povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
23.3°C
Vrijeme za 17.07.2019.
17.07.2019. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 18.07.2019.
18.07.2019. Cet
Max. 28°C Min. 21°C
Vrijeme za 19.07.2019.
19.07.2019. Pet
Max. 28°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
-0.24%
CHF
CHF
6,654605
-0.79%
GBP
GBP
8,166681
+0.50%
USD
USD
6,584600
-0.06%
EUR
EUR
7,385946
 Otvorena vrlo neobična izložba na Stradunu FOTO/VIDEO
11.05.2019 | Foto libar Željka Tutnjevića
ORLANDOVA GODINA

Otvorena vrlo neobična izložba na Stradunu FOTO/VIDEO

Autor: Ivan Jukić / Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero portal
Izložba je otvorena do kraja godine

Otvorena je izložba "Orlando nekad" danas na Stradunu u sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja Orlandove godine. Fotografije koje će do kraja godine krasiti Stradun su iz zbirki članova Facebook grupe Dubrovnik nekad. Administrator Facebook grupi je otkrio koliko je bilo teško prikupiti sve te fotografije.

"Cijeli sam život bio fotograf i kolekcionar sam, ali Orlando je sporan zato što ga ni danas nemamo gdje kupiti neku kartolinu ili sliku ni u pošti ni na trafici. Orlando je uvijek u nekom drugom planu, to su obično neka četiri motiva ili Stradun plus Orlando ili sv. Vlaho plus Orlando ili zvonik plus Orlando ili neka djeca i golubovi uz njega. Ovo je prva izložba ovakvog tipa na otvorenome. Vidjet ćemo koliko će izdržati zbog atmosferskih prilika." - kazao je Ivo Batričević.

NAJSTARIJA FOTOGRAFIJA

Izložba je i u čast spomena na 600. obljetnicu podizanja Orlandova stupa. Priredili su je članovi povjerenstva za proslavu Orlandove godine, surađujući s članovima Facebook grupe Dubrovnik nekad i Foto Adria, a umjetnički postav osmislio je Pero Mrnarević. 

"Najstarija od fotografija na izložbi je crtež nastao prije 1878. godine.  Riječ je o crtežu splitskog umjetnika gdje je Orlando zapravo srušen. To mu se dogodilo 1825. i 53 godine nije ga bilo na današnjem mjestu. Također, specifično je da je Orlando prilikom svoga postavljanja prije 600 godina gledao na istok, a kada ga je vjetar srušio vjerojatno zbog neke zastave koja je bila preteška, 53 godine je bio u Kneževom dvoru. 1887. godine postavljen je u današnjem obliku te gleda na sjever." - rekao je Batričević.

Događaj na Stradunu uljepšan je i gradskom glazbom u kojoj su svi uživali, a brojni turisti pohrlili su kako bi zabilježili predivan trenutak.

"Riječ je o izložbi koja je zapravo jedan od središnjih događanja zato što smo i planirali oko datuma kada je Orlando postavljen prije 600 godina na Stradun. Ona je zapravo rezultat jednog zajedničkog promišljanja na koji način još više Orlanda približiti svim posjetiteljima i onda smo se na razini povjerenstva sjetili Facebook grupe Dubrovnik nekad koja ima iznimno puno starih fotografija i odakle je krenulo." - istaknula je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika.

OBNOVA ORLANDOVA STUPA

Zamjenica gradonačelnika je kazala kako je Orlando trenutno u procesu procjene oštećenja, a radovi bi trebali trajati dvije godine.

"On je zatvoren zato što je potrebno proći proces monitoringa, sve zine Hrvatskog restauratorskog zavoda odnosno Ministarstva kulture. Date su jasne smjernice kako se postupak odvija. dakle, Orlando je sada u procesu, postoje određeni uređaji koji s visine mjere razinu oštećenja. To je prema najavama proces koji će trajati dvije godine nakon čega će se stručno povjerenstvo, koji će naravno opet oformiti Ministarstvo kulture, Hrvatski restauratorski zavod zapravo dogovoriti o daljnjem procesu restauracije i obnove Orlanda." - zaključila je Tepšić.

Video

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji