pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.0°C
Vrijeme za 29.09.2020.
29.09.2020. Danas
Max. 19°C Min. 13°C
Vrijeme za 30.09.2020.
30.09.2020. Sri
Max. 21°C Min. 13°C
Vrijeme za 01.10.2020.
01.10.2020. Cet
Max. 21°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,988642
GBP
GBP
8,326680
USD
USD
6,480279
EUR
EUR
7,545637
Proslavljena 40.obljetnica Zavoda za obnovu Dubrovnika (FOTOGALERIJA)
02.12.2019 | Foto libar Željka Tutnjevića
OSNOVAN 1979. GODINE

Proslavljena 40.obljetnica Zavoda za obnovu Dubrovnika (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Svečana proslava održana je danas u Lazaretima

Predstavnici Grada i Dubrovačko-neretvanske županije danas su proslavi 40. obljetnice Zavoda za obnovu Dubrovnika u Lazaretima.

 

Zavod je osnovan 1979. nakon što je područje tadašnje Općine Dubrovnik teško stradalo u potresu s epicentrom u Crnoj Gori. Današnjoj svečanosti nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

 

”Ovo je obljetnica kontinuiteta i vrhunske stručnosti u pristupu obnove vrijedne kulturne baštine. Nakon potresa 1979. vidjeli smo primjere kompleksne obnove, a sad su se mnogi pristupi promijenili. Danas se primjerice aseizmičkoj sanaciji drugačiji pristupa. Tijekom rata je napravljen ogroman posao jer je trebalo tijekom rata izraditi metodologiju i započeti evidenciju šteta. Stvoriti preduvjete da se počne s obnovom. Treba reći kako se poslijeratna obnova Dubrovnika vodi kao jedna od najuspješnijih poslijeratnih obnova u svijetu”, rekla je ministrica.

 

Župan Dobroslavić istaknuo je kako Zavod ispunjava svoju zadaću u svakom pogledu.

 

”To se odnosi i na obnovu nakon potresa, ali i obnovu nakon ratnog razaranja. I zaista, što se tiče potresa, vidjeli smo i zadnjih dana na kakvom području živimo. I aseizmička sanacija ostaje zadaća ovog Zavoda. Na tome treba ustrajati. Preporučio bih da ispravimo lošu odluku kojom se smanjio utjecaj države u Zavodu. Treba razmisliti kako osnažiti ulogu države i Ministarstva kulture”, rekao je župan Dobroslavić.

 

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ZOD formiran u nevolji, a nitko tada nije mogao ni slutiti kakvu će ulogu imati samo 12 godina poslije.

 

”I u poslijeratnoj obnovi je napravljen izvanredan posao, ne samo obnovom već i dokumentiranjem svega što se dogodilo. Ta dokumentacija je bila vrijedan dokaz u presudi dvojice generala JNA-a koji su osuđeni u Haagu zbog kulturocida. Danas su pred nama druga vremena. Novi izazovi. Imamo zauzete javne površine, nedostatak radnika, no kako kaže Marin Držić, treba se akomodavati vremenu. Tako se i ZOD uspješno akomodava pred novim vremenom”, rekao je dubrovački gradonačelnik.

 

Ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić zahvalila se svim njezinim prethodnicima.

 

”Treba svakako naglasiti aktivnosti nakon rata, od fizičke zaštite spomenika, gdje treba naglasiti ulogu privatnih firmi koje su to besplatno radile, pa do evidencije ratnih stradanja. Grad je imao sreću da je imao instituciju poput ZOD-a”, rekla je Skurić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji