Pod zvonikom otkrivena spomen ploča Pavu Urbanu (FOTOGALERIJA)
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Pod zvonikom otkrivena spomen ploča Pavu Urbanu (FOTOGALERIJA)
06.12.2021 | Fotogalerija
NAKON 30 GODINA

Pod zvonikom otkrivena spomen ploča Pavu Urbanu (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Hrvoje Curić
On je mogao nastaviti studirati u Zagrebu i rat gledati na televiziji, ali nije. Vratio se i svjedočio istinu o razaranju Grada

Video

Spomen ploča dubrovačkom fotografu Pavu Urbanu stradalom na današnji dan 1991. godine, za vrijeme najgoreg napada na Grad u Domovinskom ratu, otkrivena je danas na Luži, mjestu njegove pogibije.

 

 

 

Pavo Urban poginuo je 6. prosinca 1991. od gelera neprijateljske granate, ispod zvonika, fotografirajući agresorsko granatiranje Dubrovnika.

 

 

 

Ploču su povodom 30. godišnjice tog tragičnog događaja i u sklopu 30. obljetnice herojske obrane Grada i na Dan dubrovačkih branitelja otkrili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

Gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru rekao da je Pavo Urban svoj život mijenjao za istinu, svjedočanstvo o razaranju Dubrovnika i za poruku o patnji koja je poslana u svijet. 

 

-„Još je Eshil, otac grčke tragedije, rekao „U ratu, istina je prva žrtva.“ Uistinu, Domovinski rat bio je rat koji se temeljio na propagandi i dezinformacijama, a glavni cilj takve huškačke propagande srpske diplomacije je bio prikazati Hrvatsku kao profašističkog agresora, a ne žrtvu - što je Hrvatska zaista bila...Trebali smo tada ljude koji će spremno uzeti oružje i braniti našu zemlju, grad, kuće, naše civile i našu djecu. Trebali smo i ljude koji će braniti istinu. Pavo je bio mladi talent u nastajanju, član foto kluba Marin Getaldić. S sa svijetlom budućnošću ispred sebe. U rujnu te kobne 1991. upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer filmsko i televizijsko snimanje. Mogao je otići na fakultet i na televiziji gledati razaranje svog Grada, ali uzeo je fotoaparat i zahvaljujući njegovoj odvažnosti, potresne fotografije koje je snimio svjedočile su i zauvijek će svjedočiti o istini o Domovinskom ratu u Dubrovniku. Zbog toga smo mu zauvijek zahvalni. I baš zato danas ova ploča stoji na Luži, kao podsjetnik, svjedok toj neporecivoj istini koju nam je Pavo ostavio u nasljeđe“, rekao je gradonačelnik.

 

Izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako u ovakvim prigodama „čovjek ne može ne pomisliti koliko su neki ljudi kratko na zemlji, a koliko je velika i vječna njihova ostavština. Takva je, dodala je, i ostavština dubrovačkog branitelja, hrabrog i nadarenog umjetnika Pava Urbana koji je Hrvatsku i Dubrovnik napustio prerano, mučenički, 1. prosinca prije 30 godina. Njegove sjajne snimke, posebno onih posljednjih 12, kamena prašina nad Gradom, ali ne samo one, ostale su i ostat će zapamćene. Po njima je svijet, iako je trebao prije, vidio što se u Dubrovniku događa, kakav se kulturocid događa nad jednim od najljepših gradova pod zaštitom UNESCO-a“, poručila je ministrica Vučković.

 

Nazočnima se prigodno obratio i župan Nikola Dobroslavić, a prigodnoj svečanosti prisustvovali su brojni predstavnici Grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko-neretvanske, kao i prijatelji i poznanici tragično stradalog fotografa i njegove obitelji.

 

Obitelj Pava Urbana također je nazočila svečanom otkrivanju ploče. U poruci koju su novinarima i predstavnicima medijskih kuća prethodno uputile njegova majka i sestra navele su da je Pavova najbliža obitelj "počašćena i duboko dirnuta ovim priznanjem Pavovog i našeg Grada djelu i žrtvi našeg sina i brata".

 

VIše u Vijestima Libertas televizije u 14 te u 17:30 h!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji