U ĐIRU GORICOM SVETOG VLAHA Šetnica za one koji zapravo ne trebaju predah od grada (FOTOGALERIJA)
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.9°C
Vrijeme za 20.05.2024.
20.05.2024. Danas
Max. 23°C Min. 20°C
Vrijeme za 21.05.2024.
21.05.2024. Uto
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 22.05.2024.
22.05.2024. Sri
Max. 24°C Min. 18°C
CHF
CHF
0,985500
GBP
GBP
0,856850
USD
USD
1,084400
U ĐIRU GORICOM SVETOG VLAHA Šetnica za one koji zapravo ne trebaju predah od grada (FOTOGALERIJA)
30.03.2023 | Fotogalerija
(NE)UREĐENE DUBROVAČKE ŠETNICE

U ĐIRU GORICOM SVETOG VLAHA Šetnica za one koji zapravo ne trebaju predah od grada (FOTOGALERIJA)

Autor: Hrvoje Curić
Foto: Hrvoje Curić
Ovog tjedna na red za šetnju došla je i Gorica svetog Vlaha. Iako mnogo kraća od drugih šetnica, ona se proteže od Liechtensteinovog puta do Opće bolnice Dubrovnik, a evo koji su prednosti i nedostaci

Kad se uputite sa strane Opće Bolnice Dubrovnik, tek jednostavan znak i klupa za odmor prva su naznaka ove kratke šumovite šetnice.

 

Radi se o kratkom puteljku kroz tipično krško nisko raslinje. Pristojno uređen, a putem ćete naći dvije klupe za odmor. Klupe su doduše vidjele i boljih dana, no i dalje su čitave. 

 

Tek poneko starije čeljade sreli smo u našem điru i u tren oka već smo se spustili iz šumarka i divljine do prvih stambenih zgrada.

Naravno, takav doživljaj bi imao svatko tko ne bi posvetio bar malo znatiželje i pri početku šetnice skrenuo uzbrdicom prema crkvi svetog Vlaha na Gorici. Iako malo strm uspon, nagrada za trud uspona je svakako zadovoljavajuća - još jedan neopisiv pogled na predivno more i obalni krški reljef.

 

Iza crkvice nalazi se “stari“ put niz Goricu, gdje se tradicionalno svake godine barjaktari, trombunjeri i brojna čeljad polako uspinju prema njoj.  Odveć strm i ne u potpunosti pristupačan, ovaj put je svakako puno životopisniji za šetnju, no ne nužno i lakši.

 

Sve te prelijepe vizure mora, obale, litica i prirode ipak nisu poput onih na Petci ili Orsuli. Naime, ako se šetate Goricom, jasno kao dan će biti kako se niste ni trenutka maknuli iz Dubrovnika i gradskog života. Osim što se sa suprotne strane od mora protežu vizure grada tako se i šumom na Gorici provlači nesnosna gradska vreva. Svaki autobus  i automobil jasno se čuje na Gorici, a brojni građevinski radovi samo pridonose tipičnom gradskom nemiru.

 

Gorica svetog Vlaha lijepo je malo mjesto za predah, ali definitivno nije šetnica na koju ćete pobjeći od gradskog života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji