interesa. Za takav razvoj situacije zahvalni smo odvjetniku tužitelja i taksistima tužiteljima koji su također svjesni da je ovaj posao u interesu grada, pa su dali pismenu suglasnost da se franjevačkom samostanu odobri korištenje parkirališta za obnovu kuće u vrtu. Ugovorili smo posao s građevinskom tvrtkom "Spegra d.o.o."iz Splita, koja je 19. siječnja 2021. započela s postavljanjem dizalice. U slučaju da za ovaj posao ne bi mogla biti korištena dizalica, ruševina bi zasigurno tu ostala još više desetljeća. Sliku u toj vizuri Dubrovnika nosilo bi tada kao i do sada sa sobom godišnje više od milijun turista koliko ih u normalnim okolnostima prođe zidinama, Mnogi se od njih koji su tuda prošli uvjerenja su da je riječ o posljedici ratnog razaranja. Samostan je međutim u domovinskom obrambenom ratu bio pogođen s čak 51 granatom. Država Hrvatska uložila je poslije rata velika novčana sredstva za obnovu samostana uzevši kredit kod Europske banke za razvoj.

 

Obnavljajući ovu kuću, samostan Male braće na neki način vraća i dug Hrvatskoj državi, PDV-om, koji će samostan za vrijeme obnove uplatiti, omogućit će državi da na prostoru pogođenim katastrofalnim potresom napravi barem dvije do tri obiteljske kuće. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji