Organizatorice Jadranka Ničetić i Katija Živković održale su kratko predavanje o paziji i donijele slatke i slane slastice napravljene od ove „skromne namirnice“ koje su gosti mogli degustirati
Ogranak Cavtat Dubrovačkih knjižnica u sklopu Mjeseca hrvatske knjige bio je domaćin “Pazija Partyja” – druženja zaljubljenika u samoniklo jestivo bilje koji se održao 22. listopada 2024. Organizatorice Jadranka Ničetić i Katija Živković održale su kratko predavanje o paziji i donijele slatke i slane slastice napravljene od ove „skromne namirnice“ koje su gosti mogli degustirati na taraci Ogranka.
Voditeljica Ogranka Cavtat knjižničarka Lucijana Mihaljek pozdravila je sve okupljene te naglasila kako je ovo događanje u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine posvećen pripovijedanju i pričama pa će tako i predavačice „usmenom predajom“ prenijeti publici znanje o samoniklom jestivom bilju.
Katija Živković, autorica “Pazije – priručnika za branje samoniklog jestivog bilja”, rekla je kako je usmenom predajom od svoje none, mame i tetke naučila brati paziju i bere je cijeli život. Još otkako je bila dijete mislila je da to svi rade i sad kako odrasta shvatila je da puno ljudi ne zna za paziju, a kamoli kako je prepoznati i brati. Pazija za nju ima emotivan predznak jer ju je brala cijela familija i tako ih je spajala. S Jadrankom Ničetić upoznala se prije deset godina baš na radionici branja pazije.
- Nama se sve vrti oko pazije, ne vodimo klasične razgovore nego kad ćemo u šumu tražiti paziju – kroz smijeh je dodala Živković.
Spomenule su i pokojnoga Konavljanina Iva Metkovića, velikog poznavaoca gljiva, koji je njih naučio sve o toj namirnici, a naglasile su kako je bio hodajuća enciklopedija, nezamjenjiv, i kako nema dana da ga ne spomenu.
- Ivo Metković bio je voljan učiti druge i nesebično je dijelio znanje. I mi se želimo voditi tim primjerom. Znanje se jedino dijeljenjem množi. Mi smo tako krenule, ja uz moju mamu koja je znala preko 30 vrsta samoniklog bilja i koju je u ratu to spasilo. Možda Katija i ja ne bismo dobile taj poticaj da učimo ljude o paziji da nismo vidjele koliko ljudi s tih naših radionica odlazi sretno i zadovoljno – naglasila je Ničetić, poznata kao autorica najpopularnije dubrovačke kuharice “Dubrovački komini”.
Nakon uvodnog predstavljanja Jadranka i Katija sudionicima su poslužile jela od pazije i drugog samoniklog bilja i plodova te im objasnile razne načina spravljanja „divlje” hrane.
Priručnik „Pazija – priručnika za branje samoniklog jestivog bilja“ je i prekrasno likovno ostvarenje dizajnerskog studija “Linear” Nore Mojaš i Made Milićević, a jučer se u cavtatskom ogranku mogao kupiti po promotivnoj cijeni.