Otvorena izložba „Hrvatsko djevojačko ruho u BiH i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ (FOTOGALERIJA)
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.4°C
Vrijeme za 26.10.2021.
26.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 9°C
Vrijeme za 27.10.2021.
27.10.2021. Sri
Max. 20°C Min. 12°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Cet
Max. 20°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,036591
GBP
GBP
8,895203
USD
USD
6,468822
EUR
EUR
7,520005
Otvorena izložba „Hrvatsko djevojačko ruho u BiH i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ (FOTOGALERIJA)
23.09.2021 | Fotogalerija
POVODOM 70. OBLJETNICE OSNUTKA HRVATSKE MATICE ISELJENIKA

Otvorena izložba „Hrvatsko djevojačko ruho u BiH i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Hrvoje Curić
Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik i Dubrovački muzeji predstavili su zajednički projekt u „Rupama“

Projektom „Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe“ kojeg zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovački muzeji, a uz potporu Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“, do 30. rujna 2021. u žitnici „Rupe“ bit će obilježena 70. obljetnica osnutka Hrvatske matice iseljenika. U sklopu projekta, čiji je voditelj i autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, otvorena je izložba te organiziran stručno – znanstveni skup.

 

Otvorenje izložbe „Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ autora etnologa dr.sc.o. Zvonka Martića,  održano je večeras u  žitnici „Rupe“. Izložba predstavlja građu iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, utemeljene s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Izložba je multimedijalnog karaktera te, pored video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić. Za posjetitelje ostaje otvorena do 30. rujna 2021.

 

Stručno - znanstveni skup „Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe“ održat će se u žitnici „Rupe“ u petak, 24. rujna od 9 do 13:30 sati. Na njemu će sudjelovati stručnjaci, muzealci i etnolozi, koji će predstaviti problematiku istraživačkog i sakupljačkog rada, čuvanja, zaštite i prezentacije narodnih nošnji hrvatskih manjinskih zajednica u svijetu, kao i pojavu zanimanja za sakupljanje narodnih nošnji drugih naroda jugoistočne Europe. Predavači su: etnolog dr.sc. o. Zvonko Martić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Katarina Bušić, ravnatelj Kulturnog centra Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji Josip Forjan, viša kustosica Dubrovačkih muzeja Branka Hajdić, voditeljica fundusa i radionice narodnih nošnji FA Linđo Marica Vlahinić te viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre. Suradnica na projektu je voditeljica Hrvatske matice iseljenike – podružnice Dubrovnik Maja Mozara.

Video

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji