Potrebna je kanalizacija i kvalitetno prostorno upravljanje FOTOGALERIJA
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
6.7°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Danas
Max. 6°C Min. 0°C
Vrijeme za 24.01.2022.
24.01.2022. Pon
Max. 3°C Min. -4°C
Vrijeme za 25.01.2022.
25.01.2022. Uto
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
 Potrebna je kanalizacija i kvalitetno prostorno upravljanje FOTOGALERIJA
21.03.2019 | Foto libar Željka Tutnjevića
ZNANSTVENA TRIBINA:

Potrebna je kanalizacija i kvalitetno prostorno upravljanje FOTOGALERIJA

Autor: Ivan Jukić/Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Na tribini su sudjelovali: Damir Viličić, Ivo Klaić, Vedran Kunica, Ana Bratoš Cetinić i Rade Garić

Znanstvena tribina "Malostonska kamenica: Što donosi budućnost?" održana je danas na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. Na tribini su sudjelovali: prof. emeritus Damir Viličić, Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, v. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more DNŽ Ivo Klaić, predstavnik udruge „Stonski školjkari Vedran Kunica, doc. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku i dr. sc. Rade Garić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Razgovaralo se o turizmu, gospodarstu, intustriji te proizvođačima kamenica. Damir Viličić je istaknuo važnost obale za kamenice te razvoj zelenog turizma, kojeg još uvijek nismo prepoznali. Kazao je kako se kanalizacija čeka 30 godina, a zbog toga nije ni čudno što je virus pogodio kamenice. Ana Bratoš Cetinić je održala kratko predavanje o kamenicama i onome što ih čini "zdravom" prehranom, a posebno je naglasila da kvaliteta i okus kamenica ovise tamo gdje kamenica raste, ovisi o hrani, slanosti i okolini. Temperatura i slanost izravno utječu na rast, preživljavanje i razmnožavanje. Promjene u veličini i obliku kamenica odgovor su na promjene u okolišu. Da je potrebno zaštiti kamenice i omočiti ljudima da se bave time, kazao je i Ivo Klaić. Kvaliteta prostornog planiranja zasigurno će se odraziti i na budućnost malostonskog zaljeva - zaključio je Vedran Kunica.

NOROVIRUS

Kunica je kratko prokomentirao nedavni incident zbog kojeg je bio otkazan pučki dio feste sv. Josipa i Dana malostonske kamenice jer je u školjkama pronađen norovirus.

"Može se zaključiti da se radi o nekakvom incidentu, ali treba se raditi na tome da se takve stvari ne ponavljaju. Zapravo je privilegija, odnosno osnovna osobina našeg zaljeva ono što zapravo drugi nemaju. Gdje školjkaši prvo idu po verifikaciju pa onda na tanjure u restoranima. To je što mi možemo jesti direktno iz mora. Dakle, zona je A kategorije još uvijek, sve su zone otvorene, sve su u redu, ali moramo se pobrinuti da se u budućnosti takve stvari ne dolaze."- kratko je prokomentirao Vedran Kunica.

Zanimljiv je podatak da od ukupno 127 proizvođača kamenica, 82 ih je u 2017. bilo s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Za vrijeme Dubrovačke republike uzgoj je bio uhodan, propisan i nadziran, a Malostonska kamenica bila je neizostavna namirnica dubrovačke vlastele i stranih poslanika sa svih strana svijeta.

TKO JE ODGOVORAN?

Kao problem istaknuli su prostorni plan, komunikacija tijela lokalne i područne samouprave, informiranje javnosti. Potrebne su i strateške odluke poput razvoja turizma, plava ekonomija, investicije, kanalizacija i odgovornost i sankcije za moguću štetu. Sve su točke važne, a zapravo je najvažnija kanalizacija, treba napraviti kanalizaciju - istaknuo je Damir Viličić. Upitao je hoće li biti odgovornih ako dođe do upropaštavanja Malostonskog zaljeva? 

Nakon predavanja, posjetitelji su postavljali pitanje, a neka od njih su bila "Ima li još uvijek šanse priključiti se na Neumski sistem odvodnje fekalnih voda?", "Kako to da je virus tako brzo nestao?", "Što je sa sječom šuma? i brojna druga.

"Drago mi je što su drugi potaknuli problem županijskog centra za otpad, izgleda da mi zabijamo glavu u pijesak! Ne želimo pogledati stvarnost i istinu koja nam je pred očima. Profesor dr. Ivo Miljković je 2014. godine istaknuo da je daleko veća opasnost od županijskog centra za otpad Malostonskom zaljevu, nego bilo koji drugi projekt će se tamo graditi." kazala je  Nevenka Đilić,  iz udruge "Pravo na zavičaj". 

Istaknula je i kako ju je užasno strah probati kamenice te kako je čudno da je virus tako brzo mogao nestati. Osim toga ukazala je na brojne druge probleme u Malostonskom zaljevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji