umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.0°C
Vrijeme za 24.06.2019.
24.06.2019. Danas
Max. 27°C Min. 24°C
Vrijeme za 25.06.2019.
25.06.2019. Uto
Max. 30°C Min. 23°C
Vrijeme za 26.06.2019.
26.06.2019. Sri
Max. 33°C Min. 25°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
GRUŽ
+0.00%
CHF
CHF
6,666285
+0.00%
GBP
GBP
8,291589
+0.00%
USD
USD
6,550047
+0.00%
EUR
EUR
7,400243
 Marko Potrebica:
24.05.2019 | Foto libar Željka Tutnjevića
INTERVJU

Marko Potrebica: "Studiranje nikome ne smije biti zabranjeno jer nema novca"

Autor: Lina Šagi / Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero portal
Studenti će u domu moći zaraditi za smještaj, kazao je ravnatelj Studentskog centra

Ravnatelj Studentskog centra, Marko Potrebica, otkrio je što se događa s gradnjom studentskog doma i odgovorio na pitanja koja interesiraju dubrovačke studente. 

Sveučilište u Dubrovniku je još uvijek jedino javno sveučilište u Hrvatskoj koje nema studentski dom. Idu li radovi po vremenskom planu i kada bi dom trebao primiti prve studente?

„ Istina je da mi smo jedino javno sveučilište, odnosno jedini sveučilišni grad u Hrvatskoj koji nema studentski dom. Iz tog razloga su najveća locinara sredstva po sobi bila za sveučilišta koja nemaju studentski dom. Mi na ovom projektu radimo već desetak godina, ali tek ulaskom u Europsku Uniju su se stvorili uvjeti za financiranje. Mi smo ga probali financirati preko državnog proračuna, putem kredita kojeg bi država podigla, međutim, nismo u tome uspjeli. Ulaskom u Europsku Uniju, Opetarivni program konkurentnost i kohezija je otvoren za izgradnju studentskih domova za studente slabijeg imovinskog položaja. Mi smo to iskoristili i potpisali smo ugovor 2016. godine za iznos od 150 milijuna i 900 tisuća kuna. Radovi su započeli 2018. godine, a mi očekujemo da ćemo građevinske i obrtničke radove koje smo ugovorili, završiti do kraja ove godine. Vjerujem da ćemo postupak opremanja završiti do Svetog Vlaha, kako bi u ljetnom semestru studenti uselili. Još uvijek ne mogu reći kada će završiti opremanje jer je natječaj još uvijek u pripremi. On je dosta složen, tako da, ako ne bude žalbi, onda će sve biti gotovo u roku.“

Koliki je kapacitet i koji će sve sadržaji biti dostupni studentima?

„Studentski dom ima 254 sobe i 503 kreveta, od toga je 5 soba za osobe s posebnim potrebama. To će biti soba sa 3 zvjezdice. U sobi će biti WiFi, prostor za televiziju, to će biti pametna soba. Kada otvorite prozor, gasit će se grijanje. Bit će tamo hladnjak, mini bar, krevet, ladice, svaka soba imat će WC. Ono što je zanimljivo, dom ima i dvije etaže pod zemljom, dominantno su to garaže. Imamo 179 parkirnih mjesta. Dolje su parkirni prostori, ali i jedan studentski klub. To je jedan prostor za društveni život studenata. Dolje će biti organizirana i medicinska skrb – doktor opće prakse, a ako bude interesa i stomatolog. Što se tiče gornjih etaža, ondje će biti veliki studentski restoran. Kao što znate, postoji veliki problem, a to je studentska prehrana, to će sada biti riješeno. Studentski restoran će imati 624 mjesta, isključivo za studente. Važno je reći da će ondje će jesti svi dubrovački studenti, ne samo korisnici doma, odnosno svi studenti koji imaju pravo na studentsku prehranu. Tu će biti određene tehničke inovativnosti , ali to još uvijek držim kao tajnu. U drugom dijelu će biti jedan prostor koji će biti multifunkcionalan, jedna dvorana koja će biti a la carte restoran. U tome će dijelu svi naši sugrađani i turisti moći konzumirati prehranu. Važno je reći da je studentski restoran isključivo za studente. Tu će još biti jedan fast food i jedan caffe bar te fitness dvorana, prostor čajne kuhinje, učionice gdje će studenti imati mir i tišinu. Tamo ćemo preseliti i naš student servis tako da će studenti na jednom mjestu dobiti kompletnu uslugu.

Mnogi studenti se žale na studentsku prehranu. Što će se dogoditi s Teatrom, nakon što se realizira nova studenstka menza?

"Teatar, odnosno privatni davatelj usluge ima ugovor s Ministarstvom. Logika je da, nakon što mi započnemo to raditi, kao javni davatelj usluge, država nama povjeri to pravo. Međutim, mi ne možemo utjecati na odluke Ministarstva. Hoće li trenutni davatelj usluge raditi ili ne, to ovisi s jedne strane o njima, a s druge strane o državi. Jer nadzor i kontrola i davanje ugovora nije u nadležnosti Studenskog centra, nego resornog Ministarstva, tako da mi nismo nadležni za studentsku prehranu u Gradu. Kad mi budemo radili, onda ćemo, naravno, biti nadležni. Vjerujem da ćemo, bez obzira na izuzetno nisku cijenu studentske prehrane koja je 23 kune i 10 lipa, studentima ponuditi kvalitetan i dobar obrok."

Što će biti sa studentskim domom preko ljeta?

"Kad studenti završe svoje obveze na fakultetu, s obzirom da je cijena studentskog smještaja planirana 810 kuna, činjenica je da će tako veliki objekt trebati financijski održavati. Nažalost, po studijama koje smo proveli, to nije financijski održiv projekt. Planirali smo, kada studenti završe svoje obveze, dom iznajmiti. Iznajmit ćemo ga za određene sadržaje koji će se u Gradu događati – nekakve znanstveno-nastavne aktivnosti. Ali ako ne bude tih aktivnosti, onda ćemo ga iznajmljivati komercijalno."

Hoće li studenti korisnici doma moći ondje ostati preko ljeta?

"To neće biti moguće. Moći će, naravno, po komercijalnim uvjetima koji će tada vrijediti. Studentima akademska godina počinje oko 20. kolovoza, ovisno kako na kojem odjelu. Studenti će moći useliti par dana prije. Naš prvenstveni cilj je briga i skrb za studente. Ali studenti moraju razumjeti da ćemo minuse koje imamo od smještaja i prehrane, morati nadoknaditi ljeti, komercijalnim dijelom, upravo da bi njima bilo dobro tijekom akademske godine. Ako to ne budemo napravili, studentski dom će se za koju godinu raspasti, a to nije u interesu ni njima, a ni nama. Mi ćemo dobiti informacije od Sveučilišta i odjela kada završavaju ispitni rokovi, kao i u ostalim domovima u Hrvatskoj. Onda studenti odlaze, ili doma, ili negdje raditi pa onda ne mogu koristiti subvencionirani smještaj."

Kome je namijenjen dom?

"To je ono što je iznimno bitno. 51% doma je namijenjeno studentima slabijeg imovinskog položaja i oni imaju prioritet za dom, onu su u prednosti. Mi ćemo kao Studentski centar omogućiti studentima kojima je financijska prepreka 810 kuna da obavljajući poslove u sklopu doma, na održavanju, čišćenju, ili nekim drugim stvarima, zarade i odrade smještaj u domu. Naš stav je da nikome studiranje ne smije biti zabranjeno ili nedostupno zato što nema novca. Ti studenti će moći odraditi to u domu. Primjerice, preko 2 tisuće studenata ljeti radi po hotelima ili drugim objektima, a svi su ti poslovi vezani za turizam. Taj isti student, ako želi, može novac zaraditi u domu. Ne da mu netko to pokloni, nego da zaradi. I da onda s tim novcem, preko studentskog ugovora, plati smještaj."

U nekim domovima u Zagrebu, cijena smještaja je od 100 do 600 kuna. Što će dubrovački studenti dobiti za 810 kuna, a što nemaju studenti u ostalim gradovima u Hrvatskoj?

"Ne volim uspoređivati. Uz dužno poštovanje Zagrebu, ja sam ondje spavao puno puta – neusporedivo je. Neće se moći u istu rečenicu staviti studentski dom u Dubrovniku, s onim što se može vidjeti u Zagrebu. Treba se platiti malo veća cijena, nego u Zagrebu, ali je nemjerljiva kvaliteta. Cijena od 810 kuna, nije cijena pregovora. Mi smo nju nosili u studiju izvodljivosti. Ta cijena pokriva sve troškove stanovanja – voda, struja, održavanje. To je sustav koji u konačnici treba biti maksimalno održiv. Ja sam u startu odlučio, kada radimo sistematizaciju radnih mjesta, da ne zatrpavamo puno ljudi. Ono
što mnogi ne znaju, mi nismo na proračunu. Niti studentski dom, niti studentski centar nije na proračunu. Mi isključivo imamo prihod od studentskog zapošljavanja, smještaj i prehrana. Po novom zakonu, vrlo smo limitirani u trošenju novca od studentskog zapošljavanja u smještaj i prehranu. Prema tome, moramo napraviti optimalni sustav da to funkcionira. To možemo napraviti na dva načina, da cijena bude prihvatljiva studentima, ili s druge strane, da možemo odraditi komercijalni
dio. Ali ponavljam, kome god cijena od 810 kuna bude puno, moći će svoju stanarinu zaraditi u domu, radeći za Studentski centar." 

Tko će sve raditi u domu? Hoće li se otvoriti nova radnja mjesta?

"Hoće. Nama će trabati između 30 i 50 ljudi. Većina tih poslova će biti vezana za ugostiteljstvo. Mi ćemo koncem godine tražiti aktivnu radnu snagu. Već sam počeo nešto u tome dijelu raditi jer se moramo spremiti. Kad studentski dom bude gotov, kad studenti usele, mora raditi restoran, mora sve raditi. Nećemo puno ljudi zapošljavati u administraciji, nego ćemo iskopirati ustrojstvo dubrovačkih hotela koji ostvaruju dobre poslovne rezultate."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji