Predstavljen istraživačko-izložbeni projekta ‘70 godina TUP-a‘ (FOTOGALERIJA)
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.0°C
Vrijeme za 28.11.2023.
28.11.2023. Danas
Max. 12°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.11.2023.
29.11.2023. Sri
Max. 13°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.11.2023.
30.11.2023. Cet
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9640
GBP
GBP
0,86671
USD
USD
1,0951
Predstavljen istraživačko-izložbeni projekta ‘70 godina TUP-a‘ (FOTOGALERIJA)
20.11.2023 | Fotogalerija
DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Predstavljen istraživačko-izložbeni projekta ‘70 godina TUP-a‘ (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Libero Portal
Posjetitelji su potom mogli razgledati izložbe ‘Crni stup društva‘ i ‘Dubrovački crni dijamant‘ u organizaciji TUP dd i Muzeja crvene povijesti

U prostorima TUP-a (pogon Kontakti) u sklopu otvorenja 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija predstavljen je istraživačko-izložbeni projekta ‘70 godina TUP-a‘. Posjetitelji su potom mogli razgledati izložbe ‘Crni stup društva‘ i ‘Dubrovački crni dijamant‘ u organizaciji TUP dd i Muzeja crvene povijesti na više lokacija u kompleksu TUP-a i u galeriji Muzeja crvene povijesti.

 

- Prošlo je sedamdeset godina otkada je prostor Tvornice ugljeno-grafitnih i elektro-kontaktnih proizvoda – TUP prvi put otvorila svoja vrata stanovnicima i radnicima Dubrovnika. Te daleke 1953. otvoreno je jedinstveno poglavlje u industrijskoj povijesti grada u kome je tvornica postala važan segment života i neizostavan dio društvenog sjećanja. Sedamdeseti rođendan prilika je da se valorizira socijalni kapital prostora i memorije u kome su rad i proizvodnja bili osnovne premise, kao i da se ocrta budući smjer transformacije tvorničkog kompleksa u mjesto sukreacije, kreativnih ideja te ekoloških i održivih koncepata. Nekada prljava industrija u kojoj je grafit bio pokretač razvoja, kroz mehanizam ideje From Carbon to Creativ Footprint, prolazi svojevrsnu purfikaciju u kojoj se stvaraju nove vrijednosti i novi sustav značenja - navode organizatori i dodaju:

 

- Imajući u vidu upravo tu prekretnicu TUP d.d. i Muzej crvene povijesti pokrenut je istraživačko-izložbeni projekt „70 godina TUP-a“ koji kroz dvije različite perspektive – povijesnu i antropološku donosi različite narative i evocira duh samog mjesta. Brojna prikupljena građa, fotografije, dokumentacija, usmena kazivanja, video i umjetničke instalacije organizirani su u dvije cjeline - izložbe, koje kuriraju povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i viši kustos Ivica Kipre, dok su za grafičko i likovno oblikovanje postava zaslužni Pero Mrnarević i Kristina Mirošević - dodaje se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji